Hemma hos Buk Wae

Elefanten är förmodligen det mest älskade djuret i Thailand. Men, frågan är om inte buffeln har varit det mest nyttiga djuret för vanligt folk i Thailand.

Provinsen Loei uttalas på samma sätt som man gör när man säger ordet lök. På danska alltså. Lööy. En provins långt upp i norra Thailand som är lite speciell i de flesta thailändares ögon. Kuperat och bergigt så bjuder Loei på storslagen natur och färgglada festivaler. Samt en och annan buffel.

Buk Wae

Buffeln ingick
Strax utanför byn Dansai ligger Phu Nacome Resort sedan ett par år tillbaka, en märklig liten oas där buffeln Buk Wae strövar runt med sin familj.

Det började med att hotellets ägare letade efter en plats att dra sig tillbaka på efter pensionen, där hon kunde njuta av den rena och friska luften. Men det fanns ett villkor med det planerade markköpet – det ingick en buffel, Buk Wae.

 

Trots det något udda villkoret så blev affären av och eftersom ägaren tyckte att Buk Wae såg lite ensam ut så inköptes snart en kvinnlig buffel. Och hux flux var det tre bufflar som strövade omkring på resorten.

Vandra i nationalparken
Dansai ligger ungefär 5 timmars bilfärd från Bangkok. Man kan även flyga till Phitsanulok men därifrån är det 14 mil till Dansai. Ett närmare alternativ är flygplatsen i Loei, förutsatt att man har ett privatflygplan. Det finns inte finns någon reguljär trafik på den flygplatsen idag.

Under dagarna kan man aktivera sig genom att vandra runt i den kuperade nationalparken Phu Rua. Härifrån kan man blicka ut både över grannlandet Laos och den, förr i världen i alla fall, mäktiga Mekongfloden. På vår tre timmars trekkingtur visar guiden oss en hel del intressant flora och fauna, en del med lite märkliga bieffekter.

Han pekar på några speciella blad, namnet är omöjligt att översätta så att jag kan skriva det här, men just dessa blad skulle man blanda med lite olika ingredienser och sedan koka upp så att det blev en sorts te av det. Detta ska sedan drickas upp och effekten skulle då bli att brösten växer sig stora på kvinnor. Vad brygden gör för män visste guiden inte riktigt.

Inte konstigt att plastikkirurg- industrin försöker hålla denna upptäckt hemlig.

 

Simlektioner
Tillbaka på Phu Nacome så blir det ett dopp i poolen, väldigt avsvalkande efter en lång fotvandring i nationalparken under morgonen. Det är bäst att gå upp tidigt, dels för att få vara med om soluppgången men också för att undvika att vandra i nationalparken under de varmaste timmarna på dagen. Poolen passar mycket bättre då.

Man tar ett stort socialt ansvar på Phu Nacome, all personal kommer från byn och nästan alla produkter som används odlar man själv eller återfinner man i närområdet. Traktens barn får gratis simundervisning i hotellets pool under ett par dagar varje månad. Det är väldigt många thailändska barn som inte kan simma. Bor man inte vid havet finns det normalt sett ingen anledning att lära sig simma och kommunala simhallar är det ont om i Thailand.

Långt utanför turistorterna
I Loei och Dansai känns inte folket alls så avtrubbade av turismen, som de kan göra på många andra ställen i Thailand. För första gången på säkert tio år i Thailand så kommer det fram några barn till mig och min kollega och vill bli fotograferade med de konstiga utlänningarna med så vitt och vackert skinn. Då är man långt utanför turistorterna.

Kommer man till Dansai under juni månad kan det vara klokt att planera in ett besök på Phi Tha Khon-festivalen där spöken sägs stiga upp ur floden Man. I färgglada kostymer och otroligt väldekorerade masker klär männen ut sig och paraderar runt i staden under två dygn. Missar man festivalen i juni så finns det ett Phi Tha Khon-museum som berättar allt om festivalen, dess ursprung och de traditioner som omger den.

Mer än 90% av turisterna i Loei är inhemska turister och det känns väldigt genuint och äkta att resa runt här. Inga märkliga nöjesparker eller konstgjorda shower för turister utan bara vacker natur, god mat och älskvärda människor.

 

Man förstår att Buk Wae trivs i Dansai, det är lätt att göra det.

 

Stefan Christensen

Phii Ta Khon - med författaren bakom masken