Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Brunei – ett alkoholfritt alternativ

Det påstås att man kan ha roligt utan alkohol – men att det är dumt att chansa. 
Destination Asien undersökte denna myt vid ett besök i Brunei Darussalam, ett land där det inte finns en droppe alkohol till salu.

Bilder

Att vi var på väg till ett strikt muslimskt land stod klart för oss redan innan avfärden. Vi flög med Royal Brunei Airlines flight BI 516 från Bangkok mot Bandar Seri Begawan, som huvudstaden i Brunei heter. En bön på arabiska inledde hela säkerhetsproceduren och en liten pil på monitorerna visade hela tiden riktningen mot Mecka.
Flygplanet var modernt och fräscht och servicen var oklanderlig. Men givetvis serverades ingen alkohol till maten. Efter ett par timmar landar vi och här tillstöter nästa lite märkliga procedur.

Torra fester
Som utlänning och icke-muslim har du rätt att införa 2 flaskor sprit och 12 burkar öl för personligt bruk, till Brunei. 
Men, du måste deklarera detta innehav för tullen på flygplatsen. En lång kö med folk som fyller i orange lappar uppstår och väskorna körs igenom en skanner. Dryckerna får endast förtäras enskilt och man får inte bjuda någon boende i Brunei eller någon muslim på dem.

Varför Brunei?
Destination Asien ska delta i en stor konferens inom reseindustrin för de så kallade ASEAN-länderna (ASEAN är en samarbetsorganisation för de sydostasiatiska länderna). 1 600 delegater samlas i Brunei detta år för att mötas, göra affärer och festa. Konferensen alternerar mellan de 10 ASEAN- länderna och möjligheter att slå klackarna i taket brukar inte saknas under dessa tillställningar.
Men i Brunei är det torrt på festerna vilket kanske inte lägger sordin på stämningen – men det gör att man oftast kryper till sängs redan vid 10-tiden på kvällen och känner sig nästan oförskämt pigg på morgonen dagen efter. En, för folk i resebranschen, kanske lite underlig känsla?
En del har ju varit förutseende och så att säga ’värmt upp’ på rummet innan galamiddagarna vilket är fullt tillåtet men som någon uttryckte det:
– Man får känslan av att man är kvar i high-school och måste smyga med spriten för att inte föräldrarna ska se.

Landet Brunei då?
Levnadsstandarden i Brunei tillhör de absolut högsta i Asien. Folket får det mesta de kan tänkas behöva från staten. Gratis eller mycket subventionerat. 
Men de har inte vad vi i väst kallar demokrati. Sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, har all makt i landet och beslutar enväldigt om olika saker som rör nationens intressen.  
Under ett statsbesök i februari 2004 så slant kung Carl XVI Gustaf lite med tungan när han menade att sultanen hade en oerhörd närhet till folket i Brunei och årligen åker runt till alla byar och pratar med befolkningen.
Må så vara. Men folket får inte rösta och politiska partier är förbjudna i landet sedan 1988. Det blev givetvis ett enormt ramaskri i Sverige över kungens något oövervägda uttalande och det restes krav på att kungen måste abdikera. 
Något de flesta missat var att kungen och drottningen kom till Brunei från ett officiellt statsbesök i Vietnam, ett land som inte heller tar en plats bland världens stora demokratier. 

Vacker natur
Som turist är det främst för naturen och kulturen man besöker Brunei. Ett strikt muslimskt land kan ju låta lite skrämmande, men väl på plats slår man alla farhågor om ett land styrt av religiösa fanatiker ur hågen. 
Människorna i Brunei är mycket trevliga och tillmötesgående. Burkor och andra klädesplagg som man ibland förknippar med religiöst förtryck syns inte till. Folket verkar genuint glada och lyckliga.
Naturen i Brunei består till största delen av ursprunglig regnskog, med allt det innebär av djur och naturliv. Att besöka regnskogen måste vara det som står först på ’att göra’-listan hos turisterna i Brunei. Regnskogen i Brunei har undgått skövling, mycket tack vare havet utanför landet.
I havet döljs nämligen Bruneis största tillgångar, olja och gas. Dessa gör det möjligt för befolkningen att ha en av de högsta levnadsstandarderna i Sydost-asien. Samt att de också betalar för sultanens Ferrari-samling.
Det påstås att var femte glödlampa i Tokyo tänds med hjälp av energi från Bruneis gasfält och det kan nog äga sin riktighet. När Malaysiska federationen bildades under 1960-talet valde Brunei att stå utanför, efter påtryckningar från bland annat oljebolaget Shell som såg potentialen i Bruneis olja och gasfält. Brunei har efter det fått smeknamnet ’The Shellfare state’ med tanke på den höga levnadsstandarden.

Kan man ha kul utan alkohol?
Visst kan man det, men vissa saker blir svårare. På lördagen visas det Premier League-fotboll på TV, och att stå i en sportbar med ett glas juice i näven är annorlunda. 
Ett annat problem för den som tänkt sig att gå ut och festa är bristen på taxibilar. I ett land med nära 400 000 invånare finns det 53 taxibilar. 
Men det är egentligen inte så konstigt när man vet att ingen dricker alkohol, bensinen kostar en spottstyver och att i princip alla har råd med en egen bil.

Vem besöker Brunei?
– Det finns faktiskt en ganska stor efterfrågan på destinationer som Brunei, där det inte finns tillgång till alkohol, säger Sheikh Jamaluddin bin Sheikh Mohamed som är chef över turistmyndigheten i Brunei.
Man skulle också kunna tänka sig att vissa kändisar nog skulle må bra av att besöka Brunei. Amy Winehouse och Lindsay Lohan till exempel, eller varför inte Tiger Woods?

Så kan man då ha kul utan sprit?

Visst kan man det – ett tag i alla fall.

Stefan Christensen