Thailand

ราชอาณาจักรไท
Ratcha Anachak Thai
ประเทศไทย
Prathet Thai

Huvudstad: Bangkok, Krungthep Maha Nakhon
Största stad: Bangkok, 7 025 000 invånare
Officiellt språk: Thai
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Rama IX, Bhumibol Adulyadej
Premiärminister: Yingluck Shinawatra
Befolkning: 67 089 500 invånare
Valuta: Baht, THB
Tidszon: +6 timmar
Toppdomän: .th
Landsnummer: +66

Bloggar

Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.
Stefan Christensen
Kambodjas förre kung Norodom Shianouk har somnat in 89 år gammal i Bejing.

Ett val utan vinnare

Den 2 februari går Thailand till val men redan nu kan vi berätta resultatet-ingen vann. I valet finns det bara förlorare den här gången och valet blir bara ytterligare en upptrappning i den politiska konflikt som präglat Thailand i snart 10 år

 För att parlamentet ska kunna samlas och rösta fram en regering krävs det att minst 475 av 500 platser i parlamentet är fyllda. Som det ser ut nu så blir det maximalt 471 platser som fylls i parlamentet då 29 valkretsar står helt utan kandidat och därmed kommer att stå tomma efter valet.

I de valkretsar som det bara finns en kandidat att välja så måste den kandidaten få ihop minst 20% av de röstberättigade i den valkretsen för att väljas in i parlamentet. Det visade sig svårt i valet 2006 och kommer att bli svårt i ganska många valkretsar där den före detta regeringens kandidat är den enda som ställer upp.

Den avgående regeringen är under hård finansiell press, de är skyldiga risbönderna 130 miljarder i ej utbetalt risstöd sedan oktober 2013 och har under de senaste veckorna desperat försökt låna upp pengar för att kunna betala och därmed tillfredsställa sin lojalaste väljargrupp. Men redan nu finns det sprickor inom denna grupp, bönderna har protesterat och blockerat vägar samt hotat med att åka till Bangkok för att göra gemensam sak med Sutheps demonstranter.

Men bönderna har avblåst sin aktion för tillfället efter bland annat hot mot ledarna och deras familjer. 

Regeringen vill hålla fyllnadsval i de valkretsar som kommer att vara obesatta efter valet så fort som möjligt, problemet är att ingen vet om man kan hålla fyllnadsval i en valkrets där det aldrig funnits någon kandidat?

Det är upp till EC att besluta och därför är regeringen orolig, det kan vara så att hela valet måste göras och det skulle i så fall kunna fördröja regeringsbildandet med flera månader. Plus att den avgående regeringen nog måste krypa till korset och förhandla med oppositionen om reformer före ett nytt val.

Samtidigt ökar risken för våld, redan nu har mer än 10 personer dödats i konflikten och hundratals skadats i olika skottlossningar och bombdåd, skulle den politiska krisen fortsätt kommer nog även våldet att skruvas upp inte bara i Bangkok utan över hela Thailand.

Militären anses av de flesta bedömare stå på demonstranternas sida, polisen står helt klart på regeringens och Shinawtraklanens sida och frågan är hur dessa två mäktiga och korrupta myndigheter ska kunna hantera en eskalerande konflikt tillsammans?

De flesta bedömare ser bara fler problem för Thailand och inga lösningar, nästa eskalering sker i morgon med det som skall vara grundbulten i en demokrati-ett allmänt val.