Den siste kommunisten

I Thailand har det under åren funnits två olika kommunistiska gerillor. CPT eller Communist Party of Thailand opererade mest i norra och nordöstra Thailand och kämpade mot regeringen i Bangkok. CPM som står för Communist Party of Malaysia höll till i södra Thailand nära gränsen till Malaysia.

Deras hemliga bas är numera öppet för besökare och Destination Asien bjöds in på en rundtur av den siste kommunisten.
Längs med motorväg 4 från Had Yai nära gränsen mot Malaysia vid Sadao når man fram till en skylt som leder mot Khao Nam Khang nationalpark. Där svänger man in till vänster och kör vidare i drygt två mil. Sedan är man framme vid CPMs sista hemliga bas i Thailand, som de övergav vid undertecknandet av fredsavtalet med Malaysia, 1989.

 

Museum

– Välkomna kamrater, hälsar Mr Leong Yee Sing oss. Han kallar sig själv för tredje generationens kommunist och han var den siste befälhavaren på basen. Efter fredsfördragets undertecknande fick medlemmarna i gerillan välja ifall de ville vara thailändska eller malaysiska medborgare och Leong valde thailändskt medborgarskap.

De stannade kvar i samma område som hade varit deras hem och bas sedan 1973. Efter ett par år växte idén fram om att göra den gamla basen till ett museum över CPM och dess mer än 40-åriga strid för kommunismen, mot regimen i Malaysia. Efter världskommunismens kollaps i slutet av 1980-talet så upphörde den utländska finansieringen av gerillakriget och det var dags att lägga ner vapnen.

Tillsammans med sin andreman på basen, Mr Pang Min Sang, har Leong nu skapat ett mycket intressant museum. Det är till stora delar är inrymt i en klippa där grottor och gångar grävts ut. Där finns sådana antika kommunikationsprylar som en kortvågsradiostation, skrivmaskiner, telex och allt annat man behövde för att kunna kommunicera med omvärlden innan internet, mobiltelefoner och datorer tog över.

 

Fjärde generationen

Man hade även en underjordisk skjutbana och en trafikskola där man lärde sina krigare att köra motorcykel. Utomhus uppe på klippan hade man skolsal för att indoktrinera soldaterna i rätt politisk uppfattning men även en basketplan och ett litet bröllopskapell. Samt spåren efter en del bombkratrar. Då och då regnade det granater över basen, både från den malaysiska och den thailändska armén.

När vi kommer tillbaka efter rundvandringen pekar Leong på två söta tjejer i 20-års åldern,
– Det är min och Mr Pang´s döttrar, de kommer att ta över efter oss här när vi blir för gamla och blir då fjärde generationens kommunister. En gång kommunist, alltid kommunist, säger Leong med ett skratt.

Framtiden verkar säkrad för de sista kommunisterna, som numera bedriver sin kamp för kommunismen med helt fredliga medel.

 

Stefan Christensen