1. På elefanternas villkor
 2. Katastrof eller möjlighet?
 3. Phuket och friheten
 4. Strandhugg i sandlådan
 5. På väg till Phuket
 6. Ayutthaya – Tempel, Trampvänligt och TV serier
 7. En försäkringslösning till Thailand
 8. Alea iacta est – Phuket och Thailand
 9. Phuket Sandbox
 10. Tidsplanen för Thailands återöppnande
 11. Funkar hemförsäkringen till Thailand?
 12. Wat Beckham
 13. Guiden till Phuket semestern och vidare i Thailand
 14. Mannen från skogen
 15. Konst och kultur i Bangkok
 16. The Serpent i Thailand
 17. Pak klong talat – Bangkoks klassiska blomstermarknad
 18. Sawasdee pee mai!
 19. Hongkong´s billigaste sightseeing
 20. Jobba bortifrån
 21. Chatuchak ökar öppettiderna
 22. Phuket öppnar för vaccinerade turister i juli – detta behöver du veta
 23. Ong Ang kanalen i Bangkok – en prisbelönt vinnare
 24. Dags för Makha Bucha!
 25. Välkommen till oxens år!
 26. Uppdaterad: Elephas Maximus – Kärlek!
 27. 2020 är äntligen över!
 28. Vakna upp bland blommorna
 29. Visumkravet till Thailand är slopat – detta gäller nu
 30. Phuket – då, nu och framåt
 31. Tempel utan trängsel – Beng Melea
 32. På tåliga reseäventyr
 33. 26 timmar från dörr till dörr!
 34. Som vanligt men ändå annorlunda
 35. Karantänsepilog
 36. Tempel utan trängsel – Koh Ker
 37. Sätta kameran på diet
 38. Rapport från en gyllene bur
 39. Suvarnabhumi – ankomst till Thailand
 40. Flyga under pandemin – hur är det egentligen?
 41. Visum till Thailand – här är guiden du behöver
 42. En dåres försvarstal
 43. Allting blir annorlunda – men fortsätt dröm om en resa till Thailand
 44. Ta det lugnt -ta tåget!
 45. Hemlisar…
 46. 60 år med Thai Airways
 47. Knäcker Coronaviruset turistindustrin?
 48. Tillbaka i cykelsadeln
 49. Siargao . . .
 50. Med en korvkiosk på taket
 51. App, app, app
 52. En resa till en svunnen epok
 53. Helt Rhett på Scarlett
 54. Bangkoks lägsta takbar
 55. Panglao – en dold pärla
 56. Tro på framtiden i flygskammens tidevarv
 57. Gunung Mulu – äventyr på riktigt
 58. Thailand fokuserar på hållbarhet
 59. Elefanten – en omdebatterad jätte
 60. Vietnam knackar på dörren
 61. Lärare i Thailand
 62. Bagan är äntligen ett UNESCO världsarv
 63. Fortsätt flyg – för klimatets skull!
 64. Glassigt värre i Bangkok
 65. Resa med riktiga män
 66. Resa i tiden
 67. Bangkok i retrostil
 68. Kicka loss i Thailand
 69. Nytt år 3 gånger om året
 70. Spår av opium och elefanter
 71. Författarsviten: Joseph Conrad
 72. Sra Bua by Kiin Kiin
 73. Författarsviten , Noël Coward
 74. Bedårande bali
 75. Mitt i smeten
 76. Urban Bangkok
 77. ATF land för land
 78. Författarsviten, Hans Niels Andersen
 79. Se upp för tåget
 80. Den siste kommunisten
 81. Classes bra saker
 82. I Zolitär Zolitude
 83. Thai Airways på väg mot 60
 84. One night in Bangkok
 85. Charterutmaningen: Phu Quoc
 86. Asean Tourism Forum 2019 i Quang Ninh
 87. Tåget genom Hanoi
 88. Återvinning
 89. Talang där du minst anar det
 90. Knyta banden i Thailand
 91. Thailand testar nya grepp
 92. Qatar Airways – ett bolag som är på väg framåt
 93. Kopiornas baksida
 94. Lee Shamrock – en levande jukebox i Thailand
 95. Koppla ner och koppla av i Laos
 96. Före GoPro
 97. Opium och jordgubbar
 98. Hemma hos Buk Wae
 99. PATA i Laos
 100. Thai Airways Airbus A-380
 101. Lärare bortom gränserna
 102. När offren glöms bort
 103. Långhårigt på golfbanan
torsdag, juli 29, 2021
