Panglao – en dold pärla

Panglao Island….

 

Pang…vad, tänker du.

En liten ö som ligger på södra delen av Bohol men kritvita stränder och ett ännu så länge ganska lugnt turistliv. Här finns allt från femstjärniga resorts till enkla bungalows och en prisnivå som passar våra svenska plånböcker.

Panglao innebär avkoppling för både människor och hundar...

Så varför har denna lilla ö smugit sig under de svenska resenärernas radar?

 

Kanske för att den är lite svår att nå? Men å andra sidan så är de flesta av Filippinernas 7 641 öar svåra att nå. Mycket flyg och båt blir det innan man är framme vid solnedgången på Alona Beach.

 

Under 2018 öppnades dock Panglao International Airport som ersatte den gamla inrikes flygplatsen Taglibaran på den näraliggande ön Bohol som var alldeles för liten och belägen mitt inne i stan. Men ännu så är det bara till och från Sydkorea man kan flyga internationellt till.

 

Under år 2020 räknar man med att Singapore och Hong Kong ska adderas till de internationella destinationerna från Panglao Airport.

Men redan idag är det ändå ganska smidigt att ta sig dit, antingen via anslutning med flyg från Manila eller från Cebu där man kan ansluta med både flyg och färja.

Emirates flyger till Cebu från Dubai och därmed blir anslutningarna från skandinavien smidiga till Panglao. Men efterhand så kommer fler asiatiska flygnav utöver Hong Kong och Singapore att börja trafikera Panglao Airport.

 

Den absolut mest kända stranden här är Alona Beach och det är en strand där man kan vandra, dyka och snorkla för att se det fantastiska marina livet utan att behöva åka båt någonstans – man kliver helt enkelt bara ut vid revet.

 

Något inom mig säger detta är som Phuket var 1995 innan den stora turistboomen kom igång där. Har blandas enkla funktionella små hotell med 5-stjärniga resorts som Henann Resort.

Längs stranden trängs enkla beachbarer som serverar förvånansvärt god mat och billig dricka.

Längs strandvägen som finns bakom palmerna ligger det restauranger och små enkla hotell varvat med närbutiker och bilverkstäder.

 

Det är lätt att trivas här!

Men ön Bohol ska inte missas heller, den är förbunden med Panglao genom två broar. På Bohol tänker nog de flesta på “Chocolate Hills” som är dessa chokladtopps formade kullar som ligger spridda på slätten. Nu kom vi precis efter regnperioden så kullarna var inte chokladfärgade då utan mer pistache gröna…

 

Den 15 oktober 2013 drabbades Bohol av en jordbävning som uppmättes till 7,2 på richterskalan. Detta fick till följd att många historiska byggnader rasade samman och 57 personer omkom. Men det skapade också en något oväntad turistattraktion efteråt då man på många ställen på Bohol kan se sprickan och även längs vissa kuststräckor kan se var havsbottnen helt enkelt har rest sig ovanför ytan.

Känns dock lite märkligt att det blivit en attraktion i sig?

Spökdjur, eller Tarsier apor är världens minsta primater - finns bara i Filippinerna. De gömmer sig långt inne bland växtligheten under dagarna då de är aktiva på natten och här ser man tydligt att ett bättre grepp om kameran hade gjort nytta för bildens kvalité

En annan sak som man kan se på Bohol är de små spökdjuren – Tarsier apan – som är världens minsta primater och som bara återfinns i de centrala delarna av Filippinerna och på Mindanao. De är väldigt små och endast aktiva på natten men tittar man noga under lövverken så kan man få se dem sitta där och sova.

 

Så kommer Svenskarna att hitta till Panglao och Bohol?

En del har ju redan gjort det och med bättre möjligheter att ta sig hit så är nog frågan snarare när än om de ska hitta hit.

Så vill du uppleva en barnvänlig strandsemester med intressant natur och historia innan Bamseklubbarna hittar hit ska du åka nu…