Thailand

ราชอาณาจักรไท
Ratcha Anachak Thai
ประเทศไทย
Prathet Thai

Huvudstad: Bangkok, Krungthep Maha Nakhon
Största stad: Bangkok, 7 025 000 invånare
Officiellt språk: Thai
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Rama IX, Bhumibol Adulyadej
Premiärminister: Yingluck Shinawatra
Befolkning: 67 089 500 invånare
Valuta: Baht, THB
Tidszon: +6 timmar
Toppdomän: .th
Landsnummer: +66

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

I Bangkoks rusningstrafik – jobbar trafikpoliserna extra som barnmorskor

När polisen Pichet Visetchote förflyttades till en specialavdelning inom Thailands trafikpolis, antog han att han mestadels skulle få dela ut böteslappar – inte, som det blev, förlösa barn.
Det senaste av de fjorton barn han förlöst var Rungarun – vars namn betyder ’morgon’ på thai. Denna flicka föddes i en pick up som fastnat i en av Bangkoks eviga trafikstockningar, på väg till sjukhuset.

Bilder


Poliserna från Pichets avdelning har faktiskt inte ens rätt att skriva ut böteslappar. Men, när det kör ihop sig i Bangkok-trafiken och bilarna bara står där de står, så kan poliserna smidigt ta sig fram på sina motorcyklar för att fixa krånglande bilar, hjälpa sjuka människor och agera barnmorskor.
– Det är det perfekta jobbet, säger den 37-årige Pichet. Polisen ska inte bara upprätthålla lagen, vi ska också hjälpa människor.
The Royal Traffic Police Project, en av sex trafikpolisavdelningar i Thailands huvudstad, skapades 1993 med ett brett uppdrag att helt enkelt hjälpa människor som fastnat i trafiken.
Under åren som gått har  barnmorskandet blivit deras specialitet.

81 förlossningar
Statistiken visar att poliser förlöst 81 barn i trafiken under de senas-te 10 åren. Dessutom har man banat väg i stadens trafikkaos för hundratals födande kvinnor.
De barn som Pichet förlöst har inte råkat ut för några komplikationer, men han erkänner att fortfarande blir nervös.
Hans första larm kom två månader efter det att han avslutat sin utbildning. När det var dags att gå till verket upptäckte han att skyddshandskarna var så väl insmorda att han blev rädd att tappa barnet.
– Det var väldigt spännande, säger han. Men jag visste att barnets överlevnad hängde på mig.
Suranetr Jongnomklang, en 27-årig expedit, berättar om hur lättad hon kände sig när hon såg polisen komma. Det var i februari och hon fick värkar i baksätet på en taxi.
– Jag minns inte så mycket eftersom jag hade så ont, berättar hon. Men jag är glad att polisen som kom visste hur man hjälper en kvinna som ska föda.

Utbildning var tredje månad
Avdelningens 145 poliser får några dagars medicinsk utbildning var tredje månad, vid privata och statliga sjukhus. Här kan de öva förlossningar med dockor, berättar avdelningens chef Akekachai Pruchyawithirat.
Varje motorcykel är försedd med ett första hjälpen-kit  som bl a innehåller en babyfilt, en klämma för navelsträngen och en handpump för att kunna hjälpa det nyfödda barnet med andningen.
Varje dag patrullerar fem tvåmannateam de större vägarna i väntan på larmsamtal. 
– Den andre polisen dirigerar trafiken eftersom folk alltid vill stanna till för att få veta om det blev en pojke eller en flicka, berättar Akekachai.
– Andra vill anteckna numret på mammans bil eller taxi. Många thailändare anser att ett sådant nummer innebär en garanterad lotterivinst.
– Programmet startade 1993, med ett kungligt anslag på 11 miljoner baht (ca 2,2 miljoner kronor). Från början var syftet att lätta trycket på den överbelastade polisen, säger Akekachai.
– Att hjälpa människor ge nytt liv är något av det viktigaste man kan göra.

Positiva band
Akekachai menar också att projektet är en chans för den thailändska polisen att knyta positiva band med det folk de ska tjäna. Polisen ska inte bara förknippas med böter och arresteringar.
– Att avdelningen finns ska inte leda till att människor ser den som en självklar service, säger Pichet, så att de inte själva tar ansvar. Baksätet på en bil är knappast den ideala platsen för en födsel. Och – lägger han till – om jag själv får barn så blir det min hustru och en läkare som får sköta födandet.

Jonathan Taylor