Tro på framtiden i flygskammens tidevarv

Resemässan TUR var en institution i Göteborg i slutet av mars under många år – det vara den svenska resebranschens stora mötesplats men efterhand blev deras koncept mer och mer förlegat och mässan krympte från år till år för att till slut 2016 inte arrangeras alls längre.

 

Men resebranschen behövde trots det ett ställe att träffas och mingla lite på och Travel News Market drogs igång lite försiktigt 2017. Men i Stockholm den här gången och numera på Stockholm Waterfront Conference Centre vid Radisson Blu hotel vägg i vägg med Stockholms Centralstation som är arenan.

Bara en dag och bara för de som är verksamma i branschen gör att det blir kort men intensivt och mer produktivt än ett 5 dagars event i Göteborg.

 

Vi på Destination Asien tittade in för att se vad som står på resemenyn framöver.

Thailand har varit med sedan starten på Travel News Market men nytt för i år var att många andra asiatiska länder visade att de tror på turismen från Sverige och skandinavien genom att ha rejäla delegationer på plats, bland annat Malaysia, Filippinerna, Sri Lanka och Indien hade rejälas montrar med många branschrepresentanter närvarande.

 

De hade alla det gemensamt att de trodde på framtiden för turismen – även från Sverige trots den flygskam som råder här.  Siffrorna visar ju också på att det mest är inrikesflyget som gått ner i Sverige.

Sri Lankas Ambassadör Senadheera Sudantha Ganegama Arachchi berättar varför du borde förlägga din nästa semesterresa till Sri Lanka

Sri Lanka drabbades ju av ett terrordåd under påskhelgen 2019 med många dödade vilket så klart har varit tufft för den hårt prövade Lankesiska turistindustrin.

 

Men nu är man tillbaka på ungefär 70% av den nivå man hade innan attacken och det är en klart snabbare återhämtning än man räknat med, många resenärer har uttryckt sin lojalitet med det hårt prövade Lankesiska folket och insett att det bästa sättet att få landet och folket på fötter igen är att faktiskt åka dit och spendera sin tid och sina pengar där.

 

För det är ju så att turisternas pengar är de som snabbast når de fattiga människorna – på restaurangen, strandbaren, taxichauffören och guiden.

På plats fanns också många flygbolag som satsar på trafiken från Sverige till framförallt asien ochäven om de inte ville avslöja några siffror på loadfactor och yield här på mässan så kan man konstatera att ifall det gått dåligt med trafiken från Sverige/Skandinavien så hade de givetvis skurit ner på den, är det något som flygbolag ständigt ser över är det sin kostnadsbild.

 

Men man efterlyste mer initiativ från branschorganisationer att på ett objektivt sätt visa flygets miljöpåverkan – och det jobb som de flesta flygbolag faktiskt gör för att dra ner på sitt klimatavtryck.

 

Obestridlig fakta är att flyget globalt står för mindre än 2% av Co-2 utsläppen och om vi så alla slutade flyga imorgon så skulle det fortfarande vara 98% av Co-2 utsläppen kvar.

Travel News är en affärstidning för resebranschen som funnits i många år, vi på Destination Asien har medverkat där många gånger med reportage och nyheter för branschen