Malaysia

مليسيا

Huvudstad: Kuala Lumpur, Putrajaya är den administrativa huvudstaden.
Största stad: Kuala Lumpur, 1 629 400 invånare
Officiellt språk: Malajiska
Statsskick: Monarki
Regent: Mizan Zainal Abidin
Premiärminister: Najib Tun Razak
Befolkning: 27 565 821 invånare
Valuta: Ringgit, MYR
Tidszon: +7
Toppdomän: .my
Landsnummer: +60

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Mulu nationalpark väcker Indiana Jones i dig

1978 gav sig en sexmannaexpedition av in i den nyligen deklarerade nationalparken Gunung Mulu på den malaysiska delen av Borneo. Det kom att bli en legendarisk expedition då de fann ett av de största grottsystemen i världen.

”Man begriper inte hur stora grottorna är innan man faktiskt står framför ingångarna”Att ta sig till Mulu är ett litet äventyr i sig, det tar minst 12 timmar landvägen och innefattar då en lång flodfärd innan man når Mulu nationalpark. Eller så flyger man i 30 minuter med MASWings från flygplatsen i Miri. Vi flög.

När vi landar så inser vi vad som väntar oss, regnmolnen ligger tunga över bergstopparna och vi kommer säkert att få användning för våra regnkläder. Vårt flyg var försenat och vi landade precis i tid, då flygplatsen saknar belysning så tillåts inga landningar eller starter efter 16.00. Det är också för att skydda det känsliga naturlivet i nationalparken som man vill hålla ner på antalet avgångar.

Indiana Jones
Royal Mulu Resort är en resort som ägs av de malaysiska myndigheterna, vilket syns då den skulle behöva sig en liten upprustning. Bara för att sätta igång den antika luftkonditioneringen på mitt rum krävs det att man har minst 3-årig teknisk utbildning. Men jag noterar att hotellkedjan Marriott ska ta över under 2010 och de kommer nog att få fason på stället. Man åker inte till Mulu för att sitta och uggla på hotellet, man åker dit för att känna sig som Indiana Jones.

Penan-folket
Försedda med vad vi tror är rätt utrustning, myggmedel, bra vandrarskor, regnponcho och en rejäl vattenflaska bär det av i en bräcklig liten båt. Första stoppet blir i en by som tillhör Penan-folket. De var tidigare en nomadstam som flyttade runt i området men är nu mestadels bofasta. Enligt vår guide så finns det ungefär 200 kvar som fortfarande lever nomadliv.

Penan-folket är jägare och samlare och är kända för att aldrig ta mer av naturen än vad de behöver. Jakten bedrivs nästan uteslutande med blåsrör och bland favoritbytena finns vildsvin, hjortar men även pyton-ormar. Penan räknas som några av de absolut skickligaste jägarna på Borneo och de tar sig fram i djungeln utan att lämna ett enda spår efter sig. 

Grottor
Efter vi lämnat Penan-byn åker vi uppströms till den första grottan att besöka för dagen. Himlen passar på att öppna sig längs med vägen så vi blir alla genomblöta. Nu vet vi varför det kallas regnskog.
Man begriper inte hur stora grottorna är innan man faktiskt står framför ingångarna, de är gigantiska! Vi avverkar Deer-, Langs- och Clearwater-grottorna under första dagen utöver besöket hos Penan-folket. Statistikern i gruppen räknar ut att vi har fotvandrat mer än 20 kilometer under dagen, inte konstigt att ölen känns extra välförtjänt på kvällen.
Men det blir tidig sänggång, på programmet dagen efter står bland annat ett besök med tillhörande bad i ’The Garden of Eden’, en liten sjö mitt inne i en dalgång, som man endast kan nå genom att passera igenom Deer-grottan. Vem vet, det kanske är ungdomens källa? 

Stefan Christensen