Elephas Maximus – Kärlek!

Många delar av turistindustrin i Thailand lider just nu av att det inte finns tillräckligt med turister för att verksamheten ska gå runt. Även ställen som fristaden för elefanter- Elephant Hills – i södra thailand lider och så gör även resortens elefanter.

Trots att inga turister är där så ska de ha mat, omsorg och mediciner. Stöd dem genom att donera pengar till elefanterna via denna länk eller köp ett paket med boende, naturupplevelser och närhet till dessa magnifika jättar för att använda när den här pandemin är betvingad och vi reser igen.

 

Tack på förhand från elefanthjorden vid Elephant Hills!

Kärlek!

 

Det är kärlek mellan människa och djur man ser när man tittar på hur Nokyoong och Mr Siriwan tittar varandra djupt in i ögonen. Nokyoong är 75 år gammal och har varit med om det mesta i sitt liv som elefant i Thailand. Mr Siriwan är klart yngre i ålder men han och hans familj har varit Mahouts – elefantskötare – i flera generationer och Nokyoong har varit hans ögonsten sedan länge nu.

Mahouts i sydostasien kommer oftast ifrån någon av de olika bergsstammarna som lever här utan några direkt landgränser.

Mr Siriwan kommer från Karenfolket och har ärvt professionen från sin far, såsom det oftast var förr i tiden.

 

Fram till 1989 användes elefanter i teakindustrin men efter det året förbjöds avverkning av teak i Thailand och massvis av mahouts blev utan inkomst att försörja sina familjer och framförallt sin elefant med.

Turistindustrin började få riktig fart i Thailand ungefär samtidigt men en hel del elefanter fick avlivas då det inte fanns arbete nog till att försörja dem. Att släppa ut dem i djungeln igen var inget bra alternativ då elefanter som levt hela sitt liv med och bredvid människor inte klarar sig själv ute bland vilda elefanter och andra rovdjur.

Den kraftigt minskande skogsarealen spelade också in och sedan 1989 har populationen av elefanter i Thailand minskat kraftigt.

En del elefanter fortsatte att jobba i skogsområdena mellan Thailand och Burma med den illegala skogsavverkningen men också med att smuggla droger och andra illegala varor tillverkade i Burma till marknaderna i Thailand och resten av världen.

 

Men även den verksamheten har myndigheterna slagit ned på så nu återstår i princip bara turistindustrin för att en mahout ska kunna försörja sin elefant.

Man skiljer på Afrikansk och Asiatisk elefant, dels är de visuellt olika då den Asiatiska elefanten bland annat har ett större huvud och mindre öron än den Afrikanska elefanten. Men den Asiatiska elefanten är faktiskt närmare besläktad med de utdöda mammutarna än med den Afrikanska elefanten.

 

Det finns ett antal varianter på den asiatiska elefanten också såsom Sumatraelefant som återfinns på Suamtra och Borneo samt Lankesisk elefant som återfinns på Sri Lanka. Elefanter har enligt forskningen varit i människans tjänst sedan drygt 3000 år före kristus.

I många av dessa länder har elefanten en närmast helig plats i människornas hjärtan och kultur, i både Thailand och Laos har elefanten till exempel prytt landets nationella flaggor under vissa perioder.

I Sverige kom den första elefanten på besök 1804. Jean Baptiste Gautier hade köpt elefanten som var en tjur av den Lankesiska arten i London och dragit på turné i norra europa där den förevisades för allmänheten mot betalning i hans menageri.

 

I Stockholm inkvarterades elefanten i ett stall vid Brunkebergstorg i det som idag benämns kvarteret Elefanten och 1806 drog Gautier tillsammans med sin “Mahout” Anton Agazzi på turné runt i Sverige där djuren visades upp mot betalning såsom var kutym på denna tid.

Allting förflöt bra fram tills man nådde Östgötametropolen Skänninge.

 

Elefanten placerades i en sal i Rådhuset och köerna med folk som ville titta på det exotiska djuret växte sig långa och det blev såpass oroligt i kön att folkhopen tillslut trängde sig in i lokalen och krävde tillbaka de redan erlagda 60 riksdalerna av Gautier och tvingade Agazzi att förevisa elefanten gratis.

Militär fick tillkallas för att återställa ordningen den lilla staden.

Detta blev senare omtalat som upploppet i Skänninge. Som alltså orsakades av en elefant.

Tillbaka till Elephant hills i Thailand, Nokyoong är den äldsta elefanten i hjorden som består av 12 elefanter, från 75 till 13 års ålder. Den yngsta heter Tongdee och hennes mahout heter Mr Pana. Det finns bara kvinnor i hjorden då de manliga elefanterna inte går i samma hjordar som de kvinnliga.

 

Chris Kaiser är GM på elephant Hills och han berättar att deras hjord består av noga utvalda djur i olika åldrar för att flocken ska fungera harmoniskt. En del köps in från andra parker men även olika mahouts som inte längre kan försörja sin elefant och familj får möjlighet att “deponera” sin elefant här om den passar in i flocken.

Men man måste se till att man har nog med inkomster och markyta för att försörja både elefanten och skötarens familj så därför kan inte hjorden växa för snabbt.

 

På Elephant Hills bedrivs även utbildning för veterinärer som tar hand om elefanter i Thailand och andra asiatiska länder – en nog så viktig del i elefanternas bevarande.

 

Vill du verkligen komma nära naturen och lära dig om elefanterna i Thailand  så kan jag verkligen rekommendera Elephant Hills beläget i nationalparken Khao Sok halvvägs mellan Surat Thani och Phuket – du kommer inte att bli besviken!