Thailand

ราชอาณาจักรไท
Ratcha Anachak Thai
ประเทศไทย
Prathet Thai

Huvudstad: Bangkok, Krungthep Maha Nakhon
Största stad: Bangkok, 7 025 000 invånare
Officiellt språk: Thai
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Rama IX, Bhumibol Adulyadej
Premiärminister: Yingluck Shinawatra
Befolkning: 67 089 500 invånare
Valuta: Baht, THB
Tidszon: +6 timmar
Toppdomän: .th
Landsnummer: +66

Bloggar

Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.
Stefan Christensen
Kambodjas förre kung Norodom Shianouk har somnat in 89 år gammal i Bejing.

Bangkok Kings Cup i Elefant Polo 2018

Elefanten är ett i Thailand nästan lika heligt djur som en ko är i Indien. I ett land som saknat hästar som arbetsdjur så var det elefanten man använde sig av när man transporterade sig, brukade i jord och skogsbruket samt hade som kär familjemedlem under hundratals år. Idag så är det inte många elefanter som jobbar men de behöver motion ändå och en del ägnar sig åt elefant polo!

Bilder

 Vid Anantara Hotel i Bangkok, precis utmed Chao Phraya floden så hölls årets upplaga av Kings Cup i Elefantpolo under helgen som gick. Det fanns en del svenskr med i årets lag - förutom elefanterna då.

Chris Staffford är operativ chef på lyxhotellet 137 Pillars Suites & Residences i Bangkok och han var med och grundade elefantpolon i Thailand 2001. Förebilden var en liknande tävling i Nepal som startade redan 1980. I Thailand började man i Hua Hin söder om Bangkok, sen blev det Chiang Rai ett par år.

Efter ytterligare några år i Hua Hin kom elefantpolon till Bangkok 2015. Första året i huvudstaden regnade det så mycket att själva spelet fick ställas in, och tävlingen avgjordes på straffar. 

Meningen med hela eventet är att samla in pengar för elefanternas välbefinnande och man har bland annat byggt ett reservat i Chang Rai där elefanterna blir väl omhändertagna.

Detta event är lika kul varje år, man träffar gamla och nya vänner, säger Stafford. Men det bästa är att vi hjälper elefanterna till ett bättre liv. Elefanter som är uppfödda av människor går inte att sätta tillbaka till djungeln. De klarar sig inte. Efter att det blev förbjudet att använda elefanter i skogsavverkning så dog flera hundra tusen elefanter. 

 En del av arbetet har varit att hjälpa mahuter (elefantskötarna) och elefanter som förbjöds att vara på Bangkoks gator också. De var en del av alla som räddats.

-- Egentligen har vi kanske nått våra mål genom att hjälpa så många elefanter som vi gjort, men vi vill fortsätta detta program för elefanternas skull, säger Stafford.

Stafford är med i laget Blue Label, vilket i år även har med två andra svenskar. Björn Richardsson har även han varit med sedan starten. Richardsson är General Manager på 137 Pillars och säger med den största prillan i Bangkok :

-- Detta är skitkul. Man ser fram mot detta varje år. Nya och gamla vänner. Och framför allt så får elefanterna hjälp. Jag kommer ihåg när de vandrade på Bangkoks gator och ombads bli matade av turister som köpte bananer. Det är helt fel. De ska vara i djungeln på ett eller annat sätt.

Den tredje svensken i är Rickard Högberg som flugit upp från Singapore där han bor.

-- Jag spelar hästpolo i Singapore vilket är roligt. Detta är också kul men helt annorlunda. Jag har varit med i 15 år och kommer fortsätta vara med så länge jag får.

I ett av motståndarlagen spelar John Andersson som är Head of Service för Nokia Asia North. Det är fjärde året han är med.

-- Detta är intressant. Det är fjärde året jag är med. Man spelar en gång om året. Man får röra bollen kanske 4 gånger per match, så man blir ju aldrig bättre liksom. Men det är kul ändå.

För elefanterna som är på planen maximalt 30 minuter per dag så återstår det bara att hugga in på buffén, som givetvis är helt vegetarisk och sedan vila upp sig inför nästa års turnering.

Text och bild av: Dennis Thern