Thailand

ราชอาณาจักรไท
Ratcha Anachak Thai
ประเทศไทย
Prathet Thai

Huvudstad: Bangkok, Krungthep Maha Nakhon
Största stad: Bangkok, 7 025 000 invånare
Officiellt språk: Thai
Statsskick: Konstitutionell monarki
Regent: Rama IX, Bhumibol Adulyadej
Premiärminister: Yingluck Shinawatra
Befolkning: 67 089 500 invånare
Valuta: Baht, THB
Tidszon: +6 timmar
Toppdomän: .th
Landsnummer: +66

Stefan

Journalist och redaktör för Destination Asien. Jag har jobbat med och runt Asien sedan 1997 och finner mig idag lika hemma i stora Bangkok som i lilla Höganäs. Under åren har jag jobbat åt de flesta svenska tidningar både ur morgon och kvällspressen. Bland mina arbetsgivare så finns Aftonbladet, Expressen, Helsingborgs Dagblad, Barometern, Borås Tidning, GT, Sydsvenskan, RES, Travel News, Vagabond och jag har även medverkat i radio Malmöhus nyhetsprogram. 

Jag har en hatkärlek till media, jag älskar media men är samtidigt kritisk mot mycket inom media vilket ni kommer att kunna märka i min blogg här men fokus kommer att ligga på det vardagliga, dråpliga men även allvarliga saker som korsar min väg.

Bloggar

Stefan Christensen
Du vet väl om astt du kan följa oss på Instagram?  Vi finns på #intheknow.
Stefan Christensen
I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada.
Stefan Christensen
Det finns ju en hel roliga skyltar och märkliga klistermärken som talar om ditt eller datt här i Asien-felstavat och fle placering är mer regel än undantag här.
Stefan Christensen
Det spelas faktiskt ishockey i Bangkok, nej det är inte något påfund som lockoutade NHL spelare kommit på utan i snart 20 år så har det mer eller mindre organiserat funnits möjligheter att se på ishockey under solsemestern.
Stefan Christensen
PC Air startade under 2011 och skapade initialt rubriker genom att aktivt söka efter transsexuella, eller så kallade Ladyboys, till kabinpersonalen.

Den moderna journalistiken

I söndags körde ett flygplan från flygbolaget Nok Air Mini av landningabanan i den thailändska staden Udon Thani, ingen av de 26 passagerarna eller någon ur besättningen kom till skada. Planet, en SAAB 340B som tillhör bolaget SGA som flyger på uppdrag åt Nok Air uppges ha blivit manöverodugligt efter landningen och piloten valde då att köra ut vid sidan av taxibanan för att få stopp på planets färd.

Så skulle man kunna ha skrivit en notis i en svensk tidning om incidenten, så här skrev Expressen om det hela.

 I Expressens notis får vi reda på att olyckan inte alls skedde i Udon Thani, som för övrigt tydligen numera ligger i Nordvästra Thailand, utan vid starten från vad som antas vara Chiang Mai. Det är minst sagt otydligt i notisen. Det sensationella är dock att trots att planet enligt Expressen kört av banan redan i Chiang Mai så lyckades de flyga vidare och landa i tid borta i Udon Thani!

Märkligt eller hur? Fast nu uppger bolaget att planet ska undersökas-efter att det i tur och ordning kört av taxibanan, dragits upp, flugit vidare och landat i Udon Thani på rätt tid.

Tyvärr är denna notis ett resultat av den moderna svenska journalistiken. Man sätter ett par personer på att dammsuga all världens nyhetssajter på nyheter som kan generera "klick" och till den kategorin hör flygolyckor. Ursprungsmaterialet kom nog från AP, Associated Press, och reportern kopierade texten, körde den igenom Google Translate, och publicerade den.

Hon kan ju knappast ha läst igenom den själv för då borde hon reagerat över att man flyger med ett plan som precis kraschat. Ingen redaktör eller korrläsare kan heller ha sett det hela. Hade de lagt 5 minuter på att kolla över vad de thailändska nyhetssajterna skriver så hade de nog inte publicerat-särkilt om de sett bilderna. Men det var det inte tid till det måste gå undan att få ut det hela så det kan börja generera "klick".

Det ska ju tilläggas att Aftonbladet inte är ett dugg bättre, dagligen förekommer det både större och mindre fel där också.

Expressen har ju under många år haft den duktige Michael Töpffer som stringer i Bangkok och han hade ju givetvis kunnat skriva notisen på korrekt sätt efter som han finns på plats här och kan följa nyheterna lokalt. Men i den moderna svenska journalistiken finns det inte plats för fakta och fakta koll, det är viktigare att det går undan och att man får så många "klick" som möjligt än att artiklarna som publiceras är riktiga.

Men vi får väl trösta oss med att läsa om vad Rebecca Stella Simonsson har pysslat med i helgen?