Nej, inte sagoförfattaren Hans Christian Andersen utan Hans Niels Andersen. Ganska okänd i Sverige, men en av Danmarks mest inflytelserika personer under förra seklets första halva.
Hans levnadshistoria är fascinerande och utan honom hade nog inte Thailand och Skandinavien varit så nära varandra som länderna är idag. Utan Hans Niels Andersen hade det förmodligen inte heller funnits något The Oriental Hotel i Bangkok till exempel.
Det var 1852, i den lilla staden Nakskov på ön Lolland i Danmark, som Hans Niels Andersen såg dagens ljus för första gången. Fadern hade nog önskat att sonen skulle gå i hans fotsteg och bli båtbyggare vid stadens varv men Hans Niels drömde om havet och de fjärran länder som dolde sig bakom horisonten.
Drömmen blev sann 1871 när han mönstrade på barken MARS i Nakskovs hamn för att föra honom vidare ut i världen. Fem år senare satte Hans Niels för första gången foten i Siam, som Thailand hette under denna tid. Han föll, precis som miljoner skandinaver gjort idag, för landet och befolkningen.
Snart hade Hans Niels öppnat Andersen & Co i Bangkok, företaget som var föregångaren till Danish East Asiatic Company eller EAC som det kallas idag. Vad som var än viktigare var att Hans Niels Andersen utvecklade en personlig vänskap med Siams dåvarande kung Chulalongkorn eller Rama V som han också är känd som.
Västerländskt samhälle
Under denna tid var Siam inklämt mellan Brittiska Indien, Burma och Malaysia i väst och syd samt det Franska Indokina i öst. Chulalongkorn ville hålla Siam neutralt men visste även att han måste utveckla Siam mot ett mer modernt västerländskt samhälle.
Problemet var att om han bad britterna om hjälp och assistans för att utveckla Siam så skulle fransmännen bli upprörda och vice versa. Chulalongkorn valde då att vända sig till de skandinaviska länderna med Danmark och Sverige i spetsen för att utveckla Siam. Den mänskliga länk han behövde för att kunna genomföra detta fann han i Hans Niels Andersen från Nakskov.
The Oriental Hotel
Hans Niels Andersen övertog 1881 det som var spillrorna av det The Oriental Hotel som brann ner redan 1865, från de två amerikaner som tidigare drivit det. Han såg till att skapa det första hotellet i Bangkok som vände sig mot västvärlden och dess något annorlunda krav på service och komfort.
När det 40 rum stora hotellet officiellt öppnade 1887 så fanns det en internationell restaurangmeny, mattor på golven, tapeter på väggarna, badrum, rökrum, rum för damer och en fransk kock samt en butler som Hans Niels lockat över från det franska konsulatet i Bangkok.
Den nivån på hotell hade aldrig tidigare skådats i Siam och det har sedan dess varit hotellets devis, att helt enkelt vara bäst på att ge service till sina gäster.
Riddare av Elefantorden
Hans Niels blev utnämnd till kapten på det siamesiska skeppet Tom Kramom redan 1884. Framförallt fraktades teak mellan Thailand och Europa.
Affärerna gick så pass bra att Hans Niels Andersen beslutade sig för att återvända till Danmark 1897 för att satsa fullt ut på sitt företag ’Det Östasiatiske Kompagni A/S’ och blev en av Danmarks mest inflytelserika affärsmän. År 1919 blev han utnämnd till Riddare av Elefantorden, Danmarks högsta och förnämsta utmärkelse, som normalt sett inte ges till civilpersoner utan bara till kungar och presidenter.
Atomfysikern Niels Bohr och redaren Arnold Maersk McKinney Möller är två av väldigt få civila som fått orden.
Museum
Hans Niels Andersen avled i sitt hem i Charlottenlund strax norr om Köpenhamn i december 1937, som en av Danmarks rikaste och mest respekterade affärsmän.
I Köpenhamns frihamn finns fortfarande EAC ́s kontor kvar, nu som museum och thailändskt konsulat. 2006 avtäcktes där en bronsskulptur av kung Chula- longkorn som snabbt har blivit en vallfärdsplats för thailändare i Danmark.
Stefan Christensen