2020 är äntligen över!

När vi nu lägger 2020 på historiens skräphög lan vi konstatera att det var ett var de värsta åren någonsin för oss som älskar att resa för att uppleva nya platser och träffa nya intressanta människor – men det finns hopp om att 2021 ska bli bättre för oss som älskar att resa.

 

Tänkte blicka tillbaka lite, vad fan var det egentligen som hände 2020?

I mars månad 2020 reste jag ner till Thailand och Bangkok datumet var satt till den 10 mars, redan då var ju Covid-19 ett virus som spred sig över världen men ingen  – speciellt inte svenska smittskyddsmyndigheter – verkade ta det hela på riktigt allvar då.

 

Tanken för oss på Destination Asien var att resa ner för att göra två reportage för några externa kunder samt att ha lite ”semester” innan planen var att återvända till Europa i början på april. Det blev inte så.

 

Det började med att Danmark stängde gränserna den 13 mars – jag skulle alltså inte kunna flyga tillbaka till Köpenhamn på mitt svenska pass eftersom folk blivit nekade att kliva ombord på flygningar med slutdestination CPH om man inte hade ett Danskt pass. Tog tag i det direkt och bytte hemdestination till Göteborg istället på Qatar Airways kontor i Bangkok.

Sen avbeställdes de båda externa reportagen jag skulle göra så helt plötsligt blev det bara en massa ledig tid i Thailand. Sen kom nedstängningarna i en strid ström över hela världen, i Bangkok stängde barerna den 18 mars och restaurangerna den 20 mars.

Skeppsmalen utanför Örnsköldsvik -Surströmmingscenter!
Skeppsbyggarens stuga på Holmön - en underbar ö att besöka och priset var helt rätt.

Efter det fick man bara beställa take-out. Bangkok blev väldigt tråkigt och det var uppenbart att man var på väg mot en lockdown.

 

Tänkte att jag lika gärna kan åka hem lite tidigare istället för att sitta i min lägenhet och beställa hem mat i veckor framöver, det verkade inte så lockande. Min flight till Göteborg var nu struken ur Qatar Airways program helt och hållet men däremot hade röken skingrats angående svenskar som skulle landa i Köpenhamn nu, hade man bara bevis på att man hade en biljett ut ur Danmark så kunde man få åka med.

 

Detta var måndagen den 23 mars och lobbyn på Exchange Tower i Bangkok var full med folk som väntade på tur att komma upp till Qatar Airways kontor och försöka boka om sin biljett – caféer och små affärer var öppna men alla bord och stolar var borttagna så det var en massa människor som stod upp och väntade på sin tur att få åka upp. Qatar Airways hade dock organiserat det hela bra med nummerlappar nere i lobbyn och en värdinna som skickade upp folk efter hand som folk kom ner från kontoret.

 

Det blev en lång väntan, drygt 3,5 timmar för mig. Stående. Men vid 13,30 var jag framme och utan att säga det rakt ut så förstod jag på tjejen bakom disken att det var bäst att flyga redan samma kväll 19,30 från Bangkok för längre fram i veckan kunde hon inte garantera att man flög längre. Jag tog den platsen och åkte hem för att packa ihop.

 

Qatar Airways har dock flugit genom hela pandemin – även till Thailand där de under flera månader inte fick ha med sig inkommande passagerare – till skillnad från många andra bolag som helt enkelt abrupt avslutade alla flygningar och lämnade sina kunder i sticket med en värdelös returbiljett i handen. Kan vara värt att tänka på nästa gång när man väljer flygbolag.

Strykjärnsmuseum - om detta inte drar de stora publikskarorna till Malmköping så vet jag inte vad som gör det?
Solnedången kan vara fin över Stockholm också...

Hemma i Sverige igen och inga jobb eller resor inplanerade  så blir det lätt tråkigt och för mig som levt mer eller mindre konstant på resande fot de senaste 25 åren blev det till slut outhärdligt så jag bestämde mig för att resa runt i Sverige istället. Med bil.

 

Besökte vänner i Gävle, Örnsköldsvik, åkte Inlandsvägen, besökte Arvidsjaur, spenderade några dagar på Holmöarna utanför Umeå och avslutade med ett par dagar i Stockholm. Det var skönt och uppmuntrande, det finns en hel del vackert och spännande i Sverige också.

 

 

Sen under hösten så uppstod plötsligt möjligheten att åka till Thailand igen och det tog mig inte lång stund för att bestämma mig för att åka – trots den obligatoriska karantänen, visumkrav, försäkringskrav och allt annat som gjort resan så mycket mer komplicerad än den var under våren 2020.

 

Men det var så värt det omaket att få lov komma till ett Thailand som jag trodde var borta sedan länge. Nästan ensam på stränderna i Phuket, Phi-Phi Islands utan en mindre armada med utflyktsbåtar, Khao Lak ännu lugnare än vanligt, ett Bangkok där i princip allt är som vanligt fast minus turister. Det var en riktigt omtumlande upplevelse och väl värt besväret innan och i inledningen av resan.

 

Hur ser då utsikterna ut för att kunna resa till Thailand 2021?

 

 

Karantänen kommer förmodligen att vara kvar i en eller annan form under hela året, det viskas ganska högt i kulisserna om att de som är vaccinerade kommer att kunna få en kortad karantän under året när man ser effekten av vaccinen.

Men räkna med ett antal dagar på ett karantänshotell plus en 2-3 Covid tester som man får finansiera själv under hela 2021 ifall den här pandemin inte mirakulöst bara försvinner…

 

 

Man får ju avgöra själv om man tycker det är värt det omaket och kostnaderna men väl på plats så känns det verkligen som om man landat i paradiset – igen!

Annars man kanske kan ge sig ut i Sverige igen under sommaren – här finns massor med dolda pärlor att upptäcka.

 

Men det viktiga är att folk reser, det går att resa väldigt smittsäkert om man bara vill, tänker sig för och är beredd att anpassa sig

Massvis av människor i både Sverige men framförallt Thailand får sin inkomst från turism och resande och kan man på något sätt göra deras situation lättare ska man göra det tycker jag.

 

Nu gäller det att försöka reda ut konsekvenserna av 2020 och det lär hålla oss sysselsatta stora delar av 2021 och 2022 också men ju fortare vi anpassar oss till det nya normala desto snabbare kommer vi att vänja oss.