 1. På elefanternas villkor
 2. Katastrof eller möjlighet?
 3. Phuket och friheten
 4. Strandhugg i sandlådan
 5. På väg till Phuket
 6. Ayutthaya – Tempel, Trampvänligt och TV serier
 7. En försäkringslösning till Thailand
 8. Alea iacta est – Phuket och Thailand
 9. Phuket Sandbox
 10. Tidsplanen för Thailands återöppnande
 11. Funkar hemförsäkringen till Thailand?
 12. Wat Beckham
 13. Guiden till Phuket semestern och vidare i Thailand
 14. Mannen från skogen
 15. Konst och kultur i Bangkok
 16. The Serpent i Thailand
 17. Pak klong talat – Bangkoks klassiska blomstermarknad
 18. Sawasdee pee mai!
 19. Hongkong´s billigaste sightseeing
 20. Jobba bortifrån
 21. Chatuchak ökar öppettiderna
 22. Phuket öppnar för vaccinerade turister i juli – detta behöver du veta
 23. Ong Ang kanalen i Bangkok – en prisbelönt vinnare
 24. Dags för Makha Bucha!
 25. Välkommen till oxens år!
 26. Uppdaterad: Elephas Maximus – Kärlek!
 27. 2020 är äntligen över!
 28. Vakna upp bland blommorna
 29. Visumkravet till Thailand är slopat – detta gäller nu
 30. Phuket – då, nu och framåt
 31. Tempel utan trängsel – Beng Melea
 32. På tåliga reseäventyr
 33. 26 timmar från dörr till dörr!
 34. Som vanligt men ändå annorlunda
 35. Karantänsepilog
 36. Tempel utan trängsel – Koh Ker
 37. Sätta kameran på diet
 38. Rapport från en gyllene bur
 39. Suvarnabhumi – ankomst till Thailand
 40. Flyga under pandemin – hur är det egentligen?
 41. Visum till Thailand – här är guiden du behöver
 42. En dåres försvarstal
 43. Allting blir annorlunda – men fortsätt dröm om en resa till Thailand
 44. Ta det lugnt -ta tåget!
 45. Hemlisar…
 46. 60 år med Thai Airways
 47. Knäcker Coronaviruset turistindustrin?
 48. Tillbaka i cykelsadeln
 49. Siargao . . .
 50. Med en korvkiosk på taket
 51. App, app, app
 52. En resa till en svunnen epok
 53. Helt Rhett på Scarlett
 54. Bangkoks lägsta takbar
 55. Panglao – en dold pärla
 56. Tro på framtiden i flygskammens tidevarv
 57. Gunung Mulu – äventyr på riktigt
 58. Thailand fokuserar på hållbarhet
 59. Elefanten – en omdebatterad jätte
 60. Vietnam knackar på dörren
 61. Lärare i Thailand
 62. Bagan är äntligen ett UNESCO världsarv
 63. Fortsätt flyg – för klimatets skull!
 64. Glassigt värre i Bangkok
 65. Resa med riktiga män
 66. Resa i tiden
 67. Bangkok i retrostil
 68. Kicka loss i Thailand
 69. Nytt år 3 gånger om året
 70. Spår av opium och elefanter
 71. Författarsviten: Joseph Conrad
 72. Sra Bua by Kiin Kiin
 73. Författarsviten , Noël Coward
 74. Bedårande bali
 75. Mitt i smeten
 76. Urban Bangkok
 77. ATF land för land
 78. Författarsviten, Hans Niels Andersen
 79. Se upp för tåget
 80. Den siste kommunisten
 81. Classes bra saker
 82. I Zolitär Zolitude
 83. Thai Airways på väg mot 60
 84. One night in Bangkok
 85. Charterutmaningen: Phu Quoc
 86. Asean Tourism Forum 2019 i Quang Ninh
 87. Tåget genom Hanoi
 88. Återvinning
 89. Talang där du minst anar det
 90. Knyta banden i Thailand
 91. Thailand testar nya grepp
 92. Qatar Airways – ett bolag som är på väg framåt
 93. Kopiornas baksida
 94. Lee Shamrock – en levande jukebox i Thailand
 95. Koppla ner och koppla av i Laos
 96. Före GoPro
 97. Opium och jordgubbar
 98. Hemma hos Buk Wae
 99. PATA i Laos
 100. Thai Airways Airbus A-380
 101. Lärare bortom gränserna
 102. När offren glöms bort
 103. Långhårigt på golfbanan

