Visumkravet till Thailand är slopat – detta gäller nu

Detta är vad som krävs 2020-12-27 men var beredd på att villkoren och kraven kan ändras mycket snabbt och utan förvarning så dubbelkolla alltid med relevanta myndigheter innan ni börjar packa väskorna.

 

På lillejulafton den 23 december meddelade Royal Thai Embassy i Stockholm via sin hemsida att kravet på att söka visum före en resa till Thailand under Covid-19 pandemin har slopats om man avser att stanna i maximalt 30 dagar.

Detta gör att man slipper ansöka om visum på förhand ifall man vill göra en kort resa – kravet på 14 dagars karantän är tillsvidare kvar – men man kan numera göra sin karantän i någon av turistorterna istället för i Bangkok och därmed så att säga påbörja sin semester lite tidigare.

 

Numera räknas inte tiden man spenderar i karantän in i visumtiden, har man ett 30 dagars visum får man stanna i 45 dagar och har man ett turistvisum kan man stanna i 75 daga som sen även kan förlängas. Så man”slösar” inte bort någon semestertid i karantän längre.

Glöm för all del inte kvittot när du hämtar ut passet med visumet på ambassaden

Nu kanske man tycker att 30 dagar är lite för kort tid även om man får 15 extra dagar för karantänen och då kan man ansöka om ett Turistvisum (Typ TR) på Thailands ambassad i Stockholm eller konsulat i Göteborg. Hur du gör för det läser du om HÄR

En liten videosnutt som förklarar processen för att ansöka om COE online

Med visumet fixat behöver man ett COE eller ”Certificate of Entry” och det ansöker man om online här.

 

Dokument som du behöver är följande:

 

1: Kopia på ditt pass – informationssidan – som är giltigt minst 6 månader efter inresa

 

2: Kopia på visum (ifall du ansökt och beviljats det)

 

3: Hälsoförsäkring som täcker Covid vård upp till 100 000 USD värde. Vi använde Gouda reseförsäkring och kan varmt rekommendera dem då det var snabbt och smidigt att köpa online och de utfärdade alla intyg som behövs mycket snabbt och på ett korrekt vis. Står svenska UD´s reseavrådan kvar kan de också ersätta din reseförsäkring som normalt sett ingår i hemförsäkringen.

 

4: Kopia på en flygbokning med något av dessa flygbolag, vi har använt oss av Qatar Airways och det har fungerat bra – de är också ett av få internationella flygbolag som flyger till Phuket Airport. De flesta flygbolag erbjuder idag ganska flexibla villkor rörande avbokningar och liknande. Här är en lista på flygbolag som just nu har rätt att ta med sig passagerare till Thailand

 

5: En bekräftad bokning på ett karantänshotell i Thailand för 15 nätter. Det ska vara 14 hela dygn i karantän så din ankomstdag räknas som dag 0 och dygnen börjar inte räknas innan midnatt. Här är en lista på hotell i Bangkok med prisnivån markerad – man bokar direkt med hotellet för att det ska bli rätt typ av bokning.

Det funkar numera också att boka via Agoda när man ska boka hotell för karantänsvistelsen

 

Motsvarande lista på hotell utanför Bangkok som Phuket, Koh Samui, Pattaya och liknande hittar du HÄR!

 

Sen laddas allt upp online och det tar mellan 3-5 dagar att få besked – sen får man ett COE via e-post att skriva ut. Det ska skrivas ut på papper och det finns folk som har nekats ombordstigning på grund av att de bara har dokumenten i sin telefon – så en skanner och printer är bra att ha tillgång till.

 

När det gäller de olika ASQ hotellen så får man tänka på att det är 15 nätter med helpension, minst 2 Covidtester, transfer från flygplatsen och lite annat som ingår och slår man ut kostnaden dag för dag är det inte så dyrt egentligen – har man balkong och/eller en egen liten pool kan man ju börja semestra med en gång om man vill – utan att lämna rummet.

Gott om plats på de små öarna utanför Phuket är det nu.

De billigaste alternativen brukar vara svåra att boka något rum på och där är det så att man får vad man betalar för, ett litet rum och inte så särskilt spännande matalternativ där.

 

Vi på Destination Asien har erfarenheter från Well Hotel, Rembrandt och Anantara hotel alla i Bangkok och där ger ju Anantara den bästa upplevelsen men det kostar ju också mer än de andra två andra som ligger likvärdigt till i pris.

 

De vi känner till som har bott på ASQ hotell i prisklassen runt 30 000 baht har alla haft klagomål på maten och det små rummen. Kan vara bra att ha i åtanke.

Nu med ett COE i handen är det bara att sätta av mot flygplatsen?

 

Ingalunda, följande dokument och intyg ska du ha med dig till incheckningen på dagen du flyger.

 

1: Passet – med eller utan visum

 

2: COE dokumentet – utskrivet på papper

 

3: Fit To Fly Health Certificate. Fås oftast i paket med nedanstående PCR test

 

4: Medicinskt intyg med labb resultat som visar att du inte har COVID-19. Belasta inte den allmänna vården för PCR testet och Fit To Fly dokumentet, här finns en lista på kliniker som utför dessa test och det är bra att tänka på att testet får vara utfört MAX 72 timmar innan avgång mot Thailand. och därför är det dumt att boka ett flyg en söndag eller måndag då klinikerna/teststationerna vanligtvis inte har öppet under helgen.

 

5: Reseförsäkring som omfattar Covidvård upp till 100 000 USD. Gouda reseförsäkringar säljer detta och utfärdar nödvändiga dokument

 

6: En T.8 hälsodeklaration som du kan ladda ner och skriva ut här

 

Dokument 3,4 och 5 måste vara på Engelska eller Thai. Utskrivet på papper – inga digitala dokument accepteras.

När det gäller dokument 5 måste kvoteringen vara i USD och ingen annan valuta.

Denna video visar vad som händer när du anländer till Thailand och tar dig igenom flygplatsen och till ditt utvalda karantänshotell

Men när du väl är igenom allt detta är du fri att röra dig runt i Thailand så som du själv vill och behagar – du är då inne i deras lilla bubbla.

 

En del människor oroar sig för själva flygningen, i ett modernt flygplan filtreras och byts luften ut ungefär varannan minut och renas genom högeffektiva HEPA filter. I en sjukhussal som jämförelse byts luften ut var tionde minut.

I videon ovan ser vi Karolina som tar en flight från Prag till Seoul via Doha med Qatar Airways och där framgår det tydligt hur det fungerar ombord – vår erfarenhet är exakt densamma på sträckan Stockholm – Doha – Bangkok.

Alla bär mask och ansiktsskydd
Ett litet kit med handskar, ansiktsmask och annat delas ut
Framme på Köpenhamns flygplats