Kambodja

Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea

Huvudstad: Phnom Penh
Största stad: Phnom Penh, 1 416 582 invånare
Officiellt språk: Khmer
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Norodom Sihamoni
Premiärminister: Hun Sen
Befolkning: 14 091 000 invånare
Valuta: Riel, KHR
Toppdomän: .kh
Tidszon: +7

Bloggar

Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.
Stefan Christensen
Kambodjas förre kung Norodom Shianouk har somnat in 89 år gammal i Bejing.

Ett möte med det bästa och det värsta

Kambodja har vita långa stränder. Tempel, djungel och god mat. Men också en blodig historia som gör sig påmind. Att resa i Kambodja är ett möte med det bästa och det värsta. Vi guidar till tre måsten.

Bilder

Det ska sägas med en gång. Kambodja är inte som Thailand. Lika vackert, men långt ifrån lika bra infrastruktur eller erfarenhet av turism. Å andra sidan är det just det som gör landet så speciellt. 
Kambodja är inte tillrättalagt. Som resenär är man där på landets egna villkor, det är osminkat och uppriktigt. Här finns storslagna tempelområden, vita långa stränder och en stad med sevärdheter utan dess like. Låt oss börja i huvudstaden.

Phnom Penh
Nötta trähus, breda boulevarder, gallerier och cyklos (cykeltaxi). För många är staden bara ett tillfälligt stopp men den som ger Phnom Penh lite mer tid kan vara med om stora, och kanske lite annorlunda upplevelser.
Till de mest vackra hör Kungliga palatset och Silverpagoden. Liksom Nationalmuseet, en faluröd snirklig byggnad med en enorm samling av kambodjansk konst. Samtliga tre byggnader ligger alldeles i närheten av Riverside, promenadstråket vid floden Tonlé Sap. 
På Russian Market (heter egentligen Psar Tuol Tom Pong) finns allt som går att få hem i en väska. Tekannor, siden, ätpinnar och dvd. Förväxlas ibland med Psar Thmei, även det en marknad där byggnaden i art deco-stil är det mest anmärkningsvärda. Besök också de vackra blomsterstånden utanför, och högarna med rostade insekter.
Få länder som vi turister reser i har så påtagliga sår av sin historia som Kambodja. Under Pol Pots vansinniga styre på 1970-talet dog omkring 1,7 miljoner khmerer. En skola i Phnom Penh blev ett tortyrcenter – Tuol Sleng. Numera Phnom Penhs kanske viktigaste sevärdhet. 
De fruktansvärda tortyrredskapen står kvar, ovanför varje redskap sitter en målning som visar hur de användes. Väggarna är fulla av fotografier på de 17 000 människor som plågades här. Man kan gå in i de minimala cellerna, som skriker skräck. Missa inte att se informationsfilmen en trappa upp som visar mötet mellan en av de fängslade och en vakt från Tuol Sleng.
Nästa starka sevärdhet går under namnet Killing Fields, en massgrav. Det stora monumentet i mitten innehåller 8 000 dödskallar till minne av de dödade. Sorterade efter kön och ålder. Detta är en öppen plats och stekhet mitt på dagen. Ligger en bit från staden så kom inte på tanken att gå eller cykla hit. Allra bäst på morgonen, medan kvicksilvret inte nått olidliga höjder.
Avsluta besöket i Kambodjas huvudstad med en stunds reflektion i andlig miljö. Templet Wat Phnom ligger högt uppe på en kulle. Köp rökelse och hedra Buddha, sitt en stund och bara ta in de lågmälda ljuden. Men klä dig med respekt. Inga flip-flop och inga huvudbonader. 

Siem Reap
I Siem Reaps tempelområde finns omkring 200 tempel. Här breder landets stolthet ut sig, Angkor Wat, det stora modertemplet, avbildat på flaggan, på sedlar och flygplan, namn på öl, på cigaretter och hotell. 
En oslagbar upplevelse är att se solen sakta gå upp över Angkor Wat, se de väldiga tornen få konturer som stora kottar i det rosa morgonljuset. 
Angkor Wat lät byggas av kung Suryavarman II på mitten av 1100-talet. Möjligen byggdes det för att bli hans egen gravplats, men kanske allra mest som en hyllning till den hinduiske guden Vishnu. 
Detta var Angkortidens epicentrum, en epok på närmare 600 år, vars rike mätte från Burma till Vietnam. Templet är smyckat av 3 000 ornament av aparas (nymfer). Varje ornament är unikt, till och med frisyrerna är olika.
Angkor Wat må vara det mest kända templet, men Ta Phrom det mest spektakulära. Kallas också för djungeltemplet. Enorma träd, med rötter som jättebläckfiskars armar, växer rakt upp ur tempelhusen, kramar statyer som vore de tandkrämstuber. Små prång där rökelsen ligger tät. Det finns att göra i dagar i Siem Reap. 

Sihanoukville
Sihanoukville, Kambodjas mest kända badort har länge kallats för ett ”Thailand för 30 år sedan”. För trots bländade vita stränder och prisvärt boende har de breda turisthorderna inte hittat hit ännu.
Sihanoukville är en ung by som började sina dagar i samband med Franska Indokinas upplösning 1955. Kambodja behövde en djuphamn och djungel röjdes vid stranden Victory Beach. 
Staden som växte upp runt hamnen fungerade först som bostadsområde åt byggarbetarna, men det tog bara tio år innan ryktet om de vackra stränderna spridit sig till landets jetset. Så förvandlades hamn- och fiskebyn Sihanoukville, som fått sitt namn efter landets regerande prins Sihanouk, till en badort. 
I dag kommer bussar hit från Ho Chi Minh City, båtar från Thailand och de som rest från 
Phnom Penh för att lite längre söderut få lugn och ro. I Sihanoukville saknas de höga hotellkomplexen, men det finns gott om småskaliga ställen att bo på.
De mest populära stränderna runt Sihanoukville är Occheuteal och Serendipity Beach, den senare är ryggsäcksresenärernas klara favorit. Här är prisläget lockande. För 40 kr får man både lokal Ankor-öl och nyfångad, nygrillad fisk. Från Serendipity kan man ta en båt till öriket utanför. På Bamboo Island finns enkla bungalows och lokala fiskare ordnar snorklingsturer.
Norrut, lite avsides, ligger Victory Beach som skiljer sig från de andra stränderna. Här är inte så mycket folk, och lounge-musiken och den lugna viken gör att dagarna går i ett betydligt långsammare tempo här.
Hit kommer man för att göra så lite som möjligt

   Bodil Sjöstöm/Respress