Kambodja

Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea

Huvudstad: Phnom Penh
Största stad: Phnom Penh, 1 416 582 invånare
Officiellt språk: Khmer
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Norodom Sihamoni
Premiärminister: Hun Sen
Befolkning: 14 091 000 invånare
Valuta: Riel, KHR
Toppdomän: .kh
Tidszon: +7

Bloggar

Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.
Stefan Christensen
Kambodjas förre kung Norodom Shianouk har somnat in 89 år gammal i Bejing.

Kambodja är en komplett destination

Tiden är förbi när turismen i Kambodja bara bestod av besökare till de magnifika templen Angkor Wat, numera är Kambodja en komplett destination i sig med storstadspuls i Phom Penh, strandliv och ö-hoppande i Shianoukville och kolonialt strand liv i Kep-Sur-Mer.

Bilder

 

Men det har tagit en ganska bra stund att nå hit, på den första Cambodia Travel Mart som nyligen har arrangerades i Siem Reap var det första gången jag insåg att Kambodja räcker för en hel semester, här finns allt det som finns i deras stora turistgrannländer som Thailand, Vietnam och Malaysia. Men man kan nästan vara säker på att grannen inte varit här.

Det går nu att flyga inrikes på ett pålitligt sätt med det av Vietnam Airlines uppbackade Cambodia Angkor Air och där finns en uppsjö av andra mindre bolag som trafikerar flygplatserna i Siem Reap, Shianoukville och Phnom Penh med inrikesflyg. Till och med järnvägen mellan Phnom Penh och Shianoukville har öppnat igen!

Internationellt sett så har möjligheten att flyga in till Kambodja enkelt ökat med både Qatar Airways och Emirates som flyger på Phnom Penh och har goda förbindelser i skandinavien. 

Visa processen har förenklats avsevärt med det nya E-visa systemet som är på plats sedan några år tillbaka vilket gör att man kan smita förbi köerna vid immigrationsdisken snabbt och smidigt.

Turismen ökar stadigt i landet, år 2016 besöktes man av 5 miljoner turister och 2017 räknat man med 5,5 miljoner turister. Men man är ju fortfarande långt efter exempelvis Thailand med 32,6  miljoner besökare 2016 och en projekterad ökning till 34 miljonr för 2017. Majoriteten av turisterna i både Kambodja och Thailand är från Kina vilket skapar en del problem, i Kambodja vid Angkor Wat och templen där till exempel. Man pratar nu om att begränsa besöksantalet per dag till de mest känsliga templen för att skona dem från slitage.

Shianoukville har utvecklats till en badort av internationellt snitt och een timme längre bort ligger Kep, eller Kep-Sur-Mer som var den franska aristokratins badort under kolonialtiden som är fylld med koloniala byggnader och intressant arkitektur. En äkta gömd liten pärla att besöka.

Så funderar du på vart du ska åka i vinter så åk till Kambodja - innan alla andra hittar dit.