ATF land för land

Här följer vår slutrapport från ASEAN Tourism Forum 2019 som hölls i den Vietnamesiska staden Quang Ninh vid Halong Bay. ATF är ett årligt event för resebranschen där värdskapet roterar mellan de 10 olika ASEAN länderna på årlig basis.

Solnedgång på Phu Quoc

Vietnam

 

Värdlandet valde att förlägga årets konferens i Halong Bay ungefär 2 timmars resa från huvudstaden Hanoi. Man satsar hårt på att Halong Bay ska bli ett center för konferenser, MICE och utställningar för hela den asiatiska regionen.

 

För skandinavien och den europeiska marknaden satsar man väldigt hårt på Phu Quoc i södra Vietnam. Man har målmedvetet satsat på att locka familjer och charterturister dit sen den nya flygplatsen öppnade år 2012 och flera skandinaviska charterbolag flyge non-stop dit under vinterhalvåret

 

Totalt välkomnade man 15 497 791 turister år 2018 en ökning med 19,9% jämfört med 2017. Från Sverige kom det 49 723 turister och det var en ökning med 12,9%

Khao Lak efter en regnskur

Thailand

 

ASEAN´s stora turistland välkomnade  38 277 300 turister under 2018 enligt preliminära siffror. En ökning på 7,54 % jämfört med 2017. Från Sverige noterar vi en minskning med 3,64 %, från 323 736 år 2017 till 311 959 år 2018. Här får orsaken främst anses vara de svaga kronkursen gentemot den thailändska bahten. Kursen har fallit från 4,18 i augusti 2017 till 3,32 i februari 2019 och det känns i många svenska plånböcker.

 

De senaste årens snabba tillväxt inom turistsektorn har gett många delar av landet växtvärk. Allting har utnyttjats till max och tillgången till flyg och hotellkapacitet har inte kunnat hålla jämna steg med efterfrågan – framförallt på de etablerade turistorterna.

 

En lösning på detta problem anser Tourism Authority of Thailand är att sprida ut turisterna bättre över landet. Därför har man identifierat 55 olika “Second tier destinations” i landet som ska marknadsföras mot framför allt de som redan besökt Thailand en eller att par gånger så att trycket på turismens infrastruktur minskar en aning.

Pha That Luang, Vientiane

Laos

 

Det lilla landet lider av att inte ha någon strand att tillgå inom sina gränser och trots att stora insatser har gjorts för att locka turister att besöka den här väldigt charmiga destinationen – bland annat med en kampanj som hette “Visit Laos Year 2018” – så minskade turismen i Laos under förra året.

 

Man räknade med att 5 miljoner turister skulle besöka Laos under 2018 men landade på strax över 4,1 miljoner. Vad som gick snett debatteras det fortfarnade om men för kort tid att marknadsföra det mot branschen och dålig kommunikation gentemot media anses vara en bidragande faktor.

 

En bra nyhet för turister från Sverige, Norge och Danmark är att visumet numera är gratis om man åker till Laos

Psar Thmei, Central market i Phnom Penh

Kambodja

 

Under 2018 besökte 6 miljoner turister Kambodja och planen är att fördubbla den siffran till år 2025.

 

För att hjäpa till med det så kommer det att byggas nya flygplatser i både Phnom Penh och i Siem Reap. Man kommer också att jobba med att unerlätta resandet i form av e-visum och liknande.

 

En annan intressant väg att ta sig in och runt  Kambodja är att man numera har trafik på Kambodjas järnvägar – till och med ett tåg till Phom Penhs flygplats! När linjen till Poipet över Battambang är färdigrenoverad kommer man att kunna ansluta med tåg till och från Bangkok över Aranyaprathet – kanske till och med genomgående tåg?

Orangutang, Borneo

Malaysia

 

Besöken till Malaysia minskade en smula, från 25,95 miljoner besökare 2017 till 25,83 miljoner besökare 2018.

 

Det har varit ett turbulent år för Malaysia särskilt på det politiska planet som har påverkat turismen negativt. Från Sverige sjönk besöksantalet från 34 300 år 2017 till 32 670 år 2018 och det är långt ifrån toppåret 2009 när 49 510 svenskar besökte landet.

 

Efter att Malaysian Airlines kom in i finansiella problem och tvingades lägga ner sin rutt mellan Arlanda och Kuala Lumpur har det bara gått utför och som en följd av detta stängdes även Tourism Malaysia sitt Stockholmskontor.

Sockertoppsvulkan, Manado Indonesien

Indonesien

 

Man välkomnade 15,81 miljoner turister under 2018 en ökning med 12,58% men man lyckades ändå inte nå målet om 17 miljoner turister 2018.

 

Men man sätter trots det upp ett ambitiöst mål på 20 miljoner turister 2019 och förra årets relativa misslyckande att nå målen förklaras i stort med olika naturkatastrofer som drabbade landet som vulkanutbrott på Bali, jordbävning på Lombok och ett par olika tsunamis på Sulawesi och Tangung Lesung

Skyline, Singapore

Singapore

 

Singapore fortsätter sin strategi att marknadsföra sig som ett businesscenter med många konstgjorda attraktioner som tema parker och casino för att locka främst den asiatiska marknaden.

 

Totalt besöktes landet av 18,5 miljoner turister 2018 en ökning med 3,21% jämfört med året innan. Från Sverige besöktes landet av 53 421 turister, en ökning med 11,27% så det visar att det finns växtpotential i Sverige för Singapore.

Chocolate hills, Bohol Filippinerna

Filippinerna

 

Mycket av den internationella medieuppmärksamhetan har riktats mot president Rodrigo Duterte och anses ha haft en negativ effekt på turismen till Filippinerna.

 

Trots det så steg antalet turister med 7,7% upp till 7,1 miljoner besökare under 2018. Man har äntligen invigt Bohols nya flygplats vilket gör att Bohol och Panglao numera är lättare att nå då man slipper passera igenom Manilas överbelastade flygplats.

Shwedagon pagoda, Yangoon Myanmar

Myanmar/Burma

 

Det var dystert under Myanmars presentation, landets militärregim – med civila kläder visserligen – figurerade flitigt i medierna i samband med att miljontals Rohingyer drevs ut ur landet mycket hårdhänt och bryskt vilket fått turismen att falla rejält.

 

Men frågan är hur man som turist hanterar detta? Ska man helt sluta att besöka Myanmar? Bör man bojkotta landet? En bojkott pågår redan kan man säga – om än inofficiellt – för man har tappat 25 % av den europeiska marknaden och 19 % av den Australiensiska vid Yangoons internationella flygplats.

 

Ken Scott är en asienkännare som jobbat länge i och med regionen är av uppfattningen att en bojkott skadar mer än den gynnar, hans tankar om hur man ska hantera Myanmar kan du läsa här på Engelska.

Brunei

 

Det lilla men rika landet på Borneo kommer att vara värdar för nästa års ATF – det finns totalt 88 hotell i hela landet så turismen här är småskalig och alkoholfri!

 

Under 2017 besökte 258 955 turister Brunei, en ökning med 18,3% jämfört med 2016 från det som kallas long-haul markets så var ökningen 16% och utgjorde totalt 28 192 besökare under 2017.

 

Brunei är ett besöksmål som lämpar sig väl för den natur och kulturintresserade då stora delar av landets regnskog är intakt med en intressant flora och fauna samt att befolkningen inte alls känns lika trötta på att möta turister som i många andra av regionens länder.