Pak klong talat – Bangkoks klassiska blomstermarknad

Pak Klong Talat, den klassiska och livliga blom- och grönsaksmarknaden i Bangkok är ett givet stopp för en förstagångsbesökare. Den är öppen 24 timmar om dygnet, och det är aktivitet dygnet runt beroende på område inom marknaden. Mest rörelse är det på tidiga morgonen före gryningen. Då är det massor av inkommande leveranser från alla delar av landet som packas om för vidare transport till andra marknader, butiker och restauranger.

Marknaden är känd för att ha det största utbudet av snittblommor i Thailand och är en dröm för florister och andra som vill dekorera sin affärsrörelse eller sitt hem. Här finns rosor, tulpaner, orkidéer, lotusblommor och många fler sorter i alla färgskalor, kvaliteter och prisklasser. Varför inte köpa med sig lite en fräsch bukett eller ett fint blomarrangemang till hotellrummet?

Marknaden är i och för sig en mer lokalmarknad än en turistmarknad, men den är väl värd ett besök för se hur det fungerar sedan lång tid tillbaka. Namnet Pak Klong Talat betyder ”marknaden vid kanalmynningen”.

En gång i tiden var det en mycket aktiv flytande marknad, men kanalerna fylldes igen och marknaden stängde 1893 när området skulle moderniseras.

 

Försäljarna flyttade till en marknad i närheten av järnvägsstationen Hua Lampong.

Under åren som följde direkt efter andra världskriget  så växte Bangkok snabbt och de existerande marknaderna räckte inte till för den växande befolkningens behov.

Myndigheterna gav tillbaka mark för att starta om en blom- och grönsaksmarknad där den ligger kvar än idag. Det är egentligen tre separata marknader som är sammanfogade och kollektivt kallas Pak Klong Talat. Marknaden är än idag en av Thailands viktigaste marknader för blommor, grönsaker och frukt. I de olika båsen rensas grönsaker, snittas blommor och sorteras frukter.

Napasorn Cafe
Blomsterdekorationerna på Napasorns cafe är något alldeles extra.

Längs gränderna springer leveranspersoner med fullastade kärror fram och tillbaka. Vid små skrivbord sitter ägarna med miniräknare och håller koll på leveranser och betalningar.

 

De som tillverkar de färgglada och populära blomkransarna som ses överallt i Bangkok kommer hit för att köpa säckvis med bland annat jasmin. Marknaden är en mixad grossistmarknad som blandas med butiker som säljer buketter och även personliga blomarrangemang i alla storlekar och prisklasser.

 

Om marknaden besöks dagtid så är en avslutningsfika hos Floral Cafe at Napasorn givet.

 

I gatuplanet ligger en mycket välkänd florist, och en small trappa upp ligger det mycket Instagramvänliga caféet som byter sin digra blominredning regelbundet. Väl värt ett besök.

För den som vill fördjupa sig i asiatisk blomkultur borde ta sig till The Museum of Floral Culture som startats av Thailands ledande blomdesigner Sakul Intakul. Museet ligger i ett vackert gammal trähus på en lugn gata i Dusit området och är ett av det första i sitt slag i världen. I väntan på den guidade turen smakar scones och thé bra i det fina caféet.

 

Text, foto och video :Dennis Thern