Thailand fokuserar på hållbarhet

Höga representanter för Tourism Autority of Thailand besökte nyligen Stockholm som en del av en roadshow som tog dem till Sverige, Lettland och Litauen. Målet var att marknadsföra och informera om det arbete inom miljö och hållbarhet som turistindustrin i Thailand gör.

311 959 svenskar besökte Thailand under 2018 och på den nivån har besöksantalet legat stadigt sedan snart 10 år tillbaka. Men det finns en del orosmoln på horisonten, den svaga svenska kronan, det faktum att vi är på väg in i en lågkonjuktur i Sverige samt inte minst den märkliga företeelsen “flygskam” som använder landet Thailand som slagträ.

Inte Mexico, Sydafrika, Kalifornien eller Kuba. Utan det är flygresor till Thailand man ska skämmas för i Sverige idag. Märkligt.

Totalt 23 olika representater från Thailands turistindustri var med på denna roadshow och för att verkligen markera hur viktig den nordiska marknaden är för Thailand så medföljde även turistministern Mr Phiphat Ratchakitprakarn och hela eventet avhölls under prinsessan HRH Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadis värdskap

 

Tourism Authority of Thailands guvenör Mr Yuthasak Supasorn berättade bland annat att man tillsammans med Thai Hotels Association startat ett project som heter “National Cleaning Declaration” där hotel över hela landet ska få hjälp med att ta bort engångs platsförpackningar och ersätta dem med biologiskt nedbrytbara lokalt producerade förpackningar som exempelvis bananblad.

 

Man berättade även om Bang Krachao i den till Bangkok näraliggande provinsen Samut Prakan, ett område som ofta benämns som Bangkoks gröna lunga, Koh Mak i östra Thailand som är en verklig Co2 vänlig destination.

 

Khao Sok är en gigantisk nationalpark belägen i Surat Thani provinsen som vi på Destination Asien besökt och under hösten kommer det flera reportage därifrån här på vår sida. Vårt reportage om elefanter från Khao Sok hittar du här.

Svenskar är bland de som stannar längst i Thailand med en snittlängd på sina vistelser på 19 dagar och räknas till några av de mest miljömedvetna resenärerna i hela Thailand.

 

Eventet blev som en helhet väldigt lyckat enligt personer som vi pratat med och branschrepresentater från både Sverige och Thailand lärde sig en hel del av varandra om både miljön och klimatet under dessa intensiva dagar.

Men vad kan jag göra då kanske man undrar?

 

Åk till Thailand, var noggrann när du väljer flyg, lokala transporter och boende. Tänk på miljön i alla beslut, ska jag ta en kaffe med mig i en pappmugg eller ska jag sitta ner och dricka kaffet ur en porslinsmugg? Ska jag flyga ner till Koh Samui eller ska jag ta tåget? Hur ser strömförsörjningen ut på mitt boende? Behöver jag åka taxi eller Tuk-tuk? Kan jag gå dit jag vill? Finns det cyklar att låna/hyra? Kan man få dricksvattnet åt återanvändbara behållare?

Det blir som en kul utmaning att försöka reducera sitt Co2 avtryck när man är på resa.

 

På de drygt 20 åren som jag rest till Thailand har det hänt jättemycket på miljösidan i landet, krävande turister som vi svenskar har ställt krav på både källsortering, miljö, arbetsvillkor och klimat och turistnäringen har följt, skulle vi svenskar sluta åka till Thailand för vad vi tror är miljöns skull så gör vi i verkligheten miljön en gigantisk björntjänst då det konsument tryck som vi utgör i miljöfrågorna kommer att utebli. Tomrummet kommer att fyllas av andra turister som inte har samma miljöengagemang.