Nytt år 3 gånger om året

I Thailand firar befolkningen nyår tre gånger varje år. Det vanliga nyårsfirandet den 31 december, det kinesiska i månadsskiftet januari-februari samt till slut det thailändska nyåret, Songkran, som för säkerhets skull firas i dagarna tre.

Det är lätt att tro man hamnat i ett gigantiskt vattenkrig ifall man anländer till Thailand under perioden 13-15 april, i alla fall på turistorterna.

 

Fullständigt galet känns det som när man upplever det första gången.

Under Songkran ska man enligt de thailändska traditionerna tvätta sitt hem skinande rent och alla Buddha-figurer i landet ska tvättas och poleras. I vissa fall görs det på plats i templen, men of- tast så fraktas statyerna iväg till det viktigaste templet i trakten där man bär runt statyn i tre varv runt templet först, en för Buddha, en för Sankha och en för Dharma, innan tvättandet påbörjas. Allting under åskådarnas ivriga vattenkastande över varandra och Buddhastatyerna.

Munkarna är också en viktig del av firandet och det är viktigt att man donerar till sitt lokala tempel när man är i sin hemby på besök. Det ger en högre social status i hembyn om man donerar en större summa pengar till det lokala templet.

Det är också en viktig social familjehögtid för thailändarna. För föräldrar som jobbar långt ifrån hembyn, i Bangkok eller på någon turistort, är Songkran oftast den enda möjligheten att träffa sina släktingar och sina barn under året. Därför är det en veritabel folkvandring som pågår i Thailand i perioden runt Songkran