1. 60 år med Thai Airways
  2. Knäcker Coronaviruset turistindustrin?
  3. Siargao . . .
  4. Med en korvkiosk på taket
  5. App, app, app
  6. En resa till en svunnen epok
  7. Helt Rhett på Scarlett
  8. Bangkoks lägsta takbar
  9. Psst, ännu en dold pärla i asien
  10. Tro på framtiden i flygskammens tidevarv
  11. Gunung Mulu – äventyr på riktigt
  12. Elephas Maximus – Kärlek!
  13. Thailand fokuserar på hållbarhet
  14. Ta det lugnt -ta tåget!
  15. Elefanten – en omdebatterad jätte
  16. Vietnam knackar på dörren
  17. Lärare i Thailand
  18. Bagan är äntligen ett UNESCO världsarv
  19. Fortsätt flyg – för klimatets skull!
  20. Glassigt värre i Bangkok
  21. Resa med riktiga män
  22. Resa i tiden
  23. Hemlisar…
  24. Bangkok i retrostil
  25. Kicka loss i Thailand
  26. Nytt år 3 gånger om året
  27. Spår av opium och elefanter
  28. Författarsviten: Joseph Conrad
  29. Sra Bua by Kiin Kiin
  30. Författarsviten , Noël Coward
  31. Bedårande bali
  32. Mitt i smeten
  33. Urban Bangkok
  34. ATF land för land
  35. Författarsviten, Hans Niels Andersen
  36. Se upp för tåget
  37. Den siste kommunisten
  38. Classes bra saker
  39. I Zolitär Zolitude
  40. Thai Airways på väg mot 60
  41. One night in Bangkok
  42. Charterutmaningen: Phu Quoc
  43. Asean Tourism Forum 2019 i Quang Ninh
  44. Tillbaka i cykelsadeln
  45. Tåget genom Hanoi
  46. Återvinning
  47. Talang där du minst anar det
  48. Knyta banden i Thailand
  49. Thailand testar nya grepp
  50. Qatar Airways – ett bolag som är på väg framåt
  51. Kopiornas baksida
  52. Lee Shamrock – en levande jukebox i Thailand
  53. Koppla ner och koppla av i Laos
  54. Före GoPro
  55. Opium och jordgubbar
  56. Hemma hos Buk Wae
  57. PATA i Laos
  58. Thai Airways Airbus A-380
  59. Lärare bortom gränserna
  60. När offren glöms bort
  61. Långhårigt på golfbanan
torsdag, september 24, 2020
  1. 60 år med Thai Airways
  2. Knäcker Coronaviruset turistindustrin?
  3. Siargao . . .
  4. Med en korvkiosk på taket
  5. App, app, app
  6. En resa till en svunnen epok
  7. Helt Rhett på Scarlett
  8. Bangkoks lägsta takbar
  9. Psst, ännu en dold pärla i asien
  10. Tro på framtiden i flygskammens tidevarv
  11. Gunung Mulu – äventyr på riktigt
  12. Elephas Maximus – Kärlek!
  13. Thailand fokuserar på hållbarhet
  14. Ta det lugnt -ta tåget!
  15. Elefanten – en omdebatterad jätte
  16. Vietnam knackar på dörren
  17. Lärare i Thailand
  18. Bagan är äntligen ett UNESCO världsarv
  19. Fortsätt flyg – för klimatets skull!
  20. Glassigt värre i Bangkok
  21. Resa med riktiga män
  22. Resa i tiden
  23. Hemlisar…
  24. Bangkok i retrostil
  25. Kicka loss i Thailand
  26. Nytt år 3 gånger om året
  27. Spår av opium och elefanter
  28. Författarsviten: Joseph Conrad
  29. Sra Bua by Kiin Kiin
  30. Författarsviten , Noël Coward
  31. Bedårande bali
  32. Mitt i smeten
  33. Urban Bangkok
  34. ATF land för land
  35. Författarsviten, Hans Niels Andersen
  36. Se upp för tåget
  37. Den siste kommunisten
  38. Classes bra saker
  39. I Zolitär Zolitude
  40. Thai Airways på väg mot 60
  41. One night in Bangkok
  42. Charterutmaningen: Phu Quoc
  43. Asean Tourism Forum 2019 i Quang Ninh
  44. Tillbaka i cykelsadeln
  45. Tåget genom Hanoi
  46. Återvinning
  47. Talang där du minst anar det
  48. Knyta banden i Thailand
  49. Thailand testar nya grepp
  50. Qatar Airways – ett bolag som är på väg framåt
  51. Kopiornas baksida
  52. Lee Shamrock – en levande jukebox i Thailand
  53. Koppla ner och koppla av i Laos
  54. Före GoPro
  55. Opium och jordgubbar
  56. Hemma hos Buk Wae
  57. PATA i Laos
  58. Thai Airways Airbus A-380
  59. Lärare bortom gränserna
  60. När offren glöms bort
  61. Långhårigt på golfbanan

Restaurangen Kiin Kiin är världens enda thairestaurang som har en stjärna i Guide Michelin, den ligger på det lite ruffiga området Nörrebro i Köpenhamn. Som sig bör på en Michelinrestaurang är det en lång bokningslista för att få ett bord där men det finns en genväg till Kiin Kiins fantastiska thaimat, haken är bara att den går via Bangkok!

När Kiin Kiin slog upp portarna på Guldbergsgade 21 år 2006 var det inget mer än en före detta haschklubb på Nörrebro i folks ögon.

Men det förändrades kvickt. Henrik Yde Andersen som lärt sig att laga thaimat under en resa som backpacker i Thailand hade lyckats övertalat en thailändare som jobbade för Microsoft i Köpenhamn att satsa pengar – och två månaders hårt arbete med att renovera lokalen – i ett projekt som skulle ta det thailändska köket till nya höjder.

De lyckades nästan omgående.

Deras restaurang imperium växte i Köpenhamn och nu har de sju olika restauranger i Köpenhamn. Men imperiet omfattar en åttonde restaurang också-belägen i Kempinski Hotel i Bangkok- Sra Bua by Kiin Kiin!

Visst låter det lite som att sälja kylskåp till eskimåer eller sand i Sahara att försöka få Thailändare att äta thaimat som tillretts utav en utländsk och ovan på allt västerländsk chefskock?

Vi bokade bord på Sra Bua för att undersöka det hela. Med oss följde mat och vinexperten Maxwell Brock.

 

Hotell Kempinski i Bangkok ligger lite dolt till, det ligger bakom det gigantiska shoppingcentret Paragon och det kan ibland vara lite svårt att få taxi chaufförerna att hitta dit men efter lite irrande runt så hittade vi ingången.

Lokalen som Sra Bua är belägen i har en rejäl takhöjd, de flyter vatten i olika dammar runt i lokalen som ska symbolisera vattnets och flodernas viktiga roll i thailands kultur och mat traditioner.

Sra Bua betyder för övrigt ungefär ”Lotus damm”

Vi beslutar oss för att äta en sju rätters avsmakningsmeny som innehåller en hel del unika specialiteter. Detta är en meny som ändras var tredje månad så att beskriva vad som exakt ingår är lite svårt. Men det är ju det som är spänningen med att gå ut och äta på en prisad restaurang?

Menyn kostar 2400 baht, vi väljer till vin menyn med sju olika viner anpassade för de olika rätterna för 1600 baht extra. Vi får naturligtvis inte sju flaskor av vin utan vi får sju olika glas vin. Alla utmärkt utvalda och anpassade till de olika rätterna.

 

Servicen är snabb och precis, vi får träffa och prata med chefskocken Morten Nielsen innan han börjar tillreda det hela åt oss för att höra sig för om olika preferenser, allergier och liknande. Bra initiativ tycker vi.

Sra Bua bjuder på modern, innovativ och smakrik fusion thaifood. Man måste gå hit och äta med ett öppet sinne, maten ser inte ut som på de små gatustånden som finns överallt i Bangkok utan det här är fine dining av högsta skolan.

 

En del tycker klart det är dyrt, man kan bli mätt i Bangkok för 35 baht om man vill men det som vi betalade för en fantastisk måltid med sju olika glas vin till landar ändå under en svensk tusenlapp. Det är billigt!

Det är en kulinarisk upplevelse att avsätta en kväll på Sra Bua, maten, vinet, servicen, miljön, allt smälter det samman till en enda utsökt enhet och när jag och Max försöker smälta våra intryck efter middagen konstaterar vi att när/om Guide Michelin kommer till Bangkok så ligger nog Sra Bua först på deras lista över restauranger som bör betygsättas.

Uppdaterad 2018-02-03

Sedan vårt besök på Sra Bua 2013 har man bytt chefskock, nu är det Chayawee och hans team av personal som håller koll på grytorna. Samt att man numera välförtjänt har 1 stjärna i Guide Michelin.

 

Glädjande nog så har inte stjärnan i Guide Michelin lett till någon prisjustering, avsmakningsmenyn kostar fortfarande 3200++ vilket är väldigt billigt med tanke på kvalitén. Vill man komma ännu billigare undan rekommenderas lunchen som finns i antingen en 3 rätters meny för 1500++ eller en 4 rätters för 1700++ eller så går det bra at beställa a la´carte från 600++ och uppåt.

 

Tänk på att det här är fine dining, inge kortbyxor, flip-flops eller ärmlösa t-shirts tillåts. Att boka bord rekommenderas starkt då det numera ofta är en väntelista för att få äta på Sra Bua.

 

Av: Stefan Chistensen, Maxwell Brock

Artikelförfattarna Stefan Christensen och Maxwell Brock
Banner Content
Tags:
Resejournalist sedan 1997 och har sedan dess skrivt, fotograferat och bloggat för de flesta svenska tidningar och resemagasin. Traveljournalist since 1997 and have since then been writing, photographing and blogging for many swedish newspapers and travel magazines.