Malaysia

مليسيا

Huvudstad: Kuala Lumpur, Putrajaya är den administrativa huvudstaden.
Största stad: Kuala Lumpur, 1 629 400 invånare
Officiellt språk: Malajiska
Statsskick: Monarki
Regent: Mizan Zainal Abidin
Premiärminister: Najib Tun Razak
Befolkning: 27 565 821 invånare
Valuta: Ringgit, MYR
Tidszon: +7
Toppdomän: .my
Landsnummer: +60

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Malaysia - utmanar med regnskog, öar och stränder

Svenskfavoriten Thailand har fått en utmanare! Malaysia smyger inte längre tyst i bakgrunden. 
Sandstränderna är mjuka och långa. Havet går i rusiga blåskalor. Och malaysiska ringit räcker ungefär lika långt som thailändska baht.

 

Bland Taman Negaras regnskogsbroar.Buddistiska Thailand i norr. Muslimska Malaysia i söder. Det finns förstås skillnader. Men också likheter. Juara Beach på ön Tiomans baksida vetter mot ett hav som sprakar i turkost. Och långluffande australiensaren Jeff, som struttar runt över den mjuka sanden med ett saligt leende, lyckas ändå lägga sig till med några bekymrade veck över pannan då han säger:
– Att få tag på öl är svårt. I Thailand hade jag bara knäppt med fingrarna, så hade en stor flaska Singha suttit i händerna. 
Här är tillgången mer begränsad. Öl finns, men långt ifrån överallt.
Fast visst njuter Jeff. Stranden är tropiskt perfekt. Dessutom fri från försäljare och vräkiga hotell.
 – I Thailand hade en sådan här plats varit sönderbyggd, funderar Jeff.

Världens tio vackraste 
Nu möter istället en låg by. Spridda hus hukar nedanför en liten gummiplantage. Några låga bungalowkomplex drar sig mot havet. 
Där finns också Ali Putra Mini Café där en sjalettprydd kvinna fräser till kokospannkakor och mixar fruktshakes i ett minimalt kök. 
På andra sidan byn börjar djungeln som ångande klättrar upp över tusen meter höga berg och spänner ut ett nära nog intakt lövtäcke över den ö som läsarna av the Time Magazine på 1970-talet utnämnde som en av världens tio vackraste. 
De kunde lika gärna ha fyllt ut hela den listan med en handfull andra av den malaysiska östkustens öar. 

Skön strand på Besar, den  stora av Perhentiansöarna.Fri från bilar och trafik 
Lilla Pulau Rawa möter som en egen fridfull liten värld, fri från bilar och trafik, rund och mjuk. Dessutom omgivet av ett hav som flammar i rusiga blåskalor. Bor två steg från stranden. 
Vit sand leder mot ett korallrev där fiskarna är randiga eller bär på starka karamellfärger.
Når ett ungefär lika uppseendeväckande hav vid ryggsäcksluffarnas Perhentians. På sistone har ögruppen beskrivits med så mycket superlativer att det borde vara omöjligt att leva upp till förväntningarna. Men Coral Bay, där båten lägger till, föder ett brett leende. Sanden är tjock och folk plumsar leende ut i den turkosa bukten. Rättar själv till ryggsäcken och följer sedan en stig tvärs genom öns djungelklädda inre, och ut genom grönskan till dånande bränningar och reggaemusik.
Long Beach tillhör det unga ryggsäcksfolket. På kvällarna dukas den puderlätta stranden med låga bord och brinnande ljus. 

Testa Malaysia
Christian och Nina från Stuttgart hoppade över favoritlandet Thailand för att testa Malaysia. Och de gillar vad de sett.
– Vattnen kring Perhentians är verkligen något extra, tycker Christian, som under dagen snorklat inför revhajar vid Shark Point och jublat åt alla färggranna fiskar vid Corall Garden.
Båda tycker det är skönt att slippa prostitution och turistfylla. 
– Att många malaysier pratar bra engelska, är ett annat plus, tycker Nina.

Regnskog
Malaysia rymmer förstås fler lockelser än stränder och öar. Många resenärer tar sig till Taman Negara på Malackahalvöns inre.
Nationalparkens regnskog påstås äldst i världen. Kanske är det också den besöksvänligaste. 
Minibussar når byn Kuala Tahan med mängder av billiga värdshus. Tvärs över floden börjar en ångande väv av jätteträd som i flera fall når lika högt som miljonprogrammets flervåningshus. 
Unga fransyskan Fouzia, som reser jorden runt, har två mål med sitt besök.
– Kliva genom djungelns tak. Och se tiger!
Hon lyckas med det förstnämnda. Sisådär 30-40 meter ovan mark löper en canopy walk, ett sinnrikt system av hängbroar. Känslan är smått berusande av att befinna sig här uppe i en värld som sägs rymma 40 procent av världens flora och fauna, och som oftast ligger dold för mänskliga ögon.

Maffiga skyskrapor
Kastet till huvudstaden Kuala Lumpur blir tvärt. Efter veckor på den fridfulla malaysiska landsbygden känns stan som en hastigt uppdykande framtidsvision. 
Maffiga skyskrapor punkterar himlen. Kollektivtrafiken skytrain far genom luften på skenor ovan mark.
I K L, som stan kallas i dagligt tal, finns dessutom ett ordentligt nattliv. Kvällsöppna coffeshops, pubar och neon följer malliga shoppingstråket Bintang Walk. Öl och barer i skuggan av massiva Petronas Twin Towers kantar gatan Jalan P Ramlee i sällskap av skvättar av trist prostitution. 
Kuala Lumpurs stora styrka är nog trots allt maten. Mixen av malajer, kineser och indier sätter även sina spår i det kulinariska utbudet. På food courts, matmarknader, äter man fenomenalt gott för några svenska tior.
Semestrande Mats från Karlskrona tycker att Malaysia står sig bra som resmål i konkurrensen med Thailand.
– Blandningen av olika kök är svårslagbar. 
– Och så är det billigt! 

Vinnare
Under sommaren 2009 placerade sig Malaysia som vinnare när valutaväxlingsfirman X-changes semesterindex rankade prisläget i 50 länder. Landet ger bra valuta för reskassan. Dessutom förgylls besöket av det som alltid funnits här: stränderna och regnskogen. Plus det nya, supermoderna Kuala Lumpur som är en av Asiens stöddigaste matstäder.

Mikael Persson/Respress