Phuket i Thailand planerar att börja välkomna vaccinerade turister från och med den 1 juli 2021. Mycket är fortfarande om och men ifall det blir av – Coronaviruset har ju visat sig vara synnerligen opålitligt och det som gällde igår kan vara inaktuellt idag.

 

Den 4 juni hade cirka 60% av Phukets invånare fått en vaccindos, 21% hade fått två. Målet är att få 70% fullvaccinerade till den 1 juli för att på så sätt uppnå flockimmunitet på ön.

 

Phuket kommer att stängas av för besök av andra thailändare än de som bor och arbetar där ifall de inte är fullvaccinerade. Så thailändska vänner – eller utlänningar – som bor i Thailand kommer alltså inte kunna besöka dig under din vistelse på ön.

Visum

Kravet att söka visum på förhand är slopat för innehavare av svenska pass – du får alltså återigen 30 dagar i Thailand på flygplatsen. Du behöver dock fylla i ett COE och ladda upp diverse dokument via denna länk innan du kan ge dig av. Ambassaden behöver 3 arbetsdagar för att processa en COE ansökan. Svaret får du via mail.

 

Vaccinering

Du ska vara fullt vaccinerad mot Covid, det ska ha gått minst 14 dagar efter sista injektionen innan ett COE kan utfärdas. Uppgifterna skall fyllas i på din COE ansökan och du ska medföra ett bevis på detta. Godkända vaccin är de som Thailands Ministry of Public Health och FDA godkänt, nämligen vaccinen från AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sinovac Biotech, och Sinopharm. Samt de vaccin som är godkänd av WHO.

 

Alla vaccin som ges i Sverige är godkända av WHO.

 

Barn mellan 1 och 6 år behöver inte vara vaccinerade och de mellan 6 och 18 behöver ara ta ett PCR test vid ankomsten till Phuket men behöver inte heller vara vaccinerade ifall barnen reser i föräldrarnas sällskap.

 

Vad som räknas som godkända vaccintationsbevis är idag Vaccinationspass (En gul bok) ett vaccincertifikat(?) och IATA´s (International Air Transport Association) vaccinationspass. Det ska enligt planerna lanseras under april månad 2021 och testas redan i skarpt läge av en del flygbolag.

Förmodligen gäller EU´s vaccinationspass vilket ska vara klart den 1 juli också för att åka till Thailand men där inväntas slutliga besked från myndigheterna i Thailand.

Sverige ska också plocka fram ett “Digitalt vaccinsintyg” som ska vara klart till 1 juni sägs det. Det kommer att kopplas i ihop med ditt Digitala -id såsom Bank -id och liknande. Detta intyg blir dock inte lika omfattande som EU´s vaccinationspass och frågan kvarstår om exempelvis Thailand accepterar detta intyg som är specifikt för Sverige. Här kan du ladda ner ditt Vaccinsintyg från och med den 1 juli

 

PCR test

Du måste ha gjort ett PCR test med negativt resultat maximalt 72 timmar innan flyget avgår. Det finns ganska många privata kliniker som utför detta, det tar allt mellan 6 och 24 timmar att få svar och kostar mellan 1100 och 2000 kronor. Du behöver inget “Fit To Fly” intyg längre.

