Sätta kameran på diet

Idag nöjer sig de flesta med bilderna man får ur en mobilkamera från semestern. Men om man gör sin drömresa, är inte bilderna och minnena som den väcker värda att bevaras bättre för framtiden?

Destination Asien kommer i ett par artiklar att titta på kameror, stora som små, billiga och dyra som vi har egna erfarenheter av och försöka ge lite generella råd och tips till er som trots allt vill ha med en riktig kamera på resan.

Spökdjur, eller Tarsier apor är världens minsta primater - finns bara i Filippinerna. De gömmer sig långt inne bland växtligheten under dagarna då de är aktiva på natten och här ser man tydligt att ett bättre grepp om kameran hade gjort nytta för bildens kvalité

Det fanns en tid då det var ett himla bök att ta med sig en systemkamera på resan.

 

Kamerahus, batterier, laddare, blixtar, objektiv, några filter och ett stativ.

 

Woops stod man där med 15 kilo bara i kameraprylar.

 

För mycket för de flesta handbagage och ifall man nu väl lyckats få med sig allt blir det ju ett himla kånkande på prylar i tropisk värme som man helst vill undvika.

 

Mindre, enklare, smidigare och egentligen bara ett enda objektiv får räcka, man ska ju ha med sig en del annat också.

Tillverkarna insåg detta och började lansera spegellösa systemkameror i mindre format. 2x brännvidsförlängning och en spegellös konstruktion var receptet.

 

Naturligtvis kunde de olika tillverkarna inte ena sig om en standard så nu har vi 4 – 5 olika system att välja mellan. Alla har både sina för och nackdelar.

 

Olympus och Panasonic har i alla fall enats om en gemensam fattning för objektiven kallad Micro Four Thirds eller M4/3. Så objektivet från Panasonic passar på en Olympus kamera och vice versa.

 

Vi tog med en Olympus OM-D E-M10 kamera med ett litet platt och behändigt universal objektiv med brännvidd 14 – 42 millimeter vilket motsvarar 28 – 84 i normal brännvidd.

Det har en tyst EZ fokusmotor som gör det mycket lämpligt att filma med och en väldigt platt och kompakt konstruktion. Idealiskt för resan alltså.

Hela kameran med objektiv, batteri, greppförstoring och minneskort väger bara 515 gram.

 

Kameran är mycket vacker att titta på med sin klassiska retrostil, den påminner mycket om “gamla” kameror från Olympus stolta historia.

Olympus är en legendarisk tillverkare av högkvalitativ optik och fotografiska produkter som grundades redan 1919 i Japan så de kan verkligen sina saker när det gäller optik.

 

Vår kamera, OM-D M10 är alltså en spegellös systemkamera som är väldigt liten och smidig, den har en vinklingsbar touchscreen på baksidan där man kan styra många av kamerans funktioner.

Som tur är har man inte begravt alla inställningar i ändlösa menyer utan det finns två rejäla rattar uppe på kameran som man når med tummen och pekfingret för att kunna göra snabba justeringar.

 

Men det är egentligen elektroniken som imponerar mest. Den är fullspäckad med tekniska och digitala finesser.

Bland annat kan man använda skärmen som avtryckare, bara peka på där du vill ha fokus och tryck till.

Den är också utrustad med en optisk (som egentligen är elektronisk) sökare för de som vill fotografera på lite mer traditionellt vis. Glöm bara inte att stänga av utlösaren på touchscreenen då, annars är det lätt att man tar bilder med näsan…

När det gäller att filma excellerar M10:an, filmen ovan är tagen sent en kväll i Bangkok under ganska svåra ljus och ljudförhållanden handhållet utan stativ. Rakt ut ur kartongen. Mycket imponerande tycker jag.

 

Ljudet spelas in i stereo och vill man använda en extern mikrofon måste man köpa ett adapter set = mer prylar man kan slarva bort under resan.

 

Det finns som sig bör idag en direktknapp för att starta inspelningen av film, man vill ju inte ratta runt i en massa menyer först när “det” ögonblicket dyker upp framför en. Bra.

Ska inte tråka ut er med en massa fakta och siffror men här har ni det viktigaste att veta om kameran.

 

16 megapixels upplösning på sensorn

 

Optisk 3-vägs bildstabilisering inbyggd i huset

 

Möjlighet att ta bilder i RAW format

 

3 tums touchscreen som är tiltbar

 

10 olika inställningar för autofokus plus manuell fokus

 

Inbyggd blixt

 

30 olika motivval

 

Möjlighet att GPS märka bilderna genom din smartphone

 

Trådlös bildöverföring och styrning av kameran från din smartphone via Olympus dedikerade app.

 

Som reskamrat är kameran en lätt och pålitlig vän som aldrig sviker eller ryggar  tillbaka för svåra bildförhållanden och den presterar mycket bra direkt ur kartongen – den funkar således både för den glade amatören och den mer avancerade fotografen

 

PLUS

 

Det är en oerhört lätt och smidig kamera som levererar oerhört bra bilder och filmresultat. Med Olympus riktigt funktionella gratisapp kan man styra det mesta på telefonen inklusive att geotagga bilderna med hjälp av telefonens GPS – smidig att parkoppla med hjälp av en QR kod är den också. Välbyggd då det mesta av materialet verkar vara i metall.

 

MINUS

 

Storleken. Japp, den är väldigt liten – iallafall i mina händer – och det gör den lite svårmanövrerad och inte så stabil som man skulle önska. Finns ett tillbehörsgrepp a 700 kronor som förstorar greppet en smula men även med det så känns den för liten för mig.

Den är ej väderskyddad vilket är en nackdel när man är på resa.

En annan sak är att den är så fantastiskt vacker i sin retrodesign, så vacker att man inte vågar slänga ner den i sin lilla väska tillsammans med passet, nycklar, pennor, någon frukt och liknande utan att först linda in den lika omsorgsfullt som ett litet spädbarn. Vilket är synd för den förtjänar egentligen att vara med överallt

 

Nu sitter den mer eller mindre permanent monterad på stativet i min lilla studio där jag mestadels tar små produktbilder – något den givetvis klarar med bravur.

 

Men jag funderar på att skaffa min någon sorts liten “superzoom” till den och kanske montera en PeakDesign Clutch som handgrepp på kameran för då skulle stabiliteten öka markant och även användningsområdet skulle öka med ett låt oss säga 12-100 objektiv vilket motsvara 24-200 efter man räknat in 2x brännviddsförlängningen som alla M4/3 kameror har.

 

Då skulle den nog bli idealisk för resan!

 

Sedan Olympus OM-D E-M10 kom ut för drygt 5 år sedan har det kommit fyra nya varianter på den och en del av mina invändningar har rätats ut med tiden och den senaste varianten heter Olympus OM-D E-M10 IV.

 

Vill du inte lägga pengarna på en ny som ändå kostar drygt 7500 kronor kan du hitta de tidigare varianterna för 3000 kronor och uppåt på begagnatmarknaden. Valet är ditt men vilket val du än gör får du en mycket kompetent kamera