Thailand

ราชอาณาจักรไท
Ratcha Anachak Thai
ประเทศไทย
Prathet Thai

Huvudstad: Bangkok, Krungthep Maha Nakhon
Största stad: Bangkok, 7 025 000 invånare
Officiellt språk: Thai
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Rama IX, Bhumibol Adulyadej
Premiärminister: Yingluck Shinawatra
Befolkning: 67 089 500 invånare
Valuta: Baht, THB
Tidszon: +6 timmar
Toppdomän: .th
Landsnummer: +66

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Bangkoks bästa barer

Den svenske fotografen Dennis Thern har bott och verkat i Thailands heta huvudstad Bangkok under åtta år. En stor del av den tiden har han ägnat åt att utforska stadens galna uteliv. Barer kommer och går – men Dennis Thern har blykoll på det aktuella läget. Han kan Bangkoks nöjesnatt bättre än sina egna fickor på de svarta jeansen. Exklusivt för Destination Asiens läsare bjuder han här på 16 av sina favoritbarer. Högt, lågt, dyrt, billigt – han har någon bar för alla smaker.

Bilder

Rena rama djungeln

Bamboo Bar
The Oriental Hotels klassiska Bamboo Bar är en institution i Bangkok, med sitt läge vid floden Chao Praya. Den har haft öppet i över 50 år och håller hög kvalitet hela vägen. Det blir aldrig mer Tropikerna än så här. Djungeltema med bambuinredning, tigerrandiga och leopardmönstrade stolar är klass och stil. Proffsig personal, de mixar cocktails som Dry Martini och Manhattan, men husets specialdrinkar är även de mycket intressanta. Det ryska jazzbandet, som huserat här i åratal, spelar soft musik som man gärna varvar ner till. Bra cigarrutbud i rummet bredvid. Världsklass! 
Adress: Oriental Hotel, 48 Oriental Road.
Telefon: +66 (0) 2 659 9000
Hemsida: www.mandarinoriental.com/bangkok/
Prisexempel: En Raspberry Collins kostar motsvarande 75:-. 
Ta sig dit: Närmaste BTS-station (Skytrain) är Saphan Thaksin, sen hotellets egen båt till hotellet eller taxi.
Publik: Något äldre, med lite större plånbok. Hotellgäster men även återkommande gäster från hela världen.

Down on the corner

Cheap Charlies
Cheap Charlies är en måste-bar i Bangkok, dock betydligt längre ner på skalan vad gäller klass och priser utan att för den skull vara sämre. Charlies är inte mycket mer än ett hål i väggen...eller, tja, baren är snarare byggd utanpå väggen. Ligger på en liten sidogränd till Sukhumvit soi 11, folkligt och charmigt. Mycket bra mötespunkt inför en runda på stan, tack vare det centrala läget. Har fått ett lyft igen de senaste åren och är fullt nästan varje kväll. Här är det öl och enkla drinkar till låga priser som gäller. Avspänt, annorlunda. Baren har numera fått egen toalett.
Adress: ligger på Sukhumvit Road soi 11 (första sidogränden till vänster)
Telefon: +66 (0) 2 253 4648
Hemsida: saknas
Prisexempel: En gin & tonic kostar motsvarande 15:-
Ta sig dit: BTS Nana, gång-avstånd.
Publik: mest västerlänningar av olika slag, perfekt ställe för några snabba efter jobbet, typ som för svensk ambassadpersonal.

Vill bara vara din Margarita

Los Cabos
Ligger i det vackra trähus som en gång var franska ambassaden i Bangkok. Kolonialt så det förslår. Relaxad modern mexikansk restaurang med full meny och en drinklista som tilltalar de flesta, mycket prisvärda Margaritas. Trevlig uteservering när det inte är för varmt. Väl tilltagna portioner på snacks och avspänd atmosfär. Priser acceptabla på de flesta rätterna. Dessutom lunchspecialer och happy hour. På fredagseftermiddagarna är det gratis buffé! Baren passar också kanon för barnfamiljer. Lättillgänglig.
Adress: Sukhumvit soi 14 
Telefon: +66 (0) 2 653 3900
Hemsida: www.loscabosbangkok.com
Prisexempel: Los Cabos Classic Margarita 30:-.
Ta sig dit: BTS Asoke, gångavstånd
Publik: blandad, de flesta gillar förstås mexikansk mat, många kommer för drinkarna.

