En dåres försvarstal

August Strindbergs personliga uppgörelse över sin relation till Siri Von Essen gavs första gången ut 1887 på franska och heter i original, Le Plaidoyer d’un fou.

 

När jag berättade för mina vänner att jags skulle åka till Thailand nu trodde de att jag blivit spritt språngande galen – så här är min version av en dåres försvarstal

 

Nu sitter jag här på Qatar Airways flight QR 168 och likt Tomas Ledin lämnar jag Stockholm långt bakom mig för att resa till ett land jag hastigt och abrupt lämnade den 23 mars när Corona pandemin spreds som en löpeld över världen.

 

Då som nu flygandes med Qatar Airways.

Det är en märklig känsla jag sitter här med, det pirrar i magen av nyfikenhet och jag vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig av denna resa. Kanske påminner känslan mig lite om hur det var första gången jag reste till Thailand någon gång i mitten på 1990-talet?

 

Jag har rest till Thailand hundratals gånger sedan dess men nu känner jag för första gången på evigheter den där ”första gången i Thailand känslan” igen.

 

Mitt förhållande till Thailand har under åren varit upp och ner – precis som Strindbergs förhållande till Siri Von Essen. Allt från stormande kärlek till ”jag ska aldrig mer sätta min fot där igen” känslan och via alla nivåer där emellan.

 

Har funderat mycket på vad det är som gör Thailand speciellt för mig och kommit fram till att det är folket i Thailand som gör landet så speciellt.

Det finns massvis med destinationer som har vackra stränder, intressant matkultur, underbara hotell, en spännande flora och fauna, osv, osv.

 

Men det är bara i Thailand man finner thailändarna. Det thailändska folket finns här, det är skillnaden.

 

 

Frågorna jag har är många, karantänen, stränderna, restriktioner, maten, shopping och framför allt – har mina krukväxter överlevt?

 

Det är lätt att göra vänner i Thailand, folket är generellt sett oerhört öppna, vänliga, hjälpsamma och trevliga. Man får vänner för livet väldigt lätt i detta land.

Men just nu har många av mina vänner i Thailand det väldigt svårt, turistnäringen som står för en femtedel av hela landets BNP är nere för räkning och vem överger en vän i kris?

 

Att fixa ett visum till Thailand idag var en liten utmaning – men faktiskt enklare än jag befarade när jag gav mig i kast med projektet – på söndag publicerar vi genomgången av vad och hur man gör för att resa till Thailand just nu.

 

August Strindberg gick till slut vidare till andra kvinnor och skiljde sig från Siri Von Essen men jag tror aldrig jag kan göra slut med Thailand och gå vidare. Det är och förblir min eviga kärlek.

 

Så här sitter jag nu och sippar på ett glas vin på 10 000 meters höjd efter att avnjutit maten – en dåre som just har avgett sitt försvarstal.