Tempel utan trängsel – Beng Melea

På julafton bänkar vi oss unisont framför TV apparaten och tittar på när Kalle Anka och hans vänner firar jul. Ett återkommande klipp där är från Disney filmen Djungelboken från 1967 där Mowgli i en klassisk scen befinner sig hos apornas härskare Kung Louie i hans raserade djungeltempel där Kung Louie hoppas att Mowgli ska lära honom hur man gör upp eld.

Jag har alltid fascinerats över detta djungeltempel och vid tempelområdet Beng Melea i Kambodja känns det som om man trampar rakt in i förlagan till disney´s filmtempel.

 

Minus orangutangen Louie då…

Vackra gallerior där man kan vandra i skydd från solen

Beng Melea som på khmer betyder lotus damm ligger ungefär 90 minuters bilfärd från Siem Reap långs den antika vägen till Wat Phou i Laos.

 

Dess ålder är fortfarande höljt i ett litet dunkel man tror det konstruerades runt år 1200 i främst Hindu arkitektur men även med en hel del buddhistiska motiv. Hela området omgärdas av en 45 meter bred vallgrav.

 

Hela tempelområdet är stort och påminner mycket om det tempelområde vid Ta Prohm som Angelina Jolie springer runt i filmen Tomb Raider från 2001. Då var Beng Melea fortfarande översållat med minor och ett fäste för de röda khmerernas terrorvälde.

Men sedan dess har mängder av minor och UXO´s rensats upp och de röda khmerernas skräckvälde har kastats på historiens politiska skräphög.

 

Den 27 mars 2020 placerades Beng Melea av UNESCO på kandidatlistan för att förklares somm ett väpldsarv och kommer för hoppnigsvis inom en snar framtid förklars som ett världsarv och det kommer säkerligen att öka på besökarantalet här då det är ett fantastiskt tempelområde att vandra runt i – när coronapandemin är under kontroll och gränserna öppnas så kommer folk att upptäcka denna fantastiska plats.

 

Joyce och Jason är ett nygift par från Hong Kong som valt att åka till Kambodja för att ta sina bröllopsbilder i templet Beng Melea ochunder en lite vätske paus medan deras fotograf riggar om kameran berättar de att de ville ha unika bilder från en miljö man inte kan hitta i Hong Kong eller för den delen vid Ta Prohm längre. Det gäller att komma en bit ifrån Siem Reap för att finna miljön för detta. De fann den vid Beng Melea.

Naturen tar obönhörligen över till slut
På en del ställen har man byggt trappor för att kunna ta sig fram
Tempel utan trängsel
Fantastiska dekorationer
Rasrisk så man måste stötta upp här och var

Templet är som sagt byggt under kung Suryavarman II under hans regim från år 1113-1150 och mestadels gbyggt av sandsten från berget Phnom kulen som fraktades de 7 kilometerna fågelvägen till Beng Melea längs grävda kanaler.

 

Efter Suryavarmans död runt år 1150 tilltog de interna striderna inom det stora Angkor riket och det delades upp i mindre kungadömen och runt år 1500 föll templet i glömska och naturen tog över.

 

Idag är templet till stora delar orenoverat och det har bara försett med skydd där det finns rasrisk och ett fåtal trappor gjorda av trä och fastsatta utan att göra permanent åverkan på templet finns det, Det innebär att det kräver bra skor för att vandra runt här – sandsten blir väldigt halt när det regnat. En stödkäpp kan också vara bra att ha när man vandrar och klättrar här.

 

Beng Melea har tyvärr utsatts för plundring genom åren, först av franska arkeologer och sen av de röda khmererna för att kunna sälja antikviteter på den svarta antikvitetsmarknaden i världen för att finansiera sitt krig – men i stora delar så kan man se hur templet var tänkt att se ut.

 

Man kan se det på en dagstripp från Siem Reap – gärna kombinerat med Koh Ker templet och/eller Phnom Kulen – räkna med att betala från 70USD i en minibuss.

 

Det är väl värt pengarna för man får besöka tempel utan att behöva trängas.