Singapore

新加坡共和国
Republik Singapura
சிங்கப்பூர்
Republic of Singapore

Huvudstad: Singapore
Största stad: Singapore
Officiellt språk: Engelska, Standardkinesiska, Tamil och Malajiska
Statsskick: Republik
President: Tony Tan Keng Yam
Premiärminister: Lee Hsien Loong
Befolkning: 4 987 600 invånare
Valuta: Singapore Dollar, SGD
Tidszon: +7
Toppdomän: .sg
Landsnummer: +65

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Singapore – en bra affär

Det finns mycket man kan säga om Singapore som är både positivt och negativt. Men för de som vill shoppa eller göra affärer så över-väger det positiva sidorna rejält.

Bilder

Redan 1978 öppnades det första IKEA-varuhuset i Singapore och många undrade om Ingvar Kamprad hade tappat förståndet helt. Det hade han ju givetvis inte, nu finns det två IKEA-varuhus i Singapore och landet är ett nav i IKEAs verksamhet över hela Sydostasien.
Singapore skiljer sig på många sätt från de andra länderna i Sydostasien när det gäller att göra affärer, särskilt för utlänningar. Att starta och äga företag i Singapore är inga problem för en utlänning eller utländska företag. Mer än 200 svenska företag bedriver verksamhet i Singapore, enligt Sveriges ambassad.
Singapore är det absolut mest utvecklade landet i Sydostasien, med en imponerande infrastruktur och en BNP per capita som är högre än i många länder i väst. Den strategiska geografiska placeringen mitt i Sydostasien, mellan Europa och Australien, har gjort staden till ett centrum för mässor och konferenser. Den välutbildade befolkningen och den stabila politiska situationen har bidragit till Singapores starka ekonomiska position i världen.

Singapore i topp
Singapore rankas alltid högt i faktorer kopplade till företagande. Detta visade sig bland annat i en rapport från Världsbanken, ”Doing Business in 2007”, där Singapore var i topp. Singapore har också Asiens starkaste immaterialrättsliga skydd. 
Det enkla och lättfattade regelverket för företagande bidrar till att det är ganska enkelt att starta och driva ett företag i Singapore. En annan sak som brukar tilltala företagare är det faktum att korruption inte alls förekommer i Singapore. Enligt organisationen Transparency Internationals index för 2009 placerar sig Singapore på tredje plats, jämsides med Sverige och bara slagna av Nya Zeeland och Danmark när det gäller hur låg korruptionen är i landet. Inga av Singapores grannländer är ens i närheten av en topp 30-placering på den listan.
De flesta svenska affärsbankerna finns representerade här och det är inga problem för en utlänning att öppna konton i dem eller i de lokala bankerna i Singapore. 

Infrastruktur
Infrastrukturmässigt så har Singapore det väl förspänt, en av världens största och effektivaste hamnar säkerställer att export och import går smidigt och Singapores Changi flygplats rankas som en av de bästa i världen år efter år. 
Flygbolaget Singapore Airlines räknas också som en branschledare och måttstock för andra flygbolag. De flyger inte till Sverige men de flyger till Köpenhamn tre gånger i veckan.

Det finns även kritik att rikta mot Singapore. Landet är inte ett demokratiskt föredöme och har styrts av i princip samma familj sedan självständigheten 1965. Men det har gett en stabilitet i landet och få personer i Singapore verkar ha några större problem med bristen på demokratiskt utveckling. En annan sak som ofta kommer upp är Singapores hårda straffskalor. Per capita räknas landet som det där flest personer avrättas varje år. Det finns böter för allt möjligt i Singapore, som att inneha tuggummi, korsa gatan där det inte finns övergångsställe och att flagga in en taxi på gatan. Att slänga ett kolapapper på gatan är otänkbart i Singapore.
Det ger en nästan steril och sjukhusmässig känsla, långt ifrån den dammiga men röriga charm som kännetecknar andra storstäder i Sydostasien.
Men för att göra affärer ur ett strikt affärsmässigt perspektiv finns det få länder som är bättre lämpade än Singapore.

Stefan Christensen