Bangkoks lägsta takbar

Takbarer i Bangkok…känns det inte väldigt mycket 2012?

 

Kanske det men faktum är att de fortfarande existerar här, ett drygt 50 tal vid senaste räkningen, vi har besökt den förmodligen lägst belägna  av dem. Lägst på höjden kanske men högst på mysfaktorn,  Skytrain Jazz Bar.

Här finns ingen speciell klädkod eller någon trendig mixologist som tillverkar rykande drinkar av gelé och turkmenistansk lagrad vodka till soundtracket av pumpande house musik.

På sjätte våningen på huset som ligger i hörnet av Phayathai road och Soi Rang Nam – kanske 100 meter från BTS stationen Victory Monument – hittar vi en Bangkok institution, Skytrain Jazz Bar.

 

Redan i entrén inser man att detta är en annorlunda takbar, ett litet oansenligt hål i väggen 10 meter in på Soi Rang Nam bekräftar att vi kommit rätt. Det finns ingen hiss här så det blir att ta sig upp via trapporna – då är det rätt skönt att det bara är 6 våningar upp.

 

Men hela trapphuset är dekorerat med målningar i grafittistyle och annan konst som är väl värd att betrakta på vägen upp, takbarens toalett ligger en trappavsats ner från själva baren. När vi väl är uppe gäller det att kliva över tröskeln som är ganska hög för att sen komma ut på taket.

Baren är till höger och till vänster finns det en liten loungeaktig hörna där jazzbandet lirar.

En liten högergir så är man ute på den minimala ytan som utgör själva takbaren, enkla stolar och bord med lite gröna växter omkring och Skytrain tågen som dundrar förbi med jämna mellanrum.

 

Här samlas folk från alla olika samhällsklasser i Bangkok, miljön är otvungen och avslappnad och det hela känns mycket mer Thailand än alla de andra takbarerna tillsammans.

Visst finns här en drinklista men inget avancerat, de flesta tar en öl eller två till priser som du inte hittar på någon av de andra takbarerna.

Hela stället har en mycket avslappnad vibe och det är ett ställe man vill hänga på och iaktta solnedgången över Bangkok med sina polare.

 

Som namnet antyder är det en Jazz bar och bandet lirar med start 20:30 på vardagar och lite senare på helgen runt 22:30.

Var? Hörnet mellan Phayathai Road och Soi Rang Nam.

Ta mig dit? Med Skytrain till station Victory Monument, utgång 2.

När? Öppet från 17:00 till sent.

Mat? Japp, thailändsk meny tillagat i en garderob på vägen upp i trappen.

Övrigt?  Rökning är tillåten – det är ju utomhus.