Kambodja

Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea

Huvudstad: Phnom Penh
Största stad: Phnom Penh, 1 416 582 invånare
Officiellt språk: Khmer
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Norodom Sihamoni
Premiärminister: Hun Sen
Befolkning: 14 091 000 invånare
Valuta: Riel, KHR
Toppdomän: .kh
Tidszon: +7

Stefan

Journalist och redaktör för Destination Asien. Jag har jobbat med och runt Asien sedan 1997 och finner mig idag lika hemma i stora Bangkok som i lilla Höganäs. Under åren har jag jobbat åt de flesta svenska tidningar både ur morgon och kvällspressen. Bland mina arbetsgivare så finns Aftonbladet, Expressen, Helsingborgs Dagblad, Barometern, Borås Tidning, GT, Sydsvenskan, RES, Travel News, Vagabond och jag har även medverkat i radio Malmöhus nyhetsprogram. 

Jag har en hatkärlek till media, jag älskar media men är samtidigt kritisk mot mycket inom media vilket ni kommer att kunna märka i min blogg här men fokus kommer att ligga på det vardagliga, dråpliga men även allvarliga saker som korsar min väg.

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

En överlevare har gått bort

Kambodjas förre kung Norodom Shianouk har somnat in 89 år gammal i Bejing. Slutet på en mycket märklig karriär och ett märkligt livsöde, Guinness Rekordbok påstår att han är den man i världen som innehaft flest titlar vilket säkert kan stämma.

 

Han var Kung av Kambodja mellan 1941-1955 då han i gryningen av Kambodjas självständighet från Frankrike valde att abdikera och slå sig in i politiken. Valet vann han utan problem och blev Kambodjas statsminister mellan 1955-1970 då han avsattes i en militärkupp av Lon Nol som stöddes av USA.

Under 1960-talet stod han bland annat bakom en internationell filmfestival i Kambodja, där han givetvis ställde upp med ett par egna alster där diverse regeringsmedlemmar fick medverka som skådespelare. Naurligtvis tog Shianouks filmer hem första priserna varje år festivalen hölls...

Efter att han avsattes gick han i landsflykt i Kina, när Khmer Rouge tog över 1975 så installerade de märkligt nog Shianouk som kung igen-tvärt emot deras kommunistiska principer-förmodligen på inrådan från Kina och som tack för Shianouks stöd till Khmer Rouge under deras krig mot Lon Nol´s USA stödda regim 1970-1975.

Men 1976 så var det slut med andra perioden som Kung och Pol Pot avsatte Shianouk och höll honom fängslad fram tills 1979 då Vietnam invaderade Kampuchea som landet hette då, Shianouk skickades då till FN i New York för att prata för Kampuchea sak emot Vietnam. Efter det så åkte Shianouk till Kina igen där han stannade tills 1991 då ett fredsavtal hade signerats och han återvände till Kambodja. 1993 blev han återigen vald till kung av Kambodja-till premiärministern Hun Sens stora förtret.

År 2004 började hälsan vackla för Shianouk och han valde att abdikera och en politisk tillsatt kommitté valde den då Shianouks 51-årige son Norodom Shiamoni till ny kung i Kambodja.

Med en ny regent som spenderat den mest tiden som balettdansör i Paris och som varken var gift eller hade några barn så hoppades politikerna i kommittén att kungafamiljens popularitet skulle minska men så har det inte blivit, Norodom Shiamoni är oerhört populär bland det Kambodjanska folket.

Men hans liv lär inte bli lika händelserikt som sin fars, och tur är kanske det?