Konst och kultur i Bangkok

Bangkoks kulturscen växer för varje år. Nya gallerier, stora som små intima, öppnar titt som tätt, och olika festivaler dyker upp  på löpande band.

Ett ställe som håller stilen inom detta område är Bangkok Art and Culture Center (BACC), och det är något som Bangkok och Thailand verkligen kan vara stolta över.

Det öppnade sommaren 2008 och ligger vid Siam-området bland alla kända varuhus; MBK, Siam Paragon, Siam Discovery, med flera.

Det är en imponerande byggnad med elva våningar som är mycket välbevarad och regelbundet visar upp en rad olika utställningar från när och fjärran.

Det är ett ställe att se klassiska thaikonstnärer och samtidigt upptäcka nya talanger. Här finns ett par trevliga konstnärsbutiker och caféer.

På en av våningarna huserar ett par porträttkonstnärer som ritar av foton eller live

 

Historien om BACC började redan 1995 då dåvarande guvernören för Bangkok, Bhichit Rattakul, föreslog att ett kulturcenter skulle ligga runt Siam Square för att lätt locka både lokalbor och turister.

Projektplanerna pausades 2001 av den nya guvernören Samak Sundaraveij som ville kommersialisera området tillsammans med privata investerare.

 

Det blev så klart stora protester bland kulturorganisationer, konstnärer, studenter, och media som tillsammans kämpade ner förslaget. När Apirak Kosayodin valdes till ny guvenör för Bangkokregionen så aktualiserades planera åter igen.

En av de första besökarna vid invigningen 2008 njuter av en fotoutställning

Fyra år senare, den 29 juli 2008, öppnades dörrarna för Bangkok Art & Culture Center, och sedan dess har antalet besökare ökat för varje år. Genom åren har många bra och fina utställningar hållits här.

 

En av de absolut populäraste var ”Remembrance of the Great King” 2017, som var en minnesutställning av Kung Rama 9, Bhumibol Adulyadej.

 

Han var för övrigt mycket foto och konstintresserad och avbildades ofta med en kamera runt halsen, bland annat på de tidigare 1000 bahts sedlarna.

 

Ett trevligt återkommande inslag bland utställningarna är fotoutställningar av prinsessan Maha Chakri Sirindhorn som visar bilder tagna av henne själv från hennes arbete, olika besök och resor. Hon är den i kungafamiljen som tar efter sin far i hänsyn till konst och kulturintresse.

 

Den senaste av hennes utställningar avslutades nu i april 2021 och kallades Life@home, då hon precis som de flesta av oss haft resebegränsningar.

Men bilderna är alltid roliga, finurliga och intressanta. Denna gång var det av naturliga skäl bilder från hennes trädgård.

Tyvärr kämpar BACC regelbundet med ekonomiska utmaningar och finansieringsproblem. Förhoppningsvis kan centret räddas både på kort och lång sikt. Det är en trevlig och behövlig kontrast till alla enorma shoppingkomplexen i området. Att kunna se lätt kunna se samtida konst i centrala Bangkok behövs för att uppfylla det ökade konstintresset i Bangkok och Thailand.

 

Bangkok Art and Culture Centre

939 Rama 1 Road

Bangkok

 

Lättast att ta sig dit är med Sky train, till stationen National Stadium där det finns en direkt ingång till Bangkok Art and Cultural Center, BACC.

 

Text & foto:Dennis Thern

#amazingthainess

#backtothailand

den här sidan hittar du information om nuvarande och framtida utställningar.