 

Flygresan

Som det ser ut idag kan man bara utnyttja karantänsfriheten på Phuket om man flyger in direkt till ön från utlandet – flyger man in via Bangkok hamnar man i karantän där istället. Det har uppgetts att man skulle kunna ansluta ifrån Bangkok via en separat terminal men det är ännu idag osäkert hur det ska gå till rent praktiskt.

 

Men här har vi i Sverige lite flyt, både Qatar Airways och Emirates flyger från Stockholm till Phuket via Doha och Dubai. Emirates har även en multirisk försäkring som ingår i priset och eliminerar behovet av en extra försäkring. Tyvärr så är Emirates anslutningstider mellan Stockholm och Phuket mer än 10 timmar så det kan ju bli lite tråkigt med väntetiden. Även El Al, KLM ock Turkish Airlines har aviserat att de tänker börja flyga Non-stop till Phuket.

 

 

För närvarande finns det inga non-stop flygningar mellan Sverige och Thailand då Thai Airways meddelar att alla flygningar från Stockholm är inställda till den 1 oktober 2021 och i planerna för Norwegians rekonstruktion ingår inte Thailand. Dock meddelar Thai Airways at man kommer flyga rutten Köpenhamn-Phuket på fredagar med start den 2 juli.

 

Försäkring

UD har hävt reseavrådan för Thailand från och med 2021-06-01 och det innebär att den reseförsäkring man har i sin vanliga hemförsäkring gäller. Dock ska man fortfarande enligt uppgift ladda upp ett dokument på Engelska eller Thai från försäkringsbolaget som bekräftar att försäkringen omfattar Covid vård till ett värde av minst 100 000 $ när man ansöker om COE.

Alla svenska försäkringsbolag ställer dock inte ut sådana dokument enligt den specifikation som krävs för ett COE och då blir det förmodligen smidigast med en separat försäkring, exempelvis Gouda här nedanför.

 

Ställer inte ditt försäkringsbolag ut rätt intyg så kan man vända sig till Gouda försäkringar som ett extra skydd. Gouda kan ställa ut alla intyg på korrekt språk som behövs till din COE. En reseförsäkring  till Thailand under två veckor i juli 2021 kostar som exempel 711 kronor.

 

Är du däremot fyllda 70 kan du teckna en seniorreseförsäkring  1651 kronor för samma period 

 

Boende

Du kan boka boende fritt på ön, så länge boendet är SHA+ godkänt, privata boenden eller Airbnb godkänns inte. Bokningen måste vara 14 dagar, du kan skifta hotell under tiden men det måste vara totalt 14 dagar på Phuket – eller kortare om du lämnar ön för att åka ut ur Thailand. Här finns en aktuell lista på vilka hotell som är SHA+ godkända på Phuket just nu, fler tillkommer efter hand.

 

den här listan kan du se vilka hotell på Phuket som är SHA+ godkända och vad de kostar för 14 dagars vistelse, priserna startar på 9800TB för 14 dagarsa vistelse.

 

Det råder lite förvirring när det gäller hur man bokar, enligt uppgifter från ett par olika hotel som är SHA+ certifierade på Phuket, bland annat The Pavillions Phuket, så bokar man sitt boende antingen direkt med hotellet eller via en resebyrå eller en nätboknings sida så ställer de ut nödvändiga dokument som krävs för att du ska kunna ansöka om ett COE hos ambassaden. De flesta hotell erbjuder väldigt generösa av och ombokningsregler just nu.

Hela ön är ett karantänsboende

Meningen är att Phuket ska betraktas som en karantäns ö, man sitter alltså i en 14 dagars karantän på Phuket och kan röra sig fritt över hela ön. Man kan dock inte åka på några utflykter som till Phi-Phi Islands eller Similan Islands eftersom de tillhör andra provinser än Phuket och kommer öppnas upp senare under hösten.

 

Fördelen med att så att säga “sitta i karantän” på Phuket jämfört med exempelvis Bangkok är att man har full rörlighet på Phuket, man kan alltså välja hotell själv, förutsatt att hotellet är SHA+ certifierat vilket de flesta hotell som är öppna kommer att vara. SHA+ får hotellen när minst 70% av de anställda är vaccinerade.

