Malaysia

مليسيا

Huvudstad: Kuala Lumpur, Putrajaya är den administrativa huvudstaden.
Största stad: Kuala Lumpur, 1 629 400 invånare
Officiellt språk: Malajiska
Statsskick: Monarki
Regent: Mizan Zainal Abidin
Premiärminister: Najib Tun Razak
Befolkning: 27 565 821 invånare
Valuta: Ringgit, MYR
Tidszon: +7
Toppdomän: .my
Landsnummer: +60

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Mannen från skogen

’Orang utan’ är malajiska och betyder mannen från skogen. På svenska blir det orangutang och det är den enda primat som lever uteslutande i Asien. En utrotningshotad skogscharmör om man så vill säga.

”De kommer svingande i trädtopparna från alla håll”Varje julafton runt 15.30-tiden de senaste 40 åren har man kunnat se hur Kung Louie släpper loss tillsammans med björnen Baloo i Disney´s Djungelboken. Nu skarvade Disney lite med sanningen då Djungelboken utspelar sig i Indien, där det inte finns några orangutanger. Men man kan mycket väl förstå varför Disney valde att ha med dessa charmerande trädklättrare i Djungelboken efter ett besök på Sepilok Orang Utan center utanför Sandakan på Borneo.

Grundades 1964
Det första som slår en när man kommer till centret är att det grundades redan 1964 som en fristad för orangutanger. Man förstår också varför det behövdes en fristad för dem då man tittar uppåt, massvis med trädstammar som är jättelånga, spikraka samt tåliga. Britterna som styrde Borneo under lång tid och efter dem alla andra med affärssinne såg en enorm profit i regnskogen och avverkningen var skoningslös. Med avverkningen så försvann orangutangernas hem, de bygger sina kojor i trädtopparna, en ny koja varje natt, i regnskogen. Men efter hand som regnskogen huggits ner har deras hem försvunnit och orangutangerna har fått hitta andra ställen att leva på. 

Inte blyg
En orangutang är normalt sett inte blyg av sig utan närmar sig ibland bosättningar i sin jakt på något att äta, det innebär två stora faror. Dels risken att bli skjuten av byborna som inte gärna vill dela med sig av sin mat till orangutangerna samt även risken för att dra på sig någon sjukdom som människor bär på och är ofarlig för oss men som kan drabba orangutanger med dåligt immunförsvar väldigt hårt, ofta med dödlig utgång.

Huggorm
Under rundturen på Sepilok ska vi få se orangutangerna matas och på vägen ut till plattformen där utfodringen sker passerar vi igenom den mäktiga regnskogen. Har man inte alltför bråttom kan man få se andra intressanta djur. Plötsligt stannar guiden till och höjer fingret mot läpparna.
– Schhh, titta där, en malajsisk huggorm.
Mycket riktigt, ett par meter in i skogen på en trädgren ligger det en grön orm med ett trekantigt huvud och spanar. När ormen verkar bli irriterad och fräser mot uppmärksamheten skyndar vi snabbt vidare.
Väl framme vid plattformen syns inga orangutanger till och vi känner oss en aning lurade, men guiden lugnar oss och säger att de kommer då de vet när det är dags för mat. Efter en stund så hör man längre bort i skogen ljud, orangutanger!

Hierarkin
De kommer svingande i trädtopparna från alla håll och börjar festa på all den rambutanfrukt som har lagts upp på plattformen. Det råder en speciell hierarki mellan orangutangerna när det gäller maten, de stora och starka äter först och mest och de lite svagare håller sig i bakgrunden tills de starka är mätta. Sedan är det dags för de unga och lite mindre orangutangerna att äta och här blir det ibland lite slagsmål mellan orangutangerna. De minsta och svagaste får alltid lite extra mat och näringstillskott av personalen och när de är färdiga kommer nästa, en orangutang mamma med sin nyfödde son. De andra orangutangerna har då lämnat plattformen och de små som finns kvar jagas bort av mamman. Inget ska få störa henne och hennes son.

Ilsken makake-apa
När orangutangerna är klara dyker det upp en flock makake-apor och börjar äta bland resterna. Guiden varnar oss för att makake-aporna kan bli mycket närgångna och har stulit mer än en kameraväska i sina dagar. Just som vi ska lämna så hoppar en krabbmakake ner framför våra fötter. Han är ilsken. På vad vet vi inte. Men efter lite spottande och fräsande så lämnar han oss och svingar sig vidare ut i djungeln. 

Hotad
På vägen tillbaka fascineras vi mer och mer av den mäktiga regnskogen och alla dess invånare. En skog som nu hotas av skövling.

Stefan Christensen