Resa i tiden

Tänk om man kunde resa 150 år tillbaka i tiden i thailand, till en tid där turism var ett okänt begrepp och ett fåtal västerlänningar hade tagit sig till Siam som landet hette på den tiden och uppleva känslan av att resa norrut längs Chao Phraya och Ping floderna med båt – då hade man kunnat hamna i Dhara Dhevi.

Naturligtvis inte i dagens Dhara Dhevi – som för övrigt betyder gudarnas stjärna – utan till något som förmodligen väldigt mycket såg ut som dagens Dhara Dhevi, resorten.

 

År 1999 bestämde sig en affärsman från södra thailand att flytta till Chiang Mai. Han samlade ihop ett antal unga thailändska arkitekter och presenterade sin plan. Den lät förmodligen vansinnig i deras öron men med hjälp av inköpet av ett 60 hektar stort landområde i vad som då var utkanten av Chiang Mai kunde hans vision börja ta en fastare form form 2001.

 

Fem år senare var det dags för invigning av Dhara Dhevi i Chiang Mai. Redan från första stund så häpnade folk, detta liknade ingentig de tidigare sett inom hotell eller resort branschen – ingenting de sett efter det kan också tilläggas. Det är ett sådant ställe man måste se i verkligheten för att tro på det.

 

Som att bo mitt i ett folklivsmuseum med dagens standard och 5-stjärnig service, tänk dig Skansen där alla byggnader invändigt uppgraderats till dagens standard och parats ihop med Grand Hotels service och utbud.

Arkitekterna på Dhara Dhevi åkte runt i norra Thailand, Burma och Laos och studerade byggnader och arkitektur från Lanna kungarikets glansperioder. En del hus köpte de, monterade ner och transporterade till Chiang Mai för att ha som förebilder för resortens villor och byggnader.

Byggnaderna placerades ut på ungefär samma sätt som byggnaderna placerades i en by på 1800-talet, man anlade risfält och skaffade sig ett par bufflar för att kunna bruka risfälten på traditionellt sättt.

 

Resultatet blev en fantastisk resort med 123 olika rum, en personalstyrka på drygt 500 personer varav 75 av dem endast sysslar med att hålla träden och planteringarna i ordning.

 

Naturligtvis finns här ett prisbelönt Spa och ett antal restauranger av yppersta klass och här vill jag särskilt framhålla Le Grand Lanna som är en fantastisk thailändsk restaurang med inriktning på norra thailands specialiteter.

 

Restaurangerna går ju för övrigt att besöka utan att vara gäst på resorten och man får då ett smakprov på hela upplevelsen av att bo på Dhara Dhevi.

Vad kostar då den här tidsresan?

 

För en Villa får man punga ut med runt 4000 SEK för en natt och det är ju inte precis gratis fast ändå billigare än att försöka bygga om en DeLorean till en tidsmaskin som Marty McFly och Doc Brown gjorde i Tillbaka till framtiden.

 

Ska man någon gång i livet kosta på sig något speciellt ska man besöka Dhara Dhevi i Chiang Mai.