App, app, app

De flesta thailändare i Bangkok lever sina live genom en smart telefon och det finns ett antal appar som är mer eller mindre nödvändiga att ha om man bor här eller bara är en turist.

Line är den största sociala appen i Thailand med över 44 miljoner användare. Den började sitt liv som en meddelande app för katastrofer i samband med jordbävningen i Japan 2011 men har sedan dess utvecklats och är den absolut största meddelandetjänsten i Thailand, före giganter som Messenger och WhatsApp.

Ska du hålla kontakt med lokala thai är det Line du ska ha!

 

Line finns för både IOS och Android samt PC/MAC och du kan ladda ner dem här!

En fördel med en stad som Bangkok är att man kan få mat dygnet runt – hemkört!

 

Foodpanda är en tjänst som knyter samma en massa olika restauranger med mc-bud som levererar det du vill äta hem till dig eller dit hotel, 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan. Så skulle man vakna 04:00 på morgonen grymt jetlaggad är det bara att plocka fram telefonen och beställa.

 

Det fanns tidigare en tjänst som hette FoodByPhone som man mycket riktigt ringde till för att beställa sin mat, sen flyttades den också till nätet och till slut blev de uppköpta av Foodpanda.

 

Här kan du ladda ner appen för Android och här för IOS

Grab, som från början hette GrabTaxi är en transport app som revolutionerat transporterna i Bangkok och många andra asiatiska städer.

Nu slipper man stå och vifta in taxi bil efter taxi bil som inte vill köra dit du vill åka – nu startar man bara appen, markerar var man är och vart man vill åka och trycker sen på boka.

Vips poppar det upp ett namn på en chaufför och ett regnummer på en bil sen kan du följa bilens färd mot där du är så att man inte behöver stå och vänta i onödan. Sen hoppar man in, chauffören vet redan vart du ska så man slipper den diskussionen och åker iväg. Man betalar en bokningsavgift på mellan 20-45 baht på toppen av taxameterpriset. Sen när man åkta färdigt mailas ett kvitto till dig.

Smidigt!

 

Här finns Grab för Android och här för IOS

Superrich är en kedja med växlingskontor som finns på många Skytrain stationer och inne på en del varuhus och anses vara den växlingskedja med de bästa valutakurserna – appen är bra för att hitta till deras kontor och kolla upp de aktuella växlingskurserna.

Här är appen för Android

 

Här finns den för IOS

Google translate översätter Svenska till Thailändska mycket bra, skriv in vad du vill säga och det formas genast om till thailändska bokstäver, bra om man vill fråga efter till exempel ett hjullager, ล้อแบริ่ง eller en disktrasa, ผ้าเช็ดจาน.

Eller något annat udda man vill förklara för någon.

 

Appen finns här och för IOS hittar du den här.

Man kan faktiskt få förvånansvärt många tips och bra ideér från Thailändska Turistmyndighetens App.  Även för oss som varit här ett tag så är den ett bra komplement när man ska försöka komma på något nytt att göra

 

Här finns den för Android.

 

Här finns den för IOS

Till en del av dessa appar krävs ett lokalt sim-kort för att det ska fungera smidigt och har du en telefon med e-sim kan det vara en idé att göra om ditt Svenska sim-kort till ett e-sim så har man ju alltid kortplatsen”ledig” när man reser mellan olika länder.

Eller så tar man sin gamla telefon och använder som resetelefon.

 

SIM kort går att köpa på i princip varenda 7-11 eller Family Mart i Thailand. Räkna med att betala mellan 200-400 Baht får ett kort med 2-8 gigabytes surf beroende på aktuell kampanj. Ta med passet när du ska köpa sim-kortet, det krävs, vid påfyllning så behövs inte passet.

 

Men, glöm inte att titta upp från telefonen då och då för att njuta av en av världens häftigaste städer!