Amor siktar lågt

Amorosa
Hur lågt kan en bar med utsikt ligga? Uppenbarligen väldigt långt ner – och ändå lyckas bjuda på en vy. Amorosa finns på fjärde våningen i Arun Residence Hotel nere vid floden. Men vilket romantiskt ställe! Ögon som möts, två hjärtan i brand.  Nära Wat Poo och rakt över från Wat Arun. Pråmar och andra båtar passerar revy, mangroven flyter i flodens vatten, neon glittrar över allt. Amorosa passar perfekt för en solnedgång. Krama din älskling och njut i fulla drag.
Adress: Arun Residence Hotel, 36-38, Soi Pratoo Nok Young
Telefon: +66 (0) 2 221 9158
Hemsida: www.arunresidence.com
Prisexempel: Ett glas vin kostar motsvarande från 55:-.
Ta sig dit: Flodbåten till Tha Tien, sen promenad cirka 10 minuter.
Publik: Romantiska unga thaipar, hotellgäster.

Ett riktigt näste – sanda mina ord

Nest
Nest är en läcker utomhusbar som ligger på hotell Le Fenixs tak, ovanpå åttonde våningen. Bra musikmix på bra ljudnivå, olika bordsformationer, egen strand med små mysiga ”cabanas” så du kan ligga ner och spana in stjärnorna tillsammans med din date. Många möts upp här för ett par öl innan man drar vidare på Sukhumvit. Ofta stannar dock gängen hela kvällen och avslutar med några stora supergoda Mojitos som serveras i små kristallhinkar. Inget dansgolv men spontandans i baren är inga problem. Svensken Johan Davidsson är barmästare på Nest och han arrangerar även populära barrundor längs Sukhumvit och Silom med jämna mellanrum.
Adress: 33/33 Sukhumvit soi 11
Telefon: +66 (0) 2 305 4000
Hemsida: www.lefenix-sukhumvit.com/
Prisexempel: Mojito kostar motsvarande 70:-
Ta sig dit: Skytrain (BTS) till Nana, sen promenad längs Sukhumvit soi 11, sväng vänster vid 7-11 längst upp i gränden, framme efter 100 meter.
Publik: En härlig mix av hotellgäster, trendiga thaiare och lokalt boende utlänningar. 

Brända och destillerade drycker

Distil Bar
Skyskrapan State Tower har flera imponerande barer och restauranger. Favoriten är Distil Bar på 64:e våningen med läcker utsikt över floden Chao Praya. Distil är inte lika hetsig som andra skybarer i stan. Den här baren ligger inomhus, men man kan sitta utomhus också. Tja, eller snarare ligga de i bekväma sofforna. En DJ lirar skön bakgrundsmusik varje kväll. I mars 2010 anställde man den italienske ”mixolisten” Alex Holzer som har piffat upp cocktaillistan med flera nya välsmakande cocktails. Testa specialdrinkarna som Distil och Black Pearl. 
Adress: ligger i State Tower 1055 Silom Road
Telefon: +66 (0) 2 624 9999
Hemsida: www.lebua.com
Prisexempel: En Mojito eller Black Pearl kostar motsvarande 130:-   
Ta sig dit: BTS: Saphan Taksin, gångavstånd till State Tower
Publik: Turister som bara måste upp.

Halvvägs till himlen

Skybar at Sirocco
En av de största wow-känslorna i Bangkoks barliv är att kliva ut på Skybar vid Sirocco i skyskrapan State Tower. Skybaren ligger på 63:e våningen (hiss till 64:e vån, sen går man nerför den magnifika trappan). Mycket häftigare än så här blir det inte i Bangkok. Ska man besöka en enda riktigt högt belägen bar med utsikt i Bangkok så är det Siroco. Ett måste! Känslan att stå här har liknats vid den man får vi Grand Canyon i USA.
Adress: ligger i State Tower, 1055 Silom Road (Lebua Hotel)
Telefon: +66 (0) 2 624 9999
Hemsida: www.lebua.com
Prisexempel: En Mojito kostar motsvarande 130:-.  
Ta sig dit: BTS till Saphan Taksin, gångavstånd till State Tower.
Publik: Turister som läst eller hört om Skybar och dess utsikt, vi som dejtar för första gången.

Sa jag flaska när jag gick?