 

DMHTTA

 

Man är glad för märkliga förkortningar I Thailand, DMHTTA står för:

 

D: Hålla distans till varandra.

 

M: Bära ansiktsmask. Enligt de initiala och förvirrande uppgifterna måste man bära ansiktsmask när man vistas utomhus. Vilket ju kommer att göra solbrännan väldigt unik? Vi får hoppas att det förtydligas inom det snaraste vad som gäller med ansiktsmaskerna

 

H: Händerna. Bör tvättas ofta och noga, handsprit och gel finns i princip överallt.

 

T: Temperaturkontroll. Bli inte förskräckt om någon i personalen rusar fram med en IR-tempmätare i högsta hugg när du kliver in, de ska bara kolla att du inte har feber.

 

T: Covidtest. På den 5 dagen måste man göra ett Covidtest, ett snabbtest som du måste betala själv. Kostar mellan 450 och 1000 thailändska baht och kan göras på alla sjukhus och kliniker. När du anländer till Phukets flygplats måste du ta ett RT-PCR test, samma sorts test du tog senast 72 timmar innan avfärd, och huruvida det ingår eller är något du måste betala för är ännu oklart. Ett RT-PCR test på Phuket kostar mellan 2500-4000 thailändska baht ifall det inte ingår.

 

A: Appen, man måsta ladda ner Thai Chana appen som är en spårnings app för att kunna se dina vistelser på ön ifall eventuell smittspårning är nödvändig.

 

Krisen

Enligt en undersökning gjord av Bank of Thailand som presenterades nyligen så beräknas beläggningsgraden i snitt på Thailands hotell var 9% i maj månad. Under april som var en stor inhemsk resemånad med Songkrahn firande och liknande stannade beläggningsgraden vid 18%.

 

Endast 39% av Thailands alla hotell är öppna just nu och deras inkomster ligger på 10% av det normala inkomsterna för perioden, inom 3 månader kommer hälften av alla hotell i landet att tvingas stänga eller gå i konkurs om inte läget förändras.

Automatisk skanning av kroppstemperaturen finns på många ställen

Hela 20% av Thailands BNP beräknas komma från turismen och en ännu större andel av befolkningen sysselsätts direkt eller indirekt av turismen så att nu även en tredje våg av Corona viruset slår mot Thailands turistindustri gör det till en oerhörd katastrof för befolkningen, både ekonomiskt och ur sysselsättnings hänseende.

 

Vad kan man förvänta sig?

 

Väl på plats i Phuket kan det vara bra att ha i åtanke att det mesta varit stängt i drygt ett år, många verksamheter har upphört eller kommer fortsatt att vara stängda till iallafall vintersäsongen förhoppnings öppnar. Men åker man ner och förväntar sig ett pulserande nattliv som det brukade vara på Bangla road  kommer man bli grymt besviken. Många av snabbmats restaurangerna och liknande kommer också att vara. stängda så det är en fördel om man tycker om thai-mat för det kommer finnas och givetvis de västerländska restauranger som serverar kvalitets mat kommer också att klara sig genom detta.

 

Varför?

 

En bra fråga, med tanke på allt som krävs och den osäkerhet som råder om mycket kring Phuket Sandbox med 18 dagar kvar så är det inte så konstigt ifall man tittar på alternativ närmare och med mindre krångel?

 

Skulle jag åka så skulle den främsta motiveringen vara för att det hjälper folket där, åker inte jag till Phuket så har kaféägaren Noi inte någon att servera kaffe till, städerskan Jantarat inget hotellrum att städa, servitören Ek ingen att servera, osv, osv.

 

Man hjälper folket där bara genom att vara på plats. Man ger dem hopp om en ljusare framtid. Samtidigt som solen skiner och havet är förföriskt blått…

Banner Content
Resejournalist sedan 1997 och har sedan dess skrivt, fotograferat och bloggat för de flesta svenska tidningar och resemagasin. Traveljournalist since 1997 and have since then been writing, photographing and blogging for many swedish newspapers and travel magazines.