Allting är fixat, biljetter, hotell, thailandpass, visum och man landar i Thailand och gör sitt första PCR.test på plats – bam!
Några timmar senare får man besked att man bär på Covidsmittan och måste sätta sig i karantän på speciella karantänshotell under upp till 10 dagar.
Normalt sett så ersätter din reseförsäkring kostnaderna för detta – men oftast bara om du har symptom. Bär du bara på smittan men är symptomfri i övrigt täcker försäkringen inte kostnaderna för karantän.
Vi går igenom vad som gäller hos några av de populäraste reseförsäkringarna och bjuder er även på en lösning som fungerar för en eventuell karantänsvistelse att komplettera din vanliga reseförsäkring med.
Gouda är en mycket populär reseförsäkring till Thailand och den täcker även om du sätts i karantän utan att ha någon symptom men man måste ha tillägget “Semestergaranti” på sin försäkring. Så här Skriver Gouda om Semestergaranti:
“Semestergaranti innehåller bland annat förseningar, komma ikapp resan vid missad utresa, ersättning för förlorade resdagar eller ersättningsresa. Tillvalet kan endast inkluderas för resor som pågår i maximalt 45 dagar.”
Viktigt är att man dokumenterar allt, det positiva PCR testet i Thailand, det negativa PCR testet man tog innan avresan och doktorns beslut att man måste placeras i karantän såsom smittbärare.
Ersättningen är upp till 30 000 kronor per person eller 100 000 kronor för en familj.
Europeiska eller ERV är en annan stor och välkänd aktör på reseförsäkringsmarknaden och där kan en karantänsvistelse ersättas under punkten Förstörda Semestedagar.
“Du får ersättning per dag om din resa inte blir som du tänkt dig – t.ex. öroninflammation som hindrar dig från att bada.Observera att ett läkarintyg som styrker detta krävs.”
I ett svar till oss skriver ERV följande:
Om försäkringstagaren blir sjuk i COVID-19, med eller utan symptom, och därför blir anvisad/tvingad till karantän, så att försäkringstagaren inte kan delta i resans huvudsakliga syfte, utgår i så fall ersättning för ”Förstörd semester”. Detta under förutsättning att det finns läkarintyg/PCR-test med positivt svar som styrker både positivt test och karantän. Det är alltså två rekvisit (se nedan) som behöver vara uppfyllda, samt karantänstvång, för att denna ersättning ska kunna utgå för Förstörda Semesterdagar under den ursprungliga resan, dvs:
1) Egen akut sjukdom i COVID-19, med eller utan symtom
2) Styrkt genom positivt PCR-test eller läkarintyg
Viktigt att komma ihåg är när det gäller både Gouda och ERV är att om du blir sjuk i Covid-19 så hanteras allt via SOS international i Köpenhamn. Placeras du däremot i karantän som symptomfri men smittbärare måste du ligga ute med pengarna först och sen kräva ersättning.
De flesta hemförsäkringsbolag erbjuder också reseförsäkringar som omfattar kraven som Thailand ställer men inte alla erbjuder tillägg som täcker en eventuell karantänsvistelse – men då har vi ett alternativ att komplettera med!
Luma ThailandPass är en försäkringslösning under det Malaysiska storföretaget Tune Protections thailands filial. De erbjuder reseförsäkringar som är skräddarsydda för de regler som gäller i Thailand. Deras försäkringar finns i 4 olika nivåer men det fina är att man kan ta den billigaste varianten som en komplettering till sin hemförsäkrings reseskydd och därmed försäkra sig up till 1 800 000 THB i kostnader – oavsett om du blir sjuk och inlagd på sjukhus med Covid-19 eller du bara är smittad men symptomfri och tvingas till en “Hospitel” karantän.
Du tecknar och betalar deras försäkring enkelt via hemsidan och handlingarna skickas till dig via e-post.
Visst ät det tråkigt om man hamnar i en karantän och känner sig helt frisk men så är reglerna just nu, med dessa tre lösningar så kan man ju eliminera kostnadsrisken och med de svenska försäkringarna har man möjlighet till en ersättningsresa om större delen av semestern spenderas på ett sjukhus eller karantänsboende.