V9
Hotel Sofitel har en mycket bra vinbar, V9, på en av de översta våningarna. Någon av deras vinprovarbrickor rekommenderas för dem som vill smaka lite olika märken. En DJ mixar musik. Bra och kunnig personal är ett plus. Vill man köpa en flaska med sig hem så finns det även en välförsedd vinbutik. Riktigt bra och smidigt om man vill ha med sig en flaska hem. Bra priser på vin för att vara Thailand där man straffbeskattar just vin.
Adress: Sofitel Bangkok Silom Hotel, 188 Silom Road,
Telefon: +66 (0) 2 238 1999
Hemsida: www.sofitel.com
Prisexempel: En vinprovarbricka kostar motsvarande 130:-. 
Ta sig dit: BTS Chong Nonsi, sen taxi till Sofitel Hotel
Publik: välställda thailändare på date, hotellets gäster, och vinentusiaster.

Hobsan – vad många öl!

House of Beers
Vill man hellre ha öl än vin så ska man besöka House of Beers eller Hobs som det kallas lokalt. Har ett imponerande urval av ölsorter, bland annat från Belgien. Tänk Leffe och Hoegaarden. Det är alltid mycket folk här, både inne och ute på terrassen. Inredning med rött tegel och rejäla träbord. Finns även storbildsskärmar för sportsändningar men nu är vi långt ifrån en sportbar. 
Bra snacksmeny inkluderar bland annat belgian fries. Hobs öppnade under 2010 en systerbar, i Ari-området, på andra sidan stan.
Adress: 522/3 Thong Lor Soi 16, Sukhumvit Soi 55
Telefon: +66 (0)2 392 3513
Hemsida: www.hobsbkk.com
Prisexempel: En Leffe fatöl kostar motsvarande 60:- 
Ta sig dit: BTS Thong Lor, taxi, mc
Publik: Blandad de flesta kvällarna i veckan.

Ett järn, tack!

Iron Fairies
Och nu över till något helt annat och annorlunda. Den järnsmedja som Ashley Sutton från Australien drev blev istället en bar efter påtryckningar från kompisar som hälsade på. De såg honom arbeta och tillverka små feer i järn. Smedutrustningen och alla attiraljer finns kvar som en del av inredningen. Järnfigurerna kan köpas i baren - som är en trång men kul inredd lokal på två våningar, fullsmockat de flesta kvällarna i veckan, med jazzband. Torsdag till lördag underhåller bordstrollkarlen Mr. K gästerna.  En av Bangkoks just nu absolut hetaste barer. Måste upplevas! Klassiska cocktails till rimliga priser. Menyn består endast av tigerräkor, potatisklyftor och fem olika sorters smaskiga hamburgare. Finns vegetariskt alternativ. Man kan också be om menyn från grannrestaurangen Fat Gut’z Saloon som är nyöppnad och också drivs av Ashley.
Adress: 394 Thong Lor, Sukhumvit 55,
Telefon: +66 (0) 84 529 2301
Hemsida: www.theironfairies.com/
Prisexempel: En gin & tonic kostar motsvarande 50:- 
Ta sig dit: BTS Thong Lor, sen taxi eller mc
Publik: De som känner till stället, thailändare från de övre samhällsklasserna och utlänningar som bor i området.

Fet blues bra för magen

Fat Gut’z
Ashley Suttons nya bar ligger ett halvt stenkast från Iron Fairies. Också den en pytteliten bar. Dock med riktigt skön tung blues istället för jazz. Mycket trevlig drinkmeny med uppfriskande alternativ som Junyo Maru, som bland annat innehåller irländsk whiskey, färsk lime, krossad gurka och honungsmelon. Fräscht. Riktigt god fish’n’chips är huvudrätten på menyn. Men det är för stämningen, musiken och de trevliga gästerna man går hit.   Adress: 264 Thong Lor, Sukhumvit 55
Telefon: +66 (0) 2 714 9832
Hemsida: www.fatgutz.com
Prisexempel: En Junyo Maru kostar motsvarande 60:-.
Ta sig dit: BTS Thong Lor, mc, taxi
Publik: Utbildade thailändare med stålar som uppskattar riktig blues.

En stor stark – och en stol

Tuba
Tuba är ett kul hak, ligger i en secondhandbutik för möbler. På kvällarna förvandlas affären plötsligt till en trevlig bar där man tar en drink, kanske i en skön gammal soffa. Och du kan också köpa med dig soffan eller stolen hem om du gillar den. Kanske bökigt att släpa med sig under resten av kvällen dock – många fortsätter barundan i trendiga Thong Lor. Tuba har små, avskilda utrymmen för dem som vill mysa för sig själva. Biljardbord finns. Mumsiga mojitos serveras i stora martini-glas. 
Adress: 34 soi Ekkamai 21
Telefon: +66 (0)2 711 5000
Hemsida: Saknas
Prisexempel: En Mojito kostar motsvarande 50:-
Ta sig dit: BTS Ekkamai sen taxi till soi 21
Publik: Thailändare som vill skvallra, kolla sport, spela biljard efter jobbet. Enstaka utlänningar.

Hett & Långt

Hyde & Seek
Hyde & Seek kallar sig Gastro Bar, påminner om en engelsk pub som uppgraderats och fått stil. Menyn består av europeisk mat med lyxigare inriktning, men till bra priser för denna typ av ställe. Ibland poppar en svensk maträtt upp, baren har en svensk delägare. Bardisken här är imponerande lång och är förstås den självklara medelpunkten även om den övriga inredningen är stilfull. Mycket populär after work. På kvällarna fylls baren och den mysiga terrassen med massor av folk. Hett ställe som bara kan bli hetare.   
Adress: 65/1 Athenée Resdience, Soi Ruamrudee
Telefon: +66 (0) 2 168 5152
Hemsida: www.facebook.com/hydeseek
Prisexempel: En gin & tonic kostar motsvarande 55:-
Ta sig dit: BTS Ploenchit
Publik: ett blandat klientel, alla har dock gott om pengar att spendera.

Har nån sett min ryggsäck?

Hippie de bar
Häftig bar för konstnärliga och kreativa själar i Bangkok. Ligger mitt på backpackergatan Khao San Road, men man smiter igenom en liten smal sidogränd till denna oas. Stundtals lite udda individer umgås här och lyssnar på musik av alla slag. Interiören är mysig och hemtrevlig eftersom baren ligger i ett ombyggt gammalt trähus. Baren har nu expanderat in i byggnaden intill, men fortfarande har samma distinkta atmosfär. Hippie de Bar ett drömställe  för de mer tillbakalutade.
Adress: 46 Khao San Rad
Telefon: +66 (0)2 629 3508
Hemsida: Saknas
Prisexempel: drinken Hippie Lady 30:- 
Ta sig dit: Flodtaxi till Banglamphu (pir 13) och sen kort promenad, taxi från MRT Hualampong
Publik: Bra mix av backpackers, unga thaiare och ibland någon övervintrad hippie.

Vi hänger med - ett tak till

Taksura
De senaste årens uppgradering av Royal City Avenue (RCA) med megaklubbar och lite flashigare ställen har gjort att många äldre och klassiska vattenhål på gatan försvunnit. Men ett ställe som fortfarande finns kvar, mår bättre än någonsin och har en trogen publik är Taksura. Ett gammalt hus med trämöbler och blandad inredning: antika Pepsiskyltar och foton från Bangkok förr i tiden. Ingen luftkonditionering, men huset är luftigt och man har fläktar. Mycket bra ”gab glaem” (thai snacks), och levande musik fredagar och lördagar. Perfekt ställe att varva ner från go-karten eller driving rangen längre ner på gatan eller som uppvärmning innan man tar sig till klubbarna på gatan. Avslappnat och mycket skratt.
Adress: Royal City Avenue
Telefon: +66 (0) 2-203 0972
Hemsida: saknas
Prisexempel: Ölen Tiger på flaska 12:-.
Ta sig dit: Närmaste BTS-station (Skytrain) är Thong Lor, sen taxi
Publik: Kontorsfolk från området och folk som uppskattar en avslappnad bar.

Undrar vad WTF betyder?

WTF
Under de senaste åren har det poppat upp en hel del konstbarer i Bangkok. En av de trevligaste är WTF. Viner till bra priser, roliga cocktails - och tapas att tugga på. Glöm inte bort att kolla svarta tavlan. Baren ligger i gatuplanet. De två övre våningarna fungerar som konstutställning. WTF lär betyda What The F**k...
Adress: Sukhumvit soi 51
Telefon: +66 (0) 2-662 6246
Hemsida: www.wtfbangkok.com
Prisexempel: Ett glas rött från 45:-. 
Ta sig dit: Närmaste BTS-station är Thong Lor, sen promenad
Publik: Kreativa människor som vill kolla in lite konst över ett glas vin.

Text & foto: Dennis Thern