Thailand

ราชอาณาจักรไท
Ratcha Anachak Thai
ประเทศไทย
Prathet Thai

Huvudstad: Bangkok, Krungthep Maha Nakhon
Största stad: Bangkok, 7 025 000 invånare
Officiellt språk: Thai
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Rama IX, Bhumibol Adulyadej
Premiärminister: Yingluck Shinawatra
Befolkning: 67 089 500 invånare
Valuta: Baht, THB
Tidszon: +6 timmar
Toppdomän: .th
Landsnummer: +66

Bloggar

Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.
Stefan Christensen
Kambodjas förre kung Norodom Shianouk har somnat in 89 år gammal i Bejing.

Höga noteringar från L'Opera

På en fullkomligt omöjlig plats, har L’Opera trotsat alla förståsigpåare som alltid hävdar att det är ”läget” som gör en restaurang framgångsrik. Men nu är ju inte L’Opera bara en restaurang utan en vinkällare också. 

Bilder


L’Opera Italian Restaurant drivs av Marco Ravasio, en italienare som är stolt över sin hemstad Bergamo. 
Jodå, han vet vem den långe svensken, med långt blont hår är. Vi pratar om Glenn Strömberg som spelade i Atalanta, Bergamos stolthet från 1984 till 1992. 
På den andra skylten står det Opera Reserva 1983 Winetheque – det översätter vi helt enkelt till vinkällare. Det är här Harald Kuhnke huserar.

Naturaliserad svensk
Det var Harry, – Harald kallas så – vi pratade mest med, både beroende på att han talar svenska och för att han tog sig tid med oss. Som sjuttonåring flyttade han från Tyskland till Helsingborg, det var 1970. På pizzeria Venezia tog han sina första steg till ett liv som restauratör. Åtta år på samma ställe med en del diskning men ganska snabbt i servitör- och vinkännareroll. 
– Visst har jag gjort konstiga saker med vin i mitt liv, bl a blandat Valpolicella med fruktsoda, säger Harry.

Massor att kontrollera
Nu kontrollerar han en vinkällare med 380 olika viner i lager. Massor med italienskt men också mängder med vin från den nya världen. 
Den gamla världen representeras också av tyska (30 viner i vinlistan), franska och spanska viner. Harry utmanar oss ständigt i en gissningslek om ursprunget på det vin vi provsmakar. Han kan sin källare. 

Tips och råd
Det är tre år sedan han tog över L’Opera tillsammans med Marco och han har, på samma sätt som Marco när det gäller restaurangen, satt sin prägel på vinkällaren. Han hälsar i det närmaste alla gäster välkomna och har alltid tid för att ge lite tips om vad som är nytt och vad som är gott på vinlistan.

Trettio år i Sverige
Efter 30 år i Sverige pratar han naturligtvis utmärkt svenska och påstår sig vara 80% svensk, 12% tysk och de resterande procenten är en salig blandning. 
– Vi har en gäst, en engelsman, som kan allt om tyska viner, säger Harry, för att vi ska få ett exempel på vilken kunskapsnivå gästerna på Opera Reserva ligger. – Femtio procent av gästerna är thailändare som också kan viner. Jag måste hela tiden förkovra mig för att ligga på samma kunskapsnivå, helst ett snäpp över, säger han.

Förrätter
Det var inte bara viner vi prov-smakade. Det var snarare så att Harry rekommenderade vissa viner till den mat Marco preparerade. Innan vi hann sätta oss fick vi en tallrik med blandade förrätter. 
På tallriken låg bl a marinerad lax, räkor inlindade i italiensk bacon och parmaskinka.

Pasta
Efter det kom som sig bör, på en italiensk restaurang, en tallrik med pasta. Tre småportioner bestående av smörstekt ravioli fylld med foiegras och svart tryffel, tagliatelli med vildsvinsragu och dessutom toppad med bacon och Pienza pecorino-ost, spagetti med vitvin och musselsås – här ingår också fiskrom från tonfisk (muggine).

Varmrätt och efterrätt
Det började bli fullt i magen, men än hade vi inte nått huvudrätten. Det blev ugnstekt kyckling fylld med ricottaost och mald italiensk korv. Nu var det bara avslutningen kvar och det blev en ostbricka bestående av gorgonzola-, taleggio- och parmesanost. Dessutom låg det jordgubbar, hallon, kanderad frukt och nötter på tallriken. Som grädde på moset fick vi varsin friterad chokladbit och kanske var chokladen från Schweiz.

Så gott
Vi kände oss minst lika fyllda som kycklingen men det hade varit en kulinarisk resa till de högre sfärerna där smak-lökarna slog frivolter av glädje. Marco var lika glad som våra smaklökar för det ska en kock vara när gästerna mumsar i sig allt med ett saligt flin. 
Vi tror att det var Harrys vinval, tillsammans med Marcos entusiasm som också höjde matupplevelsen. Snudd på den bästa måltid vi haft i Bangkok. Och Harry och Marco är de perfekta värdarna som på ett naturligt sätt får oss att förstå att de älskar sitt arbete.

T P Olavsson