Elefanten – en omdebatterad jätte

Elefanten är ett älskat och omdebatterat djur. I stora delar av Asien har elefanten en närmast religiös betydelse genom historien och är oerhört älskad och betydelsefull. I andra delar av världen – företrädesvis i västvärlden – så anser många att elefanterna utsätts för djurplågeri. Destination Asien har tittat närmare på det hela.

Domesticerade elefanter har förekommit sedan tusentals år – alltså elefanter som är tämjda. Redan år 218 före kristus födelse använde den karthagiske fältherren Hannibal Barakas 37 stycken elefanter för att ta sig över alperna och besegra romarna.

 

I Asien kan man närmast likställa elefanterna med våra hästar, fram tills strax efter andra världskriget var hästen ett vanligt arbetsdjur och transportmedel även i Sverige liksom att elefanten var det i Asien.

 

I Thailand användes elefanten företrädesvis inom skogsnäringen men när det förbjöds 1989 stod tusentals elefanter och deras skötare – eller mahouts som de kallas – utan inkomstkälla. Det kan vara värt att veta att en fullvuxen elefant äter uppemot 150 kilo grönsaker varje dag.

 

En mahout härstammar ofta från en av de många etniska minoriteterna i Asien, vanligtvis från Karen folket i Thailand och Burma och har fått yrket i arv efter sina föräldrar.

En elefant kan bli mycket gammal, världens äldsta elefant hette Lin Wang och dog 2003 när hon var 86 år gammal i Taiwan.

 

Efter att elefanten förbjöds att verka inom skogsnäringen så fick många mahouts problem med att försörja sina familjer och framförallt sin elefant så det naturliga steget blev turistnäringen som då börjar växa rejält i Thailand.

Men många elefanter fick tyvärr avlivas då deras mahouts inte kunde föda dem längre.

 

Det går inte bara att släppa ut tama elefanter i skogen som vissa verkar tro, de är sedan generationer tillbaka tamdjur och i djungeln finns det fortfarande vilda elefanter som kan smittas av den annorlunda bakterieflora som tama elefanter för med sig vilket skulle vara en katastrof för de vilda elefanterna.

 

En tam elefant skulle inte klara sig länge i djungeln heller då de är vana att interagera med människor och skulle känna sig övergivna ifall de lämnades ensamma i djungeln. I många av de fall som tama elefanter släppts ut i djungeln så har de hittats döda inom en snar tid efteråt då de förlorat sinn flock, det vill säga sin familj.

 

Visst förekommer det att elefanter missköts och till synes plågas men då finns det möjligheter att redan på plats rapportera detta till olika lokala elefantorganisationer som exempelvis Friends of the asian elephant eller lokala myndigheter. Elefanten ligger väldigt nära thailändarnas hjärtan och plågade elefanter utlöser alltid ett ramaskri hos befolkningen som kräver omedelbara åtgärder från myndigheterna.

 

Det är alltså inte så enkelt som vissa djurrättsorganisationer i västvärlden tror att bara släppa elefanterna fria då det kommer att innebära en snar död för dem.

 

I nästa del av vår elefantspecial besöker vi elefanterna Nookyoong och Tongdee och tråffar deras mahouts.