Tempel utan trängsel – Koh Ker

Har du någonsin besökt det fantastiska tempelområdet Angkor Wat vid Siem Reap i Kambodja och blivit lite besviken för att du mer känt dig som om du vore på T-Centralen mitt i rusningstid istället för vid en kandidat till världens sju nya underverk?

 

Då har vi några tips för dig, var hittar man egentligen templen utan trängsel!

Prang är ett tempel i sju våningar som totalt är 36 meter högt och anses ha varit kung Jayavaramans IV´s huvudtempel o Koh Ker

Nästan 2 timmars bilfärd från Siem Reap hittar man den lilla byn Koh Ker och strax utanför tempelområdet Koh Ker.

Det började byggas under kung Jayavaranaman IV´s styre mellan år 928-944 och var en kort stund huvudstad i det mäktiga Angkor riket som sträckte sig över stora delar av dagens Kambodja, östra Thailand och Laos.

 

Området återupptäcktes av franska kolonisatörer under slutet av 1800-talet och 1880 sände fransmännen dit en expedition under ledning av Lunet de Lajonquière och Étienne Aymonier för att utforska området.

 

Naturligtvis slutade det på traditionellt kolonialt vis med att området plundrades på många ovärderliga konstskatter – de finns numera utställda på Musée Guimet i Paris.

 

Nu är inte fransmännen de enda som plundrat området på konstskatter, under Kambodjas inbördeskrig var området runt Koh Ker ett starkt fäste för de röda Khmererna och de plundrade också tempelområdena för att finansiera sitt kommunistiska idealsamhälle genom att stjäla och sälja konstskatter på den globala svarta konstmarknaden.

 

Arkeologerna har kommit fram till att Koh Ker låg vid en drygt 8 meter bred “motorväg” som band samman Angkor Wat med Wat Phu i dagens Laos via Beng Melea, Koh Ker och Preah Vihear och var förmodligen en av de absolut viktigaste transportlederna i khmer riket.

Välkommen in!
Originaltrappan upp till toppen av det pyramidformade templet är ganska brant och delvis raserad
Det är rasrisk och på en del ställen fär man stötta upp med träkonstruktioner
Inte precis en Stairway to heaven men väl upp till en fantastisk utsikt

Vi är bara 4 personer i vår grupp så det blir snabbt en familjär stämning i minibussen och alla är överens om att det blir mycket mer intressant om man kan besöka tempelområden från Angkor riket utan att behöva trängas med horder av turister som följer en flaggviftande guide.

 

Vid entrén till tempelområdet finns det toaletter – asiatisk typ med “hål i golvet” men enligt uppgift ska de bytas ut mot en mer västerländsk stil snart. Det finns även en liten marknad där med restauranger och förfriskningar – samt att där finns befriande lite kinesiskt krimskrams till salu

 

Eftersom detta område tidigare ett starkt fäste för de röda khmerernas gerillakrig så är det fortfarande massvis med minor utspridda i naturen runt templet och att avvika från de upptrampade lederna är något som starkt avrådes från.

 

Man bör utrusta sig med kraftiga skor med ett bra grepp under sulorna då stenarna kan vara hala att gå på – särskilt efter lite nederbörd då de blir snorhala att gå på.

 

Lätta men tåliga kläder som leder bort fukt är också bra att klä sig i samt en hatt/keps för att skydda dig mot solens strålar.

 

En kamera med extra batteri och ett rymligt minneskort är också bra att ha samt en vattenflaska att släcka törsten med då det tar på krafterna att klättra runt på tempel i 35 gradig värme.

 

Vi åkte hit på en tur arrangerad av Charming Cambodia Tours som omfattar Koh Ker, Beng Melea och Prasat Preah Viharn. Den var på två dagar och 1 övernattning men både Koh Ker och Beng Mela kan besökas över dagen om man bor i Siem Reap. Prasat Preah Viharn kan också besökas enskilt på en dagstur.

Från toppen är utsikten magnifik - i fonden syns Dangreak bergskedjan på gränsen till Thailand.