Siargao . . .

Filippinerna hade till inte för så länge sedan officiellt 7107 olika öar, sen kontrollräknade man det hela och fann 534 öar till så totalen är numera 7641 öar.

 

Siargao är inte en av de nyupptäckta öarna, den har varit välkänd i surfkretsar hur länge som helst med den berömda stranden Cloud 9 och dess surfvågor. Högsäsongen för surfarna ligger i augusti-november med starka vindar och höga vågor som byggs upp ute i stilla havet över den djupa Filippinergraven.

Fördelen med detta är att det under säsongen när vi svenskar vill åka till Asien, december till mars inte är fullt överallt.

Surfa på Cloud 9 är ett begrepp i surfvärden - men bara för avancerade surfare

Filippinernas lycka och problem inom turistnäringen är samma sak – det är komplicerat att ta sig dit vilket gör att många drar sig för att prova på utan istället bokar någon annan destination i Asien som är lättare att nå.

Det gör i sin tur att öar som Siargao, Negros, Iloilo och Panglao ännu inte känns överbefolkade med turister.

 

Men det har blivit enklare att ta sig hit nu, Singapore Airlines erbjuder bra anslutningar till Cebu som är navet i Filippinernas ö-värld från båda sina flighter från Stockholm och Köpenham som flygs med moderna Airbus A350 flygplan.

Restiden från Köpenhamn blir strax under 18 timmar åt båda hållen till Cebu

 

Väl på plats i Cebu är det lätt att ansluta med flyg eller båt till någon av öarna runt omkring. Vi anslöt med Cebu Pacific till Siargao, ungefär en timmes flygtid från Cebu, en tur och retur biljett Cebu – Siargao kostar mellan 500 -800 kronor och bokas enklast på deras hemsida och sen är det bara att ge sig iväg.

 

Flygplatsen på Siargao –Tugpahanan nan Sayak ifall du vill imponera lite på det lokala språket Surigaonon – ligger på norra delen av ön, huvudorten General Luna ligger på  södra delen av ön och det tar ungefär 45 minuter med bil mellan de båda.

Flygplatsen är en typisk provinsiell asiatisk historia, liten, trång och charmig. Det går flyg till Cebu, Manila, Clark och Davao härifrån.

Men dit skulle inte vi så vi tog en delad van för 300 pesos per skaft, ungefär 55 kronor.

Väl framme i General Luna hoppar vi av vid Siargao Bleu (jo, det stavas så) som är ett av öns bästa val ifall man vill lyxa till det lite, här finns ett spa, villor som har direkt tillträde till poolen, en bra restaurang samt en liten bar vid havet där det är perfekt att iaktta solnedgången med en cocktail i handen.

 

Känslan som infinner sig på Siargao är stressfri, inga tutande bilar, efterhängsna försäljare – bortsett från de som säljer surfkurser – det är helt enkelt mysigt här.

Naked Island når man snabbt med en pontonbåt - man behöver inte vara naken där...

Så om man inte vill surfa, vad kan man då göra här?

 

Det finns en del paradisöar runt om Siargao, de vanligaste är att man köper ett paket med transport i en pontonbåt till Gyam, Dako och Naked Island.

 

Naked Island låter ju onekligen spännande men det är inte så spännande som ni tror, den har fått sitt namn eftersom den saknar växtlighet och egentligen bara är en stor sandbank som sticker upp ur havet. Så nej, det är ingen ö för de lokala naturisterna…

 

Dako är den största av öarna med drygt 600 bofasta och här finns både ställen att bo och äta på. Det är här de flesta av pontonbåtarna stannar för lunch med sina gäster.

Gyam är som en ö tagen direkt ur berättelsen om Robinson Cruse. En liten sandö – du går runt hela ön på 5 minuter – med palmer och kritvita stränder. Man kan även övernatta här men det måste bokas i god tid för det finns inte så många sängar här.

 

Andra utflykter man kan göra är till Magpupungko – försök säg det snabbt 5 gånger – som ligger i distriktet Pilar och är en fantastisk tidvattenspool i havet som när tidvattnet sjunker undan bildar en sorts swimmingpool där hur mycket exotiska fiskar som helst brukar samlas. Perfekt att snorkla runt i.

Men det gäller att hålla koll på tidvattnet för det är bara under begränsade tider man kan se detta och det gör att det är ganska många turister där samtidigt. Ett tips, ett par badskor är bra att ha på sig då vägen ut går över vassa och hala klippformationer.

 

En annan intressant utflykt man kan göra är till Sugba lagunen som även om den på senare år kanske utvecklats lite väl mycket med hopptorn, kanotuthyrning och bodyboards så är det en rolig plats att spendera en eftermiddag på.

 

Filippinerna är generellt ett ganska billigt land att resa och leva i, en stor Red Horse öl kostar ungefär 9 kronor ute på en lokal pub i General Luna. Maten är enkel, god, billig och typiskt asiatiskt bortsett från en sak – den är inte eldsprutande stark som i många av grannländerna.

 

Siargao är, ännu så länge kanske man ska tillägga, befriad från de stora internationella kedjorna som McDonalds, Starbucks och liknande och mat och dryck här är både billigt och gott – samt närodlat!

Var? Siargao Island, en ö i provinsen Suirgao del norte belägen på ön Mindanao i Filippinerna.

 

Hur? Flyg med Singapore Airlines från skandinavien, anslut med deras dotterbolag Silk Air till Cebu och ta sedan Cebu Pacific eller PAL Express flight till Siargao. Undvik om du kan att flyga via Manila då det är en bra mycket mer besvärlig flygplats att ta sig runt på.

 

Varför? Filippinerna och Siargao är för dig som vill upptäcka något nytt och mer genuint. Ha en avslappnad och stressfri semester, njuta av en gästvänlighet som inte finns på de stora turistorterna i asien längre. Samt om du vill att dina svenska kronor ska räcka längre!

 

Övrigt? Det finns både sand och klippstränder på Siargao så ta gärna med ett par badskor. Myggmedel köps säkrast på plats. Ström och uttag är som hemma bortsett från att strömmen kan försvinna lite då och då. Växla gärna pengar på flygplatsen i Cebu då kursen för Svenska kronor är bättre där. Euro och Dollar ger bäst kurs på Siargao.