Thailand

ราชอาณาจักรไท
Ratcha Anachak Thai
ประเทศไทย
Prathet Thai

Huvudstad: Bangkok, Krungthep Maha Nakhon
Största stad: Bangkok, 7 025 000 invånare
Officiellt språk: Thai
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Rama IX, Bhumibol Adulyadej
Premiärminister: Yingluck Shinawatra
Befolkning: 67 089 500 invånare
Valuta: Baht, THB
Tidszon: +6 timmar
Toppdomän: .th
Landsnummer: +66

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Sparka loss i Thailand

Dags att sjösätta ett nytt projekt i företaget? Ringa Frasses Bowlinghall och boka in tacomenyn och ett par timmars bowling? Eller varför inte sparka loss på riktigt i Thailand?

Bilder

En kick-off kan vara allt mellan en kväll på den lokala bowlingbanan och ett 5 dagars överlevnadsläger i fjällen beroende på hur mycket man är villig att spendera.  En del företag väljer att förlägga sin kick-off utomlands – vissa ända borta i Thailand över en förlängd weekend.
Visst kan det låta befängt att åka totalt 21 timmar i ett flygplan för en 3-4 dagars kick-off men de flesta som har gjort det menar att det absolut är värt det – både med hänsyn till tidsåtgången och kostnaden. Destination Asien provade på att åka på kick-off i Thailand.

Duns, duns, låter det och jag vaknar med ett ryck när Thai Airways flight TG 961 från Arlanda tar mark på Suvannabhumi flygplatsen i Bangkok klockan 05.52 lokal tid. Inte utan att man känner sig lite sömnig. Men ingen rast och ingen ro, vi bussas in till hotellet där vi checkar in för att duscha, fräscha upp oss och vila en stund. Klockan 12 är det lunch för att sedan ta oss till Bangkok Convention Center som ligger mitt inne i staden – faktiskt ihopbyggt med det brännskadade Central World shopping mall. Halva shopping centret är dock öppet och mässhallarna på 23 våningen påverkades inte alls av branden. Här pågår just nu IT & CMA mässan och vi är där med en massa resebyråfolk från världens alla hörn. IT & CMA är en mässa som vänder sig till företag med egna resekonsulter, mötesarrangörer och eventproducenter. En värld full med förkortningar och resebyråfikonspråk. Inget för allmänheten utan mest för de redan insatta. Men kul att beskåda.

Efter att ha flanerat runt ett par timmar på mässan var det dags att ta bussen ut till flygplatsen igen, nu var det dags att flyga till Trat och Koh Chang. Vi når hotellet på kvällen och när alla 32 i gruppen sitter i baren med välkomstdrinken i handen är det svårt att föreställa sig att man mindre än 24 timmar tidigare lämnade snöstormen i Stockholm bakom sig i utbyte mot sol, sand, värme och en paraplydrink.
Nästa morgon delas vi upp i olika lag, de lite mer äventyrligt lagda väljer att köra fyrhjulingar runt en snitslad bana på ön eller att vandra och klättra i djungeln på en i förväg iordningställd bana. Banan är anpassad för oss inte alltid så graciösa européer så det går att ta sig runt ganska otränad.

De lite mer försiktiga av sig väljer en lugn och rogivande tur på elefantryggen – trodde de i alla fall.  

En bit inpå turen så får en elefant för sig att passagerarna vill duscha och han fixar så att både Lisa och Andrew får sig en svalkande dusch. Mycket uppskattat – av åskådarna i alla fall. 
Efter det åker vi runt på de olika äventyren/utmaningarna hela dagen för att framåt kvällen ställas inför det ulitmata testet – vi ska laga thailands nationalrätt Som-Tam! 

Totalt 8 lag blir det med 4 personer i varje lag. Domarna är de strängast tänkbara, hotellets köksmästare och manager som ska avgöra vem som gör den smakrikaste men även vackraste Som-Tam salladen. Alla går in för uppgiften med frenesi och fantasirikedom och till slut står det mellan två av lagen. Det får bli en utslagsrond mellan lagen och till slut efter ett flertal provsmakningar koras lag ”Erawan” som vinnare.

Redan nu märker man hur gruppen har smält samman, folk man aldrig hade träffat förut sitter man nu och pratar med som om man känt varandra i hundra år. Det är ju lite av det som är meningen med en kick-off, att sammanfoga medarbetarna till ett samspelt team. Nations- och språkbarriärerna är rivna och det dansas och festas inpå småtimmarna i hotellbaren.

Söndagen är vikt åt egna aktiviteter, de som vill spela golf åker till fastlandet, de som vill bada går ner till stranden och de som vill shoppa gör det. De flesta kvinnorna i gruppen belägrar hotellets spa-anläggning. På kvällen avgår bussen till fastlandet för vidare transport med flyg till Bangkok och därifrån vidare med TG 960 hem till Stockholm.

På endast 3 dagar i Thailand har vi hunnit med en massa olika intressanta och spännande saker och det har även blivit lite tid över till sol och bad. Prismässigt kan en kick-off i Thailand givetvis inte mäta sig med Frasses Bowling och tacosfestival men jämfört med att resa någonstas i Europa står sig Thailand väl. Frågan är vilken resa medarbetarna kommer ihåg bäst? 

Något som kanske är värt att tänka på nästa gång det är dags att kickstarta avdelningen.

Stefan Christensen