Tillbaka i cykelsadeln

Arne Wilhelmsson började jobba vid Posten i Borås som 16-åring och fortsatte sin karriär inom posten under många år innan han flyttade till Thailand. Där har han skapat sig ett helt nytt liv, fast han sitter fortfarande säkert kvar i cykelsadeln.

Bara idén att bedriva sightseeingturer igenom Bangkoktrafiken på en cykel gör ju att man börjar undra ifall allt står rätt till men Arne har startat upp sitt företag som heter ”Bangkok by Bike” tillsammans med sin thailändska fru Nong och det går faktiskt bra.

 

–Jag hade väl inte någon klar idé om vad jag ville göra när jag kom hit, först tänkte jag pyssla med något inom golfen när jag kom hit men jag märkte att jag bara blev sämre på golf när jag kom till Thailand, säger Arne när Destination Asien träffar honom i Bangkok.

Trött på statlig organisation och omorganisation, resan igenom postens organisation hade tagit Arne från Borås till Göteborg, sen vidare till Stockholm för att avslutas i Helsingborg och i Skåne. Där valde Arne att sluta inom Posten.

 

–Jag hade faktiskt läst in 40 universitetspoäng i thaispråk vid Lunds universitet innan jag flyttade hit år 2003 och det primära för mig då var att lära mig språket ordentligt.

Thaispråk tillhör inte de lättare språken i världen att lära sig med fem olika betoningar på orden och ett språkmönster som skiljer sig rejält från västerländska språk är det en mastig uppgift att lära sig. Sen tillkommer ett alfabet som inte liknar något annat för att göra det ännu svårare.

–Jag märkte när jag kom hit att det bästa och enda sättet att lära sig språket riktigt var att bo och umgås med thailändare, säger Arne.

 

Utan språkkunskaperna hade Arne förmodligen aldrig träffat sin fru Nong, hon pratar nämligen bara thai vilket är normen utanför turistområdena i thailand. Då golfplanerna lades på hyllan så föreslog en dansk vän i Bangkok att han skulle satsa på sightseeing med cykel i Bangkok.

En idé som lät galen redan då erkänner Arne. Men efter lite ovetenskapliga marknadsundersökningar beslutade man för att satsa i liten skala. Turerna utgår från kontoret på Bangkoks Thonburi sida, den sidan av Bangkok som turisterna sällan besöker.

På turerna får man se lite okända delar av Bangkok men även de klassiska tempelområdena som Wat Arun och Sanam luang men också lite udda saker som Bangkoks största grönsaks och blomstermarknad.

 

På Thonburi sidan av floden Chao Phraya som man korsar både på en bro och med hjälp av en färja kommer man mycket nära de ”vanliga” thailändarna och deras liv när man cyklar runt på smala spångar och i trånga gränder, men ingen verkar ta illa upp utan det är leenden så långt man ser.

–Jag undviker att cykla med större grupper än 8 personer då jag tror det skulle störa vardagslivet här för mycket, sen kör jag inte exakt samma rutt två dagar i rad av hänsyn till de som bor här säger Arne.

 

Det är en befriande känsla att stanna till för att dricka lite vatten längs med turen, det kommer ingen som vill sälja souvenirer eller annat krims-krams till en här som det gör längs med turist gatorna i Bangkok. Nyfikna barn och en massa hundar finns här gott om så det gäller att kryssa försiktigt runt de sovande hundarna.

 

Arne besöker ännu så länge Borås varje år för att hälsa på släkten men hemma är Bangkok trots att Arne har en lägenhet kvar i Helsingborg.

–Jag vill ju leva precis som en thai, äta sova och så vidare.

 

Livet där Arne bor i Bangkok skiljer sig milsvitt från livet längs med turist gatorna och så vill han ha det även i fortsättningen.

–Livet i barer eller turistorter har egentligen aldrig lockat mig och jag ville pyssla med något annorlunda här i Thailand, och att driva sightseeingturer passade ju precis in på den idén.

Säkerheten är viktig för Arne, det dör över 60 000 människor varje år i den thailändska trafiken och därför håller han en genomgång först vad som gäller i Bangkoktrafiken. Att alla har cykelhjälm på sig är en självklarhet.

 

Vi är ett litet gäng som vinglar igenom Bangkoktrafiken, först via en flodfärja över till Rattanakosin ön där bland annat det kungliga palatset och Wat Pho ligger men efter en stund så kommer vi fram till denna etapps bästa upplevelse, Talad Pak Klong eller blomstermarknaden.

Hit kommer båtarna längs med Chao Phraya floden med färska vackra och härligt doftande blommor varje morgon. Dofterna och färgerna får en att glömma att man faktiskt är mitt inne i en mångmiljonstad.

 

Nästa etapp innebär att vi måste ta oss över floden, inte med båt denna gång utan med hjälp av en bro, Phra Phutta Yodfa Bridge eller Memorial Bridge som den också kallas och som byggdes redan 1932.

 

På andra sidan breder Thonburi ut sig. Det känns som om man kommit till en helt annan värld, fullt med tempel och sevärdheter med nästan inga andra utländska turister än vi. Efter lite mer turer runt på Thonburi sidan stannar vi för en välbehövlig lunch. Thailändsk givetvis. Sen upp i sadeln igen och vi trampar på längs Bangkoks för oss okända områden, upp på smala gångar där det gäller att hålla tungan rätt i mun så att man inte ramlar ner eller kör över hundar, höns eller katter.

 

Vid slutet av turen så lastar vi på våra cyklar på en long-tail båt för färd tillbaka till startplatsen, med facit i hand var det nog tur då ingen av oss hade orkat cykla tillbaka ändå.

I båten beskådar vi livet längs kanalerna i maklig takt och vi är alla överens om att det här är ett annorlunda och udda sätt att uppleva Bangkok på – väl värt att rekommendera för de som blivit blasé på de vanliga sightseeingturerna.

 

Av: Stefan Christensen