Kambodja

Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea

Huvudstad: Phnom Penh
Största stad: Phnom Penh, 1 416 582 invånare
Officiellt språk: Khmer
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Norodom Sihamoni
Premiärminister: Hun Sen
Befolkning: 14 091 000 invånare
Valuta: Riel, KHR
Toppdomän: .kh
Tidszon: +7

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Fakta Kambodja

Resa dit

Flyg från Skandinavien till Kambodja kostar från cirka 9 000 kr tur och retur. Kombinera Thailandsresan med ett stopp i Kambodja: Flyg varje dag från Bangkok till såväl Siam Reap som Phnom Penh, kostar omkring 1 000 kr tur och retur. 
Ving säljer under namnet Ving Flex en tvåveckors kombinationsresa till Phnom Penh, Ankor Wat och Sihanoukville. 
Pris från 18 500 kr.

Resa runt
Mellan Phnom Penh och Siem Reap går det utmärkt att flyga, kostar från 500 kr enkel resa. Båt mellan Phnom Penh och Siem Reap kostar 150-200 kr och tar drygt 6 timmar. Bussar är generellt av ganska dålig standard, sträckan ovan kostar drygt 50 kr. Var beredd på att både båtar och bussar lastas väldigt fulla. Om man är flera är det mer prisvärt att hyra bil med chaufför, boka på hotellet eller ditt hostel (fånga aldrig bil på gatan). Prisexempel: Phnom Penh-Sihanoukville omkring 300 kr för en bil. Resan tar 4 timmar.

Prisläge
Rum med fläkt från 40-150 kr. Enklare hotellrum med A/C från omkring 150 kr. Mat på enkel restaurang 20-50 kr. En öl 12-30 kr (på restaurang). En liter vatten 1-3  kr.

Äta
Prova nationalrätten amok, fisk kokt i kokos, insvept i bananblad och kryddad med chili. Maten i Kambodja påminner om den thailändska men är inte lika stark. Mynta och citrongräs är vanliga ingredienser. Den franska kolonialtiden har påverkat. Franska menyer vanliga, liksom färska baguetter på morgonen.

Mat som gör gott
I Phnom Penh arbetar flera organisationer med att ge gatubarn utbildning och försörjning. Bland annat inom restaurangbranschen (som blomstrar genom många turister). Två restauranger där du äter bra och där gatubarnen arbetar i kök och servis; Romdeng, 74 Street 174, och Friends, 215 Street 13. Och om du törs – käka grillad tarantella. Serveras med ben och allt i snygg uppläggning. Smakar lite sött, lite bränt, men inte så tokigt. Passa på att ta roliga bilder där benen sticker ut ur munnen. 

Klimatpåverkan
Enligt utsläppskalkylatorn atmosfair.com orsakar flygresan Stockholm-Phnom Penh tur och retur utsläpp av 6 120 kilo koldioxid. Detta kostar 1 475 kr att kompensera.

Kambodja på film
Killing Fields, mycket berörande skildring om Kambodja under Pol Pot.
Tomb Raider med Angelina Jolie, utspelas delvis i Siem Reaps vackra tempelområde.

Böcker om Kambodja
Pol Pots leende av Peter Fröberg Idling. För den som vill skaffa sig kunskap om landets moderna historia.
Cambodia från förlaget Lonely Planet. En guidebok om Kambodja är att föredra, landet är inte helt enkelt att resa i, men guideboken gör det lättare. Extra stort och matnyttigt kapitel om Siem Reap.

Resa i fattigdom 
Att resa i Kambodja är att möta fattigdom. Du kommer se tiggare som aldrig förr. Flera av dem svårt sargade efter att ha trampat på en mina. Undvik att ge pengar direkt till dem som tigger. Det är inte ens säkert att de får behålla dem. Stöd istället någon av de många organisationer som verkar i landet. Och anmäl varje misstänkt fall av barnsexhandel! Telefonnummer för anmälan finns uppsatta på de flesta hotell och hostel.
Om du ändå vill ge något till dem som tigger, ge mat istället.

Säkerhet
Gå aldrig utanför upptrampade stigar, Kambodja är ett av världens mest minerade länder. Tänk också på att fattigdom kan skapa en desperation efter pengar, vifta inte öppet med pengarna, och var vaksam för ficktjuvar i folkmassor. Lämna inte värdesaker obevakade på stranden.