Vakna upp bland blommorna

Det är ju ett välkänt faktum att de flesta stora städer i världen inte precis luktar som hallon. Det finns dock ett par undantag och i Bangkok heter det undantaget Phak Khlong Talat – Blomstermarknaden!

Har vi fått med oss allt nu?

Marknaden är mycket gammal, den kan dateras tillbaka till tiden runt kung Rama 1 som brukar räknas som det moderna Bangkoks grundare när han 1782 bestämde sig för att flytta huvudstaden till andra sidan av Chao Phraya floden från Thonburi sidan.

 

Phak Khlong Talat är förmodligen Bangkoks äldsta ännu fungerande marknadsplats.

 

Här har under åren funnit många olika marknadstyper, den startade som en flytande marknad förr allt man kan tänka sig behöva och ett tag var den Bangkoks fiskmarknad men efter andra världskriget har den fungerat som Bangkoks marknad för blommor, frukt och grönsaker.

Röda rosor för att fira kärleken - Phak Klong Talat
Blommor, frukt, grönsaker - allt finns här och så färskt det kan bli i Bangkok

Phak Khlong Talat är öppen dygnet runt, sju dagar i veckan men de bästa produkterna hittar man i gryningstimmarna då marknaden just har fått påfyllning från odlarna runt om Bangkok.

Antingen levererat med lastbil eller via den traditionella vägen med båt på Chao Phraya floden.

Produkterna kommer från många av de provinser som omger Bangkok och alla ledande florister i Bangkok kan ses här tidigt på morgonen för att fynda till sitt eget lager så att de sticker ut vid öppningstid.

 

Många av Bangkok lyxigare hotell köper sina blommor, frukt och grönsaker här så bli inte förvånad om du ser stjärnkockar som vandrar runt och noga väljer ut dagens grönsaker och frukter.

De stora volymerna av frukt och grönsaker handlas dock numera i saluhallar i Bangkoks utkanter – här på Phak Khlong Talat hamnar bara de bästa produkterna.

 

En av de nya marknaderna för frukt och grönt i Bangkoks utkanter heter Talat Thai och är gigantisk i storlek, men den saknar all charm som Phak Khlong Talat har, den är bara tråkig, själlös och effektiv.

Beläget på Bangkoks Rattanakosin ö där staden en gång grundades så finns här ingen direkt plats att expandera marknaden på men marknaden har ändå lämnats ganska orörd av Bangkoks byggboom.

Det kan kanske bero på dess sentimentala värde för många Bangkokbor, det var nämligen här deras mammor tog dem för att handla frukt och grönt när de var små så den sentimentala aspekten spelar nog en viktig roll här.

 

Förvånansvärt få turister har hittat hit, kanske för att marknaden ligger en bit ifrån de traditionella turistområdena och Bangkoks morgontrafik är inte att leka med.

 

Snabbast och enklast är kanske att ta Chao Phraya Express flodbåten från exempelvis Saphan Thaksin till Yodpiman, Rajini eller Memorial bridge pier för 15 baht enkel väg. Lite frisk flodluft på morgonen skadar aldrig.

Men det har faktiskt blivit ännu enklare att nå Phak Khlong Talat nuförtiden, man tar helt enkelt tunnelbanans blåa linje till stationen Sanam Chai och går cirka 200 meter till marknaden därifrån.

 

Det har öppnats gott om små caféer i området under de senaste åren och det är  en perfekt start på dagen med en frukost vid Phak Khlong Talat medan man insuper alla dofterna och bländas av färgfyrverkeriet som kan lysa upp den mest gråa dag – för här på Phak Khlong Talat är allting verkligen färskt och nytt – trots att marknaden är äldst i stan.

Blommor, frukt, grönsaker - allt finns här och så färskt det kan bli i Bangkok