Thailand

ราชอาณาจักรไท
Ratcha Anachak Thai
ประเทศไทย
Prathet Thai

Huvudstad: Bangkok, Krungthep Maha Nakhon
Största stad: Bangkok, 7 025 000 invånare
Officiellt språk: Thai
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Rama IX, Bhumibol Adulyadej
Premiärminister: Yingluck Shinawatra
Befolkning: 67 089 500 invånare
Valuta: Baht, THB
Tidszon: +6 timmar
Toppdomän: .th
Landsnummer: +66

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Fotboll & politik

Alla som någon gång har rest i Asien har säkert noterat det enorma intresset för fotboll i allmänhet och Premier League i synnerhet. 
Fotboll tas mycket allvarligt i exempelvis Thailand och inför ett val är det lika viktigt att kolla upp vilket Premier League-lag politikern stöttar, som vilka sociala förmåner han utlovar. 
Detta är berättelsen om Thaksin Shinawatra, Sven-Göran Eriksson, Manchester City och det allmänna valet i Thailand 2007.

Bilder

Thaksin Shinawatra föddes 1949 i den lilla byn San Kamphaeng utanför Chiang Mai i norra Thailand. Under uppväxten hjälpte han till i familjens olika företag och var under 1960-talet vaktmästare på en av familjens biografer.
1973 tog han anställning hos den thailändska polisen och vidareutbildade sig inom juridik i slutet på 1970-talet vid två olika universitet i USA. Han slutade vid polisen 1987 och hade redan då insett vad som var framtiden – mobiltelefoni.
Hans företag AIS fick koncessionen på Thailands första mobiltelefonnät 1990.

Ville åt politikens pengar
AIS var i princip ensamma på marknaden under den stora mobiltelefonboomen och tjänade miljarder varje år. Mycket av dessa pengar gick åt till att smörja olika politiker som i gengäld gav Thaksins företag affärsfördelar.
Han insåg snart att det fanns massor av pengar att göra inom politiken.
Phalang Dharma Party (PDP) blev det första partiet han anslöt sig till. Han blev både partiledare och utrikesminister mindre än ett år efter inträdet.

Trött på kompromisser
Trött på att göra eftergifter och kompromisser åt andra partier beslutade sig Thaksin och 23 andra politiker för att starta ett nytt eget parti, Thai Rak Thai (TRT).
En miljon baht skulle gå till alla byar i Thailand, en enklare billig sjukförsäkring infördes och bönder gavs möjlighet att låna pengar. Något som aldrig skett innan TRT vann valet 2001, trots anklagelser om omfattande röstköp ute i provinserna. 200 baht styck kostade rösterna.
Som thailändsk premiärminister får man inte äga företag, men det löste Thaksin med att skriva över AIS på sina barn samt på hushållerskan och chauffören.

”Krig mot knarket”
Thaksins sju veckor långa ”Krig mot knarket” slutade med 2 275 dödsoffer. 1 400 av dessa visade sig vid en senare undersökning inte ha något som helst med knarkhandel att göra. Polisen fick i princip fria händer av Thaksin och anammade en ”skjut först och ställ frågor senare”-attityd mot alla misstänkta knarklangare runtom i Thailand. 
FN, Amnesty International och Human Rights Watch rasade men Thaksin svarade en thailändsk journalist så här på den kraftiga internationella kritiken.
– Förenta Nationerna är ju inte min fader.

 Gjorde en ”Simple Life”
Thaksin köpte upp alla tv- och radiostationer han kunde och såg till att han slapp kritik i dessa kanaler. Gick det inte att köpa upp tidningen, radiostationen eller tv-stationen skrämdes de anställda till tystnad genom hot och trakasserier från folk som polisen aldrig lyckades identifiera.
Utländska journalister som kritiserade Thailand och Thaksin blev snabbt utvisade ur landet.
För att öka sin popularitet skapade han en egen dokusåpa där han under en vecka bodde hos en bondefamilj i det fattiga nordöstra Thailand, en sorts variant på Paris Hiltons ”The simple life” fast med premiärministern i spetsen.
I februari 2006 sålde Thaksin Shinawatra sitt företag AIS helt skattefritt, genom att utnyttja ett nyligen instiftat kryphål i lagen. 

Lika girig
Då gick det upp för majoriteten av thailändarna att Thaksin var precis lika girig och korrupt som alla andra politiker i landet. Stora demonstrationer följde i Bangkok och Thaksin beslutade sig för att upplösa parlamentet och utlysa nyval.
Under sommaren 2006 växte protesterna. Fler skandaler kom upp till ytan när Thaksin gjorde det allvarliga misstaget att förolämpa Thailands högt älskade och avgudade kung. Detta fick många av hans normalt sett lojala väljare att vända sig emot honom.
Han misstänks för att ha iscensatt en bombkomplott mot sig själv i augusti 2006 i ett försök att vinna tillbaka förlorade sympatier.
Den 19 september 2006 avsattes Thaksin Shinawatra vid en oblodig militärkupp. Han var vid tillfället i New York och skulle tala i FN när kuppen ägde rum.

Frysta tillgångar 
Korruptionsdomstolen i Thailand har förberett sitt åtal mot honom för miljardförskingringar från den thailändska stadskassan.
I början av juni 2007 frös man stora delar av hans innehav i olika banker. Den 29 juni samma år var det meningen att han skulle ha inställt sig hos domstolen i Bangkok och redovisa vart resten av pengarna har blivit av. Han dök inte upp. 
Thaksin försökte nu desperat omsätta pengarna till fast egendom som inte kunde frysas och beslagtas – som till exempel ett fotbollslag i Premier League.
– Jag har massor av pengar och det är därför som folk är avundsjuka på mig, svarar Thaksin Shinawatra på frågan om han tycker det är rimligt att inte skatta för de 73 miljarder baht, drygt 15 miljarder kronor, som han gjorde i vinst när han sålde familjeföretaget AIS till Singapore.

Manchester City
Manchester Citys hårt prövade fans jublade när Thaksin Shinawatra seglade upp som en tänkbar köpare till klubben. Äntligen hade de en miljardär till ägare, som skulle kunna köpa in spelare i parti och minut, precis som Chelsea.
Thaksin klarade med viss möda Premier Leagues ”Fit and Proper”-test där nya ägare kontrolleras ifall de begått något av 24 stipulerade brott. Thaksin klarade sig med att han inte var dömd för något av dessa brott – bara misstänkt.
Thaksin anställde snart Sven-Göran ”Svennis” Eriksson som coach, ett namn som var välkänt i Thailand efter hans år som landslagscoach i England. Plånboken öppnades också för en del namnkunniga nyförvärv och Manches-ter City inledde säsongen 2007-2008 överraskande bra.

Valet den 23 december 2007
Efter militärkuppen som avsatte Thaksin skulle det nu hållas val. Thaksin var numera bannlyst från politiken och hans parti TRT upplöst på grund av valfusk i valet under april månad 2006.
Thailand vore ju inte Thailand om det inte fanns kryphål att utnyttja. Thaksin satte snabbt upp ett nytt parti, PPP eller People Power Party, som han fyllde med politiker från Thailands politiska bakgård, men som inte var portade från politiken. Från början var det solklart att det bara var ett frontparti för det upplösta Thai Rak Thai partiet. 
Partiledare blev tv-kocken Samak Sundaravej, 72 år ung, som mestadels bedrivit sin politiska karriär på den yttersta högerkanten av Thailands brokiga politiska landskap. Hans största politiska merit är en period som guvernör i Bangkok, där åtskilliga mutskandaler uppdagades efteråt. Han dömdes också till 3 års fängelse för förtal våren 2007, ett straff som han ännu vid sin död i cancer hösten 2009 inte börjat avtjäna. 

Presskonferens
Valrörelsen gick inte så bra som Thaksin hade hoppats, till en början. Hans nya parti skulle definitivt inte få egen majoritet och kanske inte ens bli det största partiet. Något måste göras.
I november 2007 kallas det till presskonferens på det fashionabla Conrad Hotel i Bangkok, på plats är Svennis och en hel del höjdare inom Manchester City samt ett enormt pressuppbåd.
Anledningen? Jo, Manchester City ska värva inte bara en, utan tre thailändska spelare till klubben. Det blir första gången som det händer och medieuppmärksamheten är enorm i Thailand.
De ”stora” värvningarna var Suree Sukkha, Kiatprawut Saivaew och Teeraslip Dsangda från den thailändska ligan. Fast dessa spelare belastade knappast Manchester City´s transferbudget då deras klubb, Chonburi FC, släppte dem gratis. 
Men många ifrågasatte timingen av värvningarna. Man ansåg att det var en del i den thailändska valrörelsen. Ingen av spelarna kunde till exempel spela några som helst matcher för Manchester City innan transferfönstret öppnade i januari 2008. Det var till och med ytterst tveksamt om de ens kunde få arbetstillstånd i England. Paul Tyrell, pr-manager för Manchester City, erkände att just arbetstillståndet skulle bli en svår nöt att knäcka. 
– Spelarna kommer förmodligen att bli utlånade till någon av våra samarbetsklubbar runt om i världen för att stå på tillväxt tills situationen med arbetstillstånden är löst. 
Hur de hade tänkt lösa det problemet mer specifikt ville inte Paul Tyrell gå in på just då. Bara Suree Sukkha var ens i närheten av att uppfylla kvalifikationerna för arbetstillstånd. 
– Det var ju ganska uppenbart varför de värvades just då, de var helt enkelt en del i den thailändska valrörelsen säger Wootinon Boonwanit, sportjournalist på en av Thailands största tidningar, Siam Rath. 

Hong Kong
Under hela december 2007 och stora delar av januari 2008 var Thaksin engagerad i den thailändska valrörelsen från sin bostad i Hong Kong. När valresultatet var klart i slutet av december och PPP med knapp marginal blev största parti åkte alla de ledande inom PPP till honom i Hong Kong för en audiens.
Thaksin hade finansierat hela valrörelsen för PPP och förväntades styra landet genom sina marionettpolitiker i Thailand från sin bostad i Hong Kong. I alla fall tills han skulle lyckas att få korruptionsåtalet och arresteringsordern mot honom och hans familj nedlagda. Vilket i princip var PPP:s enda vallöfte, att lägga ner korruptionsåtalet och bringa tillbaka Thaksin till Thailand. 
Thaksin Shinawatra är i första hand en affärsman, inte en fotbollssupporter. Han hade tidigare försökt och misslyckats med att köpa in sig i både Fulham och Liverpool. Han visste att han kunde utnyttja den pr som ett köp av en Premier League-klubb skulle ge i det fotbollstokiga Thailand. 
Svennis fick frågan vem det är som bestämmer i klubben, om det inte var så att det var ägaren som hade beordrat honom att skriva kontrakt med tre thailändare. Han såg lite besvärad ut:
– När det gäller fotbollsmässiga beslut i City är det jag och bara jag som tar besluten, blev Svennis besked till pressuppbådet.

Fotbollsintresset svalnar
Med Thaksin upptagen med politiken i Thailand och med en kostsam valrörelse nyss avslutad, så fryser de utlovade miljonerna till värvningar för Manchester City inne, till fansens stora förtret. Att Elfsborgs Abbas Hassan provtränade med klubben imponerade inte på dem och det blev inga stora värvningar under det så kallade ”januarifönstret” för Manchester City.
Samtidigt hackade spelet betänkligt och Manchester City föll som en gråsten i serien för att till slut landa på en niondeplats.
Ett fiasko för en man som Thaksin Shinawatra, som byggt upp hela sin image som mannen som lyckas med allt och som omöjligt kan misslyckas. I alla fall inte i en thailändares ögon.
Svennis ryktas samtidigt vara sparkad – för eftersom Thaksin inte kan misslyckas så måste det ju vara svenskens fel, eller hur?
Svennis tvingas dock med på en säsongsavslutande turné till bland annat Thailand och Hong Kong under maj månad 2008. Thaksins son, som sitter i styrelsen för Manchester City försäkrar för thailändsk press att Svennis ska med på turnén.

Butiksinvigning
I Bangkok ska man bland annat inviga en officiell Manchester City-butik, belägen i en av Shinawatra-klanens skyskrapor. Mycket media på plats men även ansträngda miner från både Thaksin och Svennis.
På den gigantiska Rajamangala stadion i Bangkok ska Manchester City spela en match mot en thailändsk ligakombination, stadion ser nästan öde ut. 
Thaksin bestämmer sig då för att öppna portarna för alla, oavsett om de har biljetter eller inte. Det ser bättre ut om det är fullsatt. 
Han har insett att det krävs mycket mer än en thailändsk ägare för att få de fotbollsintresserade thailändarna att seriöst följa något annat lag än de fyra stora i Premier League.
Matchen blir ett nytt fiasko, Manchester City förlorar med 3-1 mot en thailändsk ligakombination. Men, de tre thailändska spelarna får äntligen göra sina första och enda framträdanden i Manchester City´s A-lag. 

”Det vet jag inte”
Vid en intervju med Värmlands Folkblad hösten 2008 sade Svennis så här om sin tid i Manchester City under Thaksin Shinawatra.
– En dag sade Thaksin att han skulle byta tränare. Jag frågade varför och han svarade: ”det vet jag inte”. Fortfarande i dag vet jag inte anledningen. 
Han fortsätter: 
– Det gick inte att ta seriöst. 
Thaksin visste noll och inget om fotboll, inte hans rådgivare heller. 
Thaksin fyllde styrelserummet med familj och vänner, både hans son och dotter fick plats där, plus hustrun till Thailands före detta Englandsambassadör. Ingen hade en susning om fotboll och pr-managern Paul Tyrell fick avsätta mycket tid för att hindra dem från att göra bort sig offentligt.
Ett exempel är när ambassadörshustrun gjorde bort sig vid Chelseas besök för match mot Manchester City. Hon sprang ogenerat runt i motståndarlagets omklädningsrum och tiggde autografer till folk hemma i Thailand. 
Men detta var bara i linje med sättet som Thaksin drev landet Thailand på under sin tid som premiärminister. Familj och vänner sattes på alla viktiga poster i samhället. Det var i många fall klart att kompetenta kandidater fick stå tillbaka för släktingar och vänner vid tillsättande av viktiga samhällspositioner.

Idag
Suree Sukkha, Kiatprawut Saivaew och Teeraslip Dsangda är idag tillbaka i Thailand, de spenderade en knapp månad i Manchester innan de lånades ut till klubbar i Belgien och Schweiz. Under det knappa år de tillhörde Manchester City gjorde de bara en halvlek för klubben – uppvisningsmatchen i Bangkok. 
Sven-Göran Eriksson fick sparken av Thaksin och ersattes med Mark Hughes.
Thaksin Shinawatra insåg att han skulle utsättas för ett nytt ”Fit and Proper”-test av Premier League efter att han sommaren 2008 dömts av en domstol för att ha låtit sin hustru köpa värdefull statlig mark i Bangkok till ett underpris. 
När Thaksin besökte OS-invigningen i Peking passade han på att avvika och begära politisk asyl i England. En begäran som sedan avslogs. Thaksin håller sig numera med ett antal pass och identiteter för att slippa bli utvisad till Thailand, där ett tvåårigt fängelsestraff för korruption väntar.
Manchester City såldes under sommaren 2008 till Abu Dhabi United Group.
Manchester Citys butik i Bangkok slog igen efter bara några månader.

Stefan Christensen