Thailand

ราชอาณาจักรไท
Ratcha Anachak Thai
ประเทศไทย
Prathet Thai

Huvudstad: Bangkok, Krungthep Maha Nakhon
Största stad: Bangkok, 7 025 000 invånare
Officiellt språk: Thai
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Rama IX, Bhumibol Adulyadej
Premiärminister: Yingluck Shinawatra
Befolkning: 67 089 500 invånare
Valuta: Baht, THB
Tidszon: +6 timmar
Toppdomän: .th
Landsnummer: +66

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Eget hus i Thailand?

– Visst! 
Men inte ett sandslott...
De flesta har nog upplevt det någon gång: Efter en vecka eller två på semestermålet, med paradisisk miljö, vänliga människor och god mat så tänker man: ’Hit vill jag återvända, här vill jag ha ett eget hus!”

Bilder

Och varför inte? Att ha sitt eget boende vid den thailändska strand man älskar är faktiskt ingen omöjlighet. Det kan t o m visa sig vara en riktigt bra investering.
Men det finns förstås ett och annat att tänka på innan man slår till. 
Tendensen är solklar (så klart): Antalet svenskar som skaffar sig eget i Thailand ökar stadigt. Många familjer tycker att de här hittat det perfekta semesterboendet – uppskattat av såväl föräldrar som barn.
Men också våra seniorer söker sig gärna hit. Pensionen räcker längre här, samtidigt som social service och sjukvård med raska steg är på väg mot europeisk standard.
Nu byggs också flera bostadsområden inriktade på seniorer – välplanerade och med full service för äldre, på europeisk nivå.

Kostnader
Mellan tummen och pekfingret – variationerna är stora – så kostar ett hus som byggts av ett svenskägt företag i Thailand cirka 500.000:-. Men allt hänger förstås på storlek och läge.
Förutom köpeskillingen ska du erlägga 7% av husets värde i skatt. Ett hus som är värt 500.000:- beskattas alltså med 35.000:- vid köpet.
Att byggföretaget är svenskt är förstås ingen garanti mot bekymmer. Men, kontrollerar du att företaget har svensktalande personal på plats så blir det oftast lite enklare att lösa eventuella problem.
Tänk på att utländska medborgare inte får äga mark i Thailand. Detta löser man oftast med ett leasingavtal som löper på 30 år i tre omgångar. Totalt alltså 90 år. 
Se också till att kontraktet ger dig förköpsrätt till marken, om reglerna för ägande skulle ändras. Det är ju inte bara i Sverige som lagarna ändras ibland...

Driftkostnader
Även om värmen här är pålitlig, så har även de thailändska husen driftskostnader...
Leasingkostnaden för marken hamnar normalt mycket lågt – så lågt att den kan sägas vara obetydlig.
Kostnaden för fastighetsförsäkring, eventuella samfällighets/områdesavgifter, försäkringar, vatten, el, avlopp etc är inte oöverstigliga – räkna med cirka 3.000:- per månad.
Thailand har inte det vi kallar fastighetsskatt, men väl en del andra skatter och avgifter som gäller huset. Beloppen är dock så låga att myndigheterna ofta väntar några år i taget med att kräva betalning, och även då är beloppen mycket låga med våra mått mätt.

Skaffa dig kunskap!
Här har vi endast möjlighet att ge dig en enkel grundinformation om vad som gäller.
Vårt viktigaste råd är därför: Se till att skaffa dig ordentlig kunskap om vad du lägger dina pengar på, innan du signerar några kontrakt.
Svenska Handelskammaren i Thailand har nyligen gett ut en skrift som du kan ha stor nytta av i ditt planerande. Den heter ’Best Practices Guidelines’ (jo, den är på engelska av någon anledning).
Du kan läsa den på handelskammarens hemsida, www.swecham.com.

Lars Göransson