Se upp för tåget

Den flytande marknaden vid Damnoen Saduak tillhör de ikoniska bilder man har med sig från Thailand. Men tyvärr är det så att marknaden de senaste åren utvecklats mer till ett gigantiskt turistjippo än en marknad för thailändare.
Destination Asien valde att besöka en annan marknad, där tåget från Bangkok passerar rakt igenom.

I samma område som ’Den flytande marknaden’ Damnoen Saduak ligger finns även staden Mae Klong och dess, sedan mer än 40 år, ganska unika marknad.

 

Marknaden är för thailändare av thailändare, här finns allt ifrån frukt och grönt till fisk och en ny soppslev som kan behövas i hushållet. Lite kläder och skor finns det också samt givetvis en hel del stånd som säljer thailändska maträtter.

 

En marknad utan mat är ingen marknad i Thailand!

Vid 11-tiden på förmiddagen hör man tågvisslan på lite avstånd och då börjar innehavarna förbereda sig innan motorvagnen från Bangkok dundrar in mot stationen.

 

När motorvagnen har passerat så startar kommersen igen och 30 sekunder senare kan man inte se att det just passerat ett tåg igenom marknaden.

Det finns även en annan flytande marknad i närheten av Samut Songkhram, där Mae Khlong ligger, för dem som inte vill missa det.

Men det är en nattmarknad så det blir till att spendera hela dagen härute ifall man vill uppleva den under samma dag.

 

 

Enklast tar man sig hit med bil eller buss från Bangkok. Det tar ungefär 1,5 tim att åka hit, eller så tar man tåget från Bangkoks Wong Wian Yai station och åker själv igenom marknaden.

Det går 17 tåg om dagen mellan Bangkok och Samut Sakhon fram till Maha Chai pir där man får ta en lite färja över Ta Chin floden för att sen fortsätta med ett annat tåg till Mae Klong – på denna sidan floden får tåget dock bara 4 gånger om dagen.

Tågresan tar dock bra mycket längre tid än bussen, tågets snitthastihet är bara 30 km/h så det kan vara idé att ta bussen tillbaka till Bangkok istället för att invänta tågets avgång.

 

Stefan Christensen