Fortsätt flyg – för klimatets skull!

Klimatångest sveper över Sverige och konsekvensen är att många svenska familjer väljer att avstå en semester i ett exotiskt land om den innebär en lång flygresa.

 

Det är det sämsta man kan göra – för klimatet.

För bara för att Svenska familjer väljer att avstå så betyder det ju inte att familjer från andra länder kommer att göra det – gapet svenskarna lämnar efter sig kommer att fyllas av andra turister.

 

Inte fullt så pass miljö och klimatmedvetna turister vågar jag slå fast.

 

Under de snart 20 år som jag jobbat inom ASEAN länderna med turistbranschen har jag sett den positiva effekt som turismen medfört för miljön, djuren, arbetsförhållandena och inte minst ekonomin för dessa länder.

 

För tjugo år sedan så vräktes allt skräp över relingen på turistbåtarna – nu samlas det upp och återvinns. Det hade aldrig skett utan påverkan från miljömedvetna turister.

 

Bananblad kommer nu tillbaka som förpackningsmaterial i många av dessa länder. Fullt organiskt nedbrytbart. Sugrör av papper kommer på bred front och det finns återvinningsstationer på de flesta hotell och lägenhetskomplex.

En orangutang tar det lugnt i Sepilok nationalpark på Borneo

Det har skapats ett flertal stora naturparker i regionen både på land och till havs där djuren och naturen numera får leva ostört. Det hade inte skett utan påverkan uitifrån från bland annat turistnäringen.

 

Turismens potentiella inkomster såg till slut till att generalerna i Myanmar släppte på sitt järngrepp över makten och tillät allmänna val. Visserligen med demokratiska bakslag på vägen men turismens pengar är några som faktiskt når ner till de allra fattigaste i Myanmar.

 

Så det sämsta man kan göra nu är att bojkotta turistresor till Myanmar. Res, men res med tanke och mål.

Asoke - Sukhumvit korsningen i Bangkok under rusningstrafik

Man förbjöd rökning på stränderna i Phuket för att försöka få bort alla dessa cigarettfimpar som spolades ut i havet varje dag.

 

Inte för att reta upp rökare som det vinklades i Sverige med den ännu tröttsammare vinkeln att det var en militärjunta som införde förbudet.

 

Det var det inte, det var den lokala provinsens beslut.

Maya Bay i Thailand och Boracay på Filippinerna har stängts ner för massturism för att låta det känsliga marina livet hämta sig och sedan när/om besök kommer att tillåtas i framtiden så kommer det att regleras hårt. Det visar att man tar miljöförstöring på allvar.

 

Poängen är att inget av det här hade inträffat om det inte varit för turismen – med turister som ställer krav. Turister som är engagerade och engagerar lokalbefolkningen.

 

Fortsätt res men gör det med förstånd, skippa weekendresorna till Berlin och Barcelona och ta tåget inrikes där det går. När du väl är på plats på din destination gynna de små butikerna framför de stora kedjorna – då hamnar dina turistpengar rätt från början.

 

Ställ krav på miljö och arbetsvillkor. Konsumera mindre kläder, se till att få saker lagade istället för att kassera dem – något man kan få gjort i nästan alla ASEAN länder för en spottstyver.

 

Men sluta inte med långresor till exotiska resmål – för klimatets skull.

Psar Thmei, Central market i Phnom Penh

 

Stefan Christensenär journalist och redaktör på Destination Asien med turistindustrin inom ASEAN länderna som fokus. Han har under åren regelbundet medverkat i Aftonbladet, HD, Expressen, Sydsvenskan, RES, Vagabond, Travel News och andra tidningar